Изискан вкус: Защо котките са толкова придирчиви с храната

котешка храна Снимка: iStock

З ащо котките са толкова придирчиви към храненето, докато кучетата изглеждат готови да погълнат почти всичко, което срещнат? Това е въпрос, който много родители на домашни любимци вероятно си задават, докато убеждават своя котешки приятел да глътне хапче или да хапне от новия си пастет.

Все още има много неща, които учените не знаят за вкусовите предпочитания на животните. Но благодарение на малък, но нарастващ брой изследвания, учените започват да разкриват някои от мистериите около вкусовите пристрастия на нашите мяукащи приятели. Ето какво знаем досега.

Какво могат да вкусят котките?

Случайно изпуснете кексче на земята и кучето ви вероятно ще го заличи като прахосмукачка. Вашата котка, от друга страна, може да вирне носа си. Една възможна причина за различното им поведение? Котките не могат да вкусят сладко.

котешка хранаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тъй като изследователите не могат просто да попитат котките директно дали обичат сладко или не, решават да изследват тяхнота ДНК. Оказва се, че на мъркащите животни им липсва определен протеин, необходим за образуването на рецептор за сладко.

Но ако котките не могат да усетят сладостта, какво могат да вкусят? Като се има предвид диетата на котките, ориентирана към месото, учените отдавна подозират, че те могат да опитат умами, богатият пикантен вкус. Не след дълго пристигат и доказателствата, потвърждаващи това предположение.

Котките са (генетично) това, което ядат

Усещането за вкус помага на животните да оценят потенциалните източници на храна. Сладостта, например, показва, че храната е богата на въглехидрати, които са добър източник на енергия. Умами сигнализира протеин, докато солеността означава натрий, основен хранителен елемент. Киселостта е малко по-сложна, но учените смятат, че тя може да съобщи за киселинност, което може да бъде полезно за поглъщане на витамин С или за определяне дали гниещите плодове всъщност са безопасни за ядене (тъй като „добрите“ бактерии, които ги карат да имат кисел вкус, биха убили всички „лоши“ бактерии по време на ферментация). Еволюционните цели на горчивината също са предмет на дебат, въпреки че дългогодишното вярване е, че може да означава токсичност.

котешка хранаСнимка: iStock

Способността да се откриват тези вкусове се проявява в ДНК на животните: специфични гени са отговорни за производството на различни видове вкусови рецептори върху вкусовите рецептори на животните. Понякога тези вкусови рецепторни гени произволно мутират. Ако животното оцелее добре с мутацията, те ще предадат тази черта на потомството си, докато в крайна сметка тя стане норма. Учените смятат, че това вероятно е причината месоядните котки да не могат да вкусят сладостта, защо ядящите бамбук панди не могат да вкусят умами и защо някои морски бозайници, които поглъщат храната си цяла, като делфините и китовете, изобщо нямат функциониращи вкусови рецепторни гени.

Разликите във вкуса между котки и кучета имат смисъл и в контекста на техните диети. Котките са „задължителни“ месоядни животни, което означава, че могат да получат всички хранителни вещества, от които се нуждаят от животински протеини. Кучетата, от друга страна, са опортюнистични и се възползват от всички налични източници на храна - било то месо, растения или зърнени храни. Една от причините, поради които кучетата може да не са толкова капризни, е, че са доста щастливи и могат да ядат различни храни.

котешка хранаСнимка: iStock

Котките имат различни разбирания за света от нашите

Разбирането на тези разлики може да предостави ценна информация не само за собствениците на домашни любимци, но и за ветеринарните лекари, фармацевтичните компании и производителите на храни за домашни любимци.

Например, ако вашата котка няма апетит поради заболяване, може да опитате опитате с различни видове храни. След консултация с ветеринарен лекар може да се опитате да експериментирате и да се опитате да се поставите на мястото на вашата котка, за да разшифровате какво може да възбуди апетита ѝ.

Източник:

National Geographic

Виж още