Как да дадете на котката си лекарство без да я стресирате

котка и лекарство Снимка: iStock

О бичайно е котката да се нуждае от лекарства по различни причини от тревожност до артрит. Но се оказва, че не сме много добри в прилагането на тези лекарства. Проучване на 2 507 собственици на котки открива често срещани предизвикателства при лечението на котки:

  • 51% съобщават, че лечението на техните котки е променило отношенията им с тях.
  • 77% съобщават, че техните котки са се опитали да ги ухапят или одраскат, докато са приемали лекарства.
  • 46% са били притеснени, че ще наранят котката си, докато прилагат лекарства.

От повредени взаимоотношения до драскотини и физически наранявания, ясно е, че се нуждаем от по-добър начин, по който да даваме на гальовния приятел лекарства.

котка и лекарствоСнимка: iStock

Скриването на лекарства в храната може да бъде рисковано

Ако потърсите в Google „как да дам на котката си хапче“, една от най-често срещаните препоръки е да скриете хапчето в храната на котката си. Звучи лесно, нали? Според проучването, споменато по-горе, 71% от хората съобщават, че котката им е отказала храна, съдържаща лекарства. Това означава, че не е много ефективно решение.

Dogsandcats.bg

Котките са чувствителни към вкуса и текстурата, така че не правете грешката да си мислите, че можете да ги заблудите. Скриването на лекарства в храната също може да бъде рисковано. Котките може да бъдат заблудени няколко пъти, но могат да започнат да отказват храненето, когато разберат, че нещо не е наред с храната им.

котка и лекарствоСнимка: iStock

Ако това е единственият начин да лекувате котката си, някои лекарства могат да имат сериозни странични ефекти, ако спрат да ги приемат. Котките може дори да започнат напълно да избягват храната си, ако смятат, че хапчето може да е там. Ако котката не вярва на храната си, тя може да откаже да яде такъв тип храна, дори когато няма лекарства.

Има по-добър начин!

Може да опитате като купите празни желатинови капсули. Тези безвкусни капсули маскират миризмата и вкуса дори на най-горчивите хапчета. Поставете хапчето на вашата котка в капсула, облечете го в любимо лакомство, което котката ви харесва и я оставете да го оближе!

Можете също така да обучите котката си доброволно да приема лекарства от пистолет за хапчета или спринцовка. За да направите това, ще сдвоите използването на спринцовка или пистолет за хапчета с любимото им лакомство, за да направите изживяването по-приятно.

котка и лекарствоСнимка: iStock

  • Покажете спринцовката и предложете лакомство. Повтаряйте, докато не се развълнуват, когато видят спринцовката.
  • Внимателно задръжте задната част на главата на котката и докоснете спринцовката до устата им. Дайте почерпка. повторете!
  • Внимателно дръжте главата им и използвайте спринцовката, за да отворите устата им. (Все още не разпределяйте нищо). Дайте лакомство и повторете.
  • Когато се чувстват комфортно със спринцовката в устата си, изсипете течността или хапчето. Може да започнете с обикновена вода или парче гранули, за да свикнат. Следвайте с много лакомства!

И най-важното, не се страхувайте да поискате помощ! Попитайте ветеринарен лекар за съвет или се свържете с квалифициран консултант. Даването на лекарство на мъркащ приятел може да е предизвикателство, затова търсете различни начини и помощ.

котка и лекарствоСнимка: iStock

Виж още