Как да изберем по какъв метод да храним котката

хранене на котка Снимка: iStock

О тглеждането на котка не винаги е толкова лесно, както изглежда отстрани. За неопитните собственици на мъркащи животни, които са се сдобили с първото си животинче може да е доста объркващо как да подходят в тяхното отглеждане. Ако отидете в зоомагазина или посетите онлайн магазин, изведнъж ще се окажете обсипани с продукти, чудейки се дали са ви необходими и какво да изберете.

Котешката храна е най-важният „аксесоар“ и е добре да се посъветвате с вашия ветеринарен лекар какъв вид би бил подходящ за вашия гальовен домашен любимец. Също така - трябва да прецените какъв метод на хранене ще приложите за вашия домашен любимец. Има два основни метода - „безплатно“ хранене и хранене по график, като и двата имат своите предимства и недостатъци.

„Безплатно“ хранене на котката

Безплатното хранене е, когато напълните котешка купа и я оставите на вашия домашен любимец, позволявайки му да яде колкото реши, когато реши. Този метод работи най-добре със сухи храни, тъй като те не се развалят толкова бързо, колкото мокрите храни. Едно от очевидните предимства на храненето по свободен избор е, че не е нужно да се притеснявате дали ще се приберете у дома навреме за хранене, което е особено предизвикателство за хора с много натоварени графици.

Освен това, ако на котките е дадена опция да избират как да се хранят - вероятно голяма част от тях ще предпочетат да хапват когато пожелаят. Оставянето на храна в купа през целия ден също може да обслужва нуждите на множество домашни любимци, тъй като те ще могат да хапват, когато решат или когато им е редът.

Dogsandcats.bg

хранене на коткаСнимка: iStock

Разбира се, има недостатъци на този метод на хранене, като един от тях е, че в много котешки домове една котка може да бъде прекалено доминираща и да не позволява на дргите мяукащи животни да стигнат до купата. Вторият, доста съществен недостатък е, че когато котките имат на разположение толкова много хране - те могат да напълнеят, защото нямат контрол върху порциите и изяждат всичко, което се намира в тяхната купа.  Някои мяукащи приятели са големи лакомници и известни с това, че хапват много след като са се заситили.

Хранене по график с контролирани порции

Ако имате достатъчно предсказуем график, за да можете да разчитате на това да сте вкъщи по време на хранене, методът на хранене по график работи добре и е по-здравословният вариант, тъй като ограничава количеството храна, което вашата котка приема на всяко хранене.

Има вариации на този метод. Може да напълните купата с храна и да я вземете, след като изтече разумно време, позволявайки на котката да яде до насита. Десет до двадесет минути обикновено са достатъчно време. Или можете да изберете да измервате порция храна при всяко хранене и след това да я оставите на котката да яде със собствено темпо.

Почти от само себе си се разбира, че домашни любимци, които са били поставени на предписана диета или диета за контрол на теглото, трябва да бъдат хранени с контролирани порции. Този метод работи добре и при котки, на които трябва да се дават лекарства, смесени с храната им. За други съображения, като заболяване, медицински състояния, които могат да затруднят времето за хранене, или загуба на тегло, което трябва да се възстанови, измерените и планираните часове на хранене могат да ви дадат възможност да наблюдавате вашия домашен любимец, като се уверите, че той яде цялото количество храна и приема лекарствата си (ако трябва).

хранене на коткаСнимка: iStock

Основен недостатък на храненето по график е, че ще трябва да храните котката си няколко пъти през деня. Това може да бъде особено предизвикателство, когато се грижите за котенца, които дори при нормални обстоятелства трябва да ядат по-малки и по-чести хранения от възрастните котки.

Помислете кой вариант е удобен за вас и отговаря на нуждите на животинчето

Ако не можете да решите кой метод ще работи най-добре за вас и вашата котка, говорете с вашия ветеринарен лекар за предложения. Може да има съображения за възраст и порода, които трябва да имате предвид. Ако сте заети, но искате да храните котката си по график - на пазара могат да се открият автоматични хранилки, които да настройвате колко храна трябва да пускат и по кое време. За тях трябва да отделите бюджет, но поне ще имате удобството да не се притеснявате дали мъркащият приятел е получил храната си в уречения час.

Вижте още:

Основни въпроси относно храненето на котката, които си задавате

Няколко основни правила при храненето на малките котета

Колко често трябва да храня котката си

Виж още