Интересни факти за котешките зъби

котешки зъби Снимка: Pixabay

К олкото повече знаете за гальовния ви спътник, толкова по-ефективно ще се грижите за него и бихте могли да разпознавате евентуалните здравословни проблеми.

Хайде заедно да разгледаме няколко любопитни особености за зъбите на мъркащите животни!

Човешките и котешките зъби имат някои прилики

Също както хората, котките се раждат без зъби, но млечните започват да се появяват, когато те достигнат възраст около 2 седмици. Когато мъркащият ви приятел навърши три месеца, млечните зъби започват да падат, за да образуват място за постоянния комплект. Ако се грижите за зъбите на гальовния приятел, постоянните му зъби трябва да издържат през целия му живот.

Котешките зъби са оптимизирани за лов

Формата на короната на котешките зъби отразява функцията на истински хищник.

Dogsandcats.bg

Зъбите на мъркащия ви приятел са създадени, за да режат и разкъсват безпроблемно уловената плячка. Кучешките им зъби са оптимизиране за пробиване на кожата.

Ако ви се е случвало котката ви да ви захапе силно - знаете колко много боли. Особено при големите породи - Мейн куун, Норвежка горска и Сибирска котка. Сравнение с останалите котки, тези приятели имат наистина внушителни, огромни зъби!

Различните зъби изпълняват различни функции

Котешките резци - малките зъби, които се намират между кучешките в предната част на устата не са от голяма полза при лов. Те обаче служат при миенето и грижата за козината или събиране на предмети. Много са удобни, ако котката трябва да захапе нещо. Също така, мъркащите приятели ги използват, за да почистват ноктите си или да отстраняват части от тях, които са разхлабени или счупени.

Котките нямат кариеси

За разлика от нас, хората и кучетата,

котките не страдат от кариеси и това се дължи на формата на зъбите им. Мъркащите приятели нямат хоризонтални повърхности на зъбите си и буквално няма къде да се образува кариес.

Диетата им също е фактор за отсъствието на кариеси, тъй като тези животни не консумират сладко и се хранят предимно с месо.

Котките обаче могат да имат други проблеми със зъбите

Макар и да не успяват да развият кариеси, мъркащите приятели страдат от други проблеми със зъбите. Както ние, хората, те също могат да развият проблеми с венците или да достигнат до орално възпаление или рак на устната кухина.

Те също са предразположени към състояние, наречено резорбция на зъбите. Това се случва, когато структури в рамките на един или повече зъби се заменят с материал, подобен на кост. Процесът е доста болезнен и неприятен за мъркащите приятели.

Резорбцията на зъбите може да бъде трудна за диагностициране, тъй като симптомите варират от действителна дупка в зъба до малка червена точка на линията на венците.

Котките рядко показват зъбна болка

Мъркащите приятели много умело крият болката си, което прави за техните собственици много трудно да забележат, че нещо не е наред с тях.

Все пак, ако мъркащият приятел има проблеми със зъбите, може да забележите прекомерно слюноотделяне, червени венци или промени в хранителните навици. При това положение е възможно да проявява по-малък интерес към сухата си храна, тъй като е по-трудна са сдъвкване или пък да отказва изобщо да яде.

Котките могат да ядат, дори след като имат извадени зъби

Ако гальовният ви приятел е диагностициран със зъбни проблеми, които изискват премахването на един или повече зъби, не се притеснявайте твърде много. Мъркащите животинчета могат да се хранят и да ядат мокра храна (в някои случаи дори и суха) без някои или дори повечето си зъби.

По-важно би било устата на мъркащия приятел да е здрава, отколкото да е пълна със зъби, които не функционират добре или причиняват болка.

Редовните посещения при ветеринар и миенето на зъбите са съществени

Ако можете да миете зъбите на гальовния ви спътник, това ще възпрепятства натрупването на бактерии, които причиняват множество проблеми. Макар и миенето на зъбите на котка може да изглежда като мисията невъзможна, можете търпеливо да обучите домашния си любимец. Най-добре да започнете този ритуал още докато мъркащия ви приятел е бебе, за да може да свикне с това.

Както виждате зъбите на мъркащите животни не изискват твърде много грижи. Все пак, не пропускайте да преглеждате зъбите на гальовното животинче всеки път, когато правите профилактичните годишни или месечни прегледи при ветеринар. Това ще спести както болка на него, така и притеснение от ваша страна. С малко усилия, можете да поддържате зъбите на котката в добро състояние, за да може наволя да разкъсва играчките си.

Вижте още:

Кога котките сменят зъбите си и как да им помогнем?

Виж още