Няколко основни правила при храненето на малките котета

бебе коте Снимка: iStock

А ко сте осиновили ново, прекрасно мъниче, може би се чудите дали взимате правилните решения за неговото хранене. Качествената храна и установяване на правилни хранителни навици са важни за неговото здраве, както и бъдещото ви съжителство. Здравите кости, лъскавата козина и енергичността са показател за това, че котенцето е в добро здравословно състояние.

Все пак, често срещана грешка на повечето собственици е да прекаляват с храната. Имайте предвид, че мъркащото приятелче има много малко стомахче и едва ли се нуждае от твърде голямо количество храна. Най-простата формула е да консумира мокра храна сутрин и вечер, а през деня на няколко хранения да си хапва суха храна за бебета. Разбира се, можете да попитате ветеринарния си лекар за съвет или да следвате инструкциите на опаковката, но имайте предвид, че това са само насоки, които често са доста общи.

Докато мъничетата още се кърмят от млякото на майка си, те приемат всички необходими хранителни вещества от нея. Също както при хората, кърменето е от съществено значение защото по този начин те приемат защитни антитела от майката, които помагат за изграждането на имунната система.

След като пораснат и започнат да консумират котешка храна, тя трябва да е задължително със съдържание на протеини. Котките не могат да бъдат вегетарианци, защото просто организмът им не може да оцелее.

Dogsandcats.bg

бебе котеСнимка: Pixabay

С растежа на котенцето се увеличават и хранителните му нужди. Ваша отговорност е изборът на подходяща храна за него. Важно е храната да съдържа определени хранителни съставки. Списъкът на съставките на храната на вашето коте трябва да съдържа:

  • Един или повече протеинови източници
  • Източник на въглехидрати, като зърнени култури, например
  • Източници на мазнини
  • Минерали и витамини

Малкото котенце расте изключително бързо, така че има различни нужди сравнение с възрастните котки. Важно е да изберете храна, предназначена да поддържа растежа и здравето му.

Протеини

Протеините се съдържат както в месото, така и в някои зърнени култури, като те често присъстват в котешките храни. Протеините изграждат и поддържат кръвта, костите, тъканите и имунната система. Гальовните животни имат нужда от много по-високи нива на протеин в сравнение с кучетата, например. В тази връзка - не позволявайте на мъркащото мъниче да консумира кучешка храна и обратното. Двете животни имат различни хранителни потребности и макар че няма да се отровят, ако дълго време хапват грешната храна, ще си докарат множество здравословни проблеми.

Вижте още:

Защо котките не трябва да се хранят с кучешка храна

Вредна ли е котешката храна за кучето

Въглехидрати

Въглехидратите са източник на енергия, също както при хората. Фибрите помагат на функцията на червата като по този начин се подобрява усвояването другите хранителни вещества. Въпреки това, котенцата не се нуждаят от голямо количество въглехидрати. Лакомствата, например, съдържат предимно въглехидрати, което ги прави лош избор за мъркащи приятели с наднормено тегло. Разбира се, те са необходими при обучение или награди, но не прекалявайте с тях. Те често водят до пристрастяване, в резултат на което котката ви не желае да яде храната си.

малки котетаСнимка: Pixabay

Мазнини

Мазнините са също голям източник на енергия. Затова те са много важни в периода, когато котенцето има високи енергийни нужди за растеж и игра. Също така някои витамини се усвояват само при наличието на мастни киселини.

Минерали

Минералите работят заедно и затова балансът е толкова важен, колкото и количеството. Прекаляването с тях е също толкова опасно, колкото и липсата им. Необходимите минерали включват калций, фосфор, магнезий, калий, натрий, хлорид и микроелементите кобалт, мед, йод, желязо, манган, селен и цинк. Минералите са от съществено значение за свиването на мускулите, нервната проводимост, стабилността на течността в клетките, както и много други функции.

Витамини

Витамините играят важна роля в биохимичните процеси в клетките. Те са разделени в две групи:

  • Витамините от B-комплекс са водоразтворими и не се съхраняват в тялото и затова трябва да се подменят всеки ден.
  • Витамини се съхраняват в тялото и включват витамини А, D, Е и К.

За доброто здраве на котето са необходими малки количества в правилната комбинация. Твърде много или твърде малко количество от някои витамини може да причинят здравословни проблеми. Ако храните мяукащото мъниче с качествена храна - не би следвало да се притеснявате за минерали и витамини, тъй като тези храни са богати на необходимите такива.

Вода

бебе котеСнимка: iStock

Водата е от съществено значение за всяко живо същество. Осемдесет и четири процента от телесното тегло на котето е вода. Тя е необходима, за да може организма да функционира правилно. Прави възможно пренасянето на хранителни вещества в тялото чрез кръвта и спомага за поддържането на регулирана телесна температура на котето. Използва се при храносмилането на храната и отвежда отпадъчните продукти в урината и изпражненията. Водата е толкова важна за здравето, че само 15 процента загуба на телесна вода причинява дехидратация, която може да е много опасна за котето.

Видове храни

Важно е, когато имате мъниче у дома, да не забравяте да купувате храна за малки котета! При мократа грешката не е толкова фатална, но при сухата - рискувате мъркащото приятелче да счупи някой зъб, защото гранулите са по-големи и то не може да ги сдъвче. Дори и да успее да преглътне храната, може след това да я повърне, защото не е могло да я сдъвче добре.

  • Консервираните храни или мокри за малки котета са задължителни. Можете да откриете най-различни видове месо, въглехидрати, а в някои от тях - дори и плодове. Не забравяйте да почистите купичката след като мъркащият ви приятел приключи с порцията мокра храна. Остатъците от тази храна се развалят бързо и, ако гальовният спътник се върне да ги оближе след известно време - може да си докара диария.
  • Сухите храни не се развалят толкова бързо и могат да останат без проблем повече време в купичката на мъркащото животинче. Както споменахме - не забравяйте да изберете храна за малки котета.

Типично за котките е, че те се хранят по малко на чести интервали, вместо да изяждат големи количества наведнъж. Количеството храна, нужна на малкото котенце се определя в зависимост от  възрастта му. Важно е да създадете график за хранене. Това означава да го храните на едно и също място всеки ден и по едно и също време. Графикът и установяването на определени правила ще направят животът му по-спокоен, защото мъркащото приятелче ще знае, че след като се приберете от работа в определен час, то получава храната храната си, например.

Отглеждането на мъниче в началото може да е малко трудно и да изисква време и усилия от ваша страна, но все пак домашните любимци не са само пухкави, сладки същества, с които да се гушкаме или да играем. Носим отговорност за тях и за тяхното здраве.

Вижте още:

Ваксини и обезпаразитяване при котките

 

Виж още