Как безопасно да изведем котката на балкона

котка на балкон Снимка: iStock

Д а имате балкон, за да се насладите на слънцето и чистия въздух, без да напускате дома си, е истинско удоволствие. Мъркащият приятел се чувства по същия начин и със сигурност ще се радва да използва всяка възможност да изследва всички миризми, които усеща навън, а заедно с това да проследи движенията на птици или насекоми.

Всеки собственик на котка, който има балкон знае каква борба е да държи гальовния домашен любимец си далеч, а това е прекрасно място, което може да ангажира котките на закрито и да им донесе нови преживявания. За да се случи това обаче, трябва да се погрижите да обезопасите мястото с мрежа, а ако нямате възможност да поставите такава - да се уверите, че на мяукащият приятел няма да се случи нищо като го извеждате на каишка.

В тази статия ще ви дадем съвети как да направите балкона си забавно и обезопасено място за гальовния домашен любимец.

1. Поставете тел, специално предвидена за това

Макар че обикновените комарници със сигурност помагат да за обезопасяването на прозорците, те няма да свършат работа за балкон. Причината е, че те са доста тънки, а една котка, която яростно преследва муха или иска да се катери по тях - много бързо ще ги разкъса.

Dogsandcats.bg

В зоомагазините или железариите можете да откриете различни видове тел, които биха могли да ви свършат работа. Трябва да изберете масивна мрежа, която няма да се разкъса при най-малкото захапване, но в същото време няма да скрие гледката, така че и вие, и мъркащият приятел ще можете да ѝ се наслаждавате.

2. Преместете растенията

Хората обичат да украсяват балконите си с растения и дори малки зеленчукови градини, но трябва да отбележим, че повечето от тях са токсични за котките. Разбира се, има тикави които не са опасни, но въпреки всичко котката ви не бива да ги консумира, тъй като винаги съществува риск от натравяне.

Вижте още: Има ли цветя и растения, които са безопасни за котките

3. Не използвайте препарати срещу насекоми

Ако сте проектирали балкона си да бъде място, където прекарвате голяма част от времето си през лятото, вероятно сте оборудвани с различни препарати против комари или буболечки. За съжаление, те са отровни за мяукащите животни. Разбира се, за нас, хората също са опасни, но ние не облизваме ръцете си след като ги ползваме. Проблемът при мяукащите животни е, че те се мият постоянно, а това води до поглъщане на всички тези отровни препарати.

котка на балконСнимка: iStock

4. Използвайте каишка

Можете да седнете навън с котката си и да се насладите на свеж сутрешен бриз или пък прохладна вечер без да се притеснявате, че котката ви ще скочи през балкона. Подобно на куче, можете да закачите мяукащия спътник на каишка, за да може да се разхожда из балкона. За целта ще ви трябват предварителни тренировки у дома, но ако котката ви свикне с каишката - можете да опитате следващата стъпка - „разходка“ на балкона.

5. Осигурете място на балкона за мяукащия приятел

Можете да поставите кутия, малко килимче, възглавница или котешко легло - каквото имате на разположение и е по вкуса на гальовния домашен любимец. Котките обичат да имат свое пространство, така че винаги е добре да разполагат с такова, дори и да е на място, на което не пребивават често.

6. Поставете настилка

Ако балконът ви е закрит - можете да поставите изкуствена трева. Котката ви със сигурност ще е много щастлива, тъй като ще има място, на което да се разположи, а дори може да точи ноктите си. Със сигурност би била по-приятно решение от плочките, които обикновено поставяме на балкона си.

7. Не забравяйте храната и водата

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е да се уверите, че вашето коте ще остане хидратирано, особено ако ще прекара повече време на слънце. Освен вода, изнесете и купата с малко храна, за да може мяукащият приятел да хапне, ако почувсва глад.

Да прекараме време с котката си на балкона със сигурност е вълнуващо, но има своите предизвикателства. Трябва да помислим за толкова много неща, че може да сме на път да се откажем. Все пак, усилията си заслужават, защото мъркащият приятел със сигурност ще си прекара чудесно с вас навън. Просто трябва да бъдете сигурни, че сте поставили здрава мрежа, а ако нямате възможност - обучете котката си на каишка. Така ще можете безпроблемно да прекарвате време заедно на въздух.

Вижте още:

Мога ли да разхождам котката си навън

Виж още