Как да храните малкото коте с бутилка в 6 прости стъпки

малко коте се храни Снимка: iStock

А ко сте поели грижите за малко коте, което поради някаква причина няма майка - ще трябва да вложите известно време, усилия и не на последно място - много любов, за да отгледате животинчето. Трябва да сте сигурни, че котето получава достатъчно мляко, за да расте силно и здраво. Храненето на коте в бутилка може да отнеме време, докато свикнете, но след като влезете в рутина, ще откриете, че котето ви обича да пие млякото си и ще порасне голямо и силно! Как да храним малко коте с бутилка?

1. Подгответе оборудването си

малко коте се храниСнимка: iStock

Ако се готвите да посрещнете приемни котенца в дома си, ще трябва да се уверите, че разполагате с цялото необходимо оборудване за хранене от бутилка - подходящи шишета с биберони и котешка формула, която се купува от зоомагазин. В никакъв случай не хранете малкото коте с прясно мляко от магазина, тъй като то не съдържа необходимите вещества за гальовния приятел.

2. Уверете се, че котето ви е здраво и готово за хранене

малко коте се храниСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Добре е да помолите ветеринар да прегледа всяко коте, за което се грижите, освен ако не сте опитен приемен стопанин, който е сигурен, че ще направи това сам. Ветеринарният лекар ще провери състоянието на тялото и температурата на котето и ще види дали то има някакви проблеми, които могат да повлияят на способността му да пие от шише.

3. Подгответе формулата и шишето

Попитайте ветеринарния лекар за подходяща формула за малки котенца, както и за съвети относно храненето. Прочетете внимателно съдържанието на опаковката на млякото, тъй като там ще разберете повече за неговите съставки, как да го съхравявате след отваряне, срок на годност и други.

4. Храненето на котето

Сега е време да нахраните котето си! Добре е да разполагате с мека равна повърхност, на която да поставите котето, например маса, покрита с кърпа или одеяло. Сложете котето по корем и използвайте ръката си, за да подпрете нежно главата му. С другата си ръка му предложете бутилката.

Когато внимателно поставите отвора на бутилката в устата на котето, внимателно наклонете основата на бутилката и формулата трябва да започне да тече. Трябва да видите как котето започва да суче и да преглъща. Ушите им често потрепват, докато се хранят.

малко коте се храниСнимка: iStock

Не се изкушавайте да стискате шишето, тъй като това може да накара котето да вдиша млякото, вместо да го погълне. Оставете мъничето да определя темпото. Ако котенцето ви се извива, можете да го увиете в одеяло, за да го задържите неподвижно, но се уверете, че винаги го храните в позиция с корема надолу. Понякога разтриването на лицето на котенцето може да го насърчи да се храни, тъй като то се чувства така, сякаш майка му котка го ближе.

5. Почистете котето

След като котето е изпило бутилката си, трябва да го почистите. Избършете формулата, която се е разляла по лицето му с влажна кърпа за лице. Ако формулата остане по лицето на котето, тя може да засъхне на неприятни бучки и да причини замърсявания.

След хранене ще трябва също да стимулирате котето да се изходи и да уринира, което можете да направите, като разтриете с влажна кърпа дупето и гениталната област. Използвайте кръгообразни движения и избърсвайте това, което то изхвърля. Почистете дупето на котето си с друга кърпичка, за да е чисто.

малко коте се храниСнимка: iStock

6. Поставете котето обратно в топлото му легло

Сега, когато котето ви е с пълен корем и е било в банята, то вероятно е готово да спи! Поставете го в топлото легло и изчакайте до следващото хранене, за да направите всичко отново!

Виж още