Изпитват ли котките болка когато са разгонени, но не могат да се чифтосат

Котка у дома Снимка: iStock

С обствениците на котки могат да са разтревожени, когато за първи път видят мъркащата си спътница разгонена. Обикновено женските котки започват да мяукат силно, да се навъртат все по-често около вратите и прозорците, да се търкат в пода и да искат внимание от стопаните си. Ако не смятате да чифтосате женската си котка, за да създаде поколение, съвсем логичен въпрос може да се заформи в човешкото съзнание, гледайки котката си в това състояние е - дали я боли

Котките не изпитват болка, когато са разгонени, но могат да почувстват лек дискомфорт и възбуда.

Виенето или силното мяукане, което чуваме от котката е по-скоро поради това, че тя вика своя ухажор, а не защото изпитва болка. 

Dogsandcats.bg

Други поведения, които са характерни за разгонена котка включват: 

  • Безпокойство
  • Често почистване на личните й части
  • Опитва се да избяга от къщата, за да излезе навън

Как протича разгонването при котките

Женските котки имат цикъл, който също се нарича еструс. За разлика от жените, при който се отделя яйцеклетка при менструация, котката реабсорбира старата маточна лигавица, вместо да кърви. Въпреки това, при някои котки е възможно малко количество кръв при разгонване, но това не е страшно. Циклите на разгонване варират, но трябва да знаете, че котката ви може да се разгонва почти постоянно, ако не бъде кастрирана. Дори и да забременее и да роди - тя много скоро след това може да се разгони пак. 

Как да се справим с разгонена котка

Котка у домаСнимка: iStock

Въпреки че това състояние е напълно нормално, трябва да се приготвите, че това състоянвие може да бъде доста досадно и трудно за вас. Има няколко начина, които можете да опитате, за да разсеете котката си: 

  • Дръжте женската си далеч от мъжки котки
  • Дайте на котката си коча билка
  • Играйте с котката си
  • Може да опитате с успокояващ спрей с феромони

И все пак, най-ефективно е, ако кастрирате котката си

Ако не планирате да чифтосвате женската си котка - най-добре да я кастрирате. Кастрирането намалява риска от рак на яйчниците и матката и предотвратява непланирана бременност. Това може да е много важно за мяукащите животни, които прекарват време навън и имат възможност да се срещнат с други котки. 

Макар че може да изглежда сякаш котката изпитва болка когато е разгонена, поради силното виене, това не е така. Мяукащите животни мяукат силно, защото по този начин искат да привлекат вниманието на мъжките котараци и да им сигнализират, че са готови за чифтосване. Дали да кастрирате котката си е ваш избор, въпреки това с тази процедура много улеснявате живота на котката си, тъй като ще я избавите от дискомфорт, бременност и някои заболявания на репродуктивната система.

Виж още