Колко често трябва да храня котката си

котешка храна Снимка: iStock

А ко зададем този въпрос на мъркащите ни приятели, те със сигурност ще отговорят – постоянно. Повечето котки са доста лакоми, ще ви събудят с най-голямо удоволствие през нощта, за да искат храна или пък ще ви досаждат докато вършите нещо докато не си получат така любимата порция.

Важно е, да създадем график на гальовния ни домашен любимец за храненето и в никакъв случай да не го учим, че когато се размяука, ще получи храна. Дори и на вас да ви е трудно да издържите на силното мяукане, не забравяйте, че наднорменото тегло е много често срещан проблем при тези приятели и не е никак добре за здравето им.

Няма лесен и бърз отговор на въпроса колко често трябва да храним котката си, защото това зависи както от нея (здравословно състояние, възраст, активност, вкусови предпочитания), така и от вашия график и възможност. Все пак, можем да се придържаме към някои основни правила.

Хранене на малки котенца

малко котеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако наскоро сте осиновили мъничко коте на около 3-4 месеца, то със сигурност ще има много повече хранителни нужди отколкото възрастна котка. Освен че тези приятелчета растат, те са и много активни, което значи, че със сигурност не бива да остават гладни.

Имайте предвид, че котенцата са мънички, което автоматично значи, че коремите им също са малки и нямат много голям капацитет. Оптимално е да се хранят на малки порции по няколко пъти на ден. Можете да оставяте в купичката суха храна през целия ден, а храненията с мокра храна да са разпределени по около три на ден, стига да можете да го организирате. Този режим би бил труден за работещи хора, които ги няма по цял ден, но вслучай че сте у дома, или пък друг член на семейството е вкъщи през деня, можете да възложите на него задачата да дава обяд на малкото коте.

Когато то навърши около шест месеца, можете постепенно да премахнете обедното хранене и да разпределите храната на две – сутрин и вечер.

Хранене на възрастни котки

Ако мъркащият ви приятел е здрав, не е с наднормено тегло (дори и след кастрирането), можете да го храните със стандартна храна за възрастни от момента, в който навърши една година. Честотата на хранене си остава сутрин и вечер.

Сухата храна, може да бъде налична почти по всяко време на деня в купичката, но напомняме, че ако мъркащият ви приятел прекалява с нея – не бива веднага да допълвате купичката му, защото ще прекалите.

Котки със специални нужди

котешка хранаСнимка: iStock

Някои мъркащи домашни любимци могат да имат по-специфични нужди в храненето си и ще трябва да се хранят със специална за целта храна. Тук със сигурност, ще ви трябва помощ от ветеринарния лекар, за да ви препоръча съответната храна както и да ви посъветва колко често трябва да си хапва гальовният приятел.

В зависимост от какво се нуждае котката ви съществуват различни специални храни:

  • Диетични. Те са необходими предимно за кастрираните представители, които след процедурата са склонни да натрупат излишни килограми. Възрастните котки или такива с понижена активност, също са склонни към напълняване и вероятно биха имали нужда от такъв вид храна.
  • За кастрирани котки. Съществува известна разлика между храна за кастрирани котки и диетична, тъй като стерилизираните приятели могат да имат нужда от специфични вещества след процедурата, които трябва да си набавят чрез храната.
  • За чувствителни стомаси. Някои представители изпитват известни трудности в храносмилането и обикновената котешка храна може да им носи неприятности. Храните за чувствителни е по-щадяща за такива стомаси и прави храносмилането по-лесно.
  • За котки с алергии. Ако мъркащият ви приятел има проблем към зърнени продукти, може би този вид храна би бил подходящ.
  • Проблеми с бъбреците и пикочните пътища. Тези представители имат нужда от храна, която не натоварва бъбреците.
  • Срещу космени топки. Дългокосместите представители могат да образуват големи космени топки в стомаха си, докато се грижат за козината. Понякога това може да доведе до запушване, проблеми с храносмилането и запек. Този вид храни помагат за редуцирането на космените топки.
  • За котки страдащи от диабет. Тези домашни любимци се нуждаят от по-малко количество въглехидрати, защото те се преработват в захари. Тези храни са с високо съдържание на протеини и други необходими вещества.
  • За здрави котешки зъби. Същесвуват храни, които се грижат за редуциране на зъбната плака и биха били ефективни като превенция на проблеми със зъбите.
  • Мляко за мънички котета. Ако бебетата поради някаква причина са оставени без майка си, те имат нужда от специална формула. На пазара се предлагат различни видове заместители на майчиното мляко, които са съобразини с нуждите на мъничетата.

Правилното и балансирано хранене на гальовните приятели не бива да се пренебрегва, защото това рефлектира върху цялостното им здравословно състояние. Нашият съвет е да не прекалявате с храната, защото по този начин никак не им правите добра услуга. Все пак, не бива да оставяте и котката си да гладува, но порции мокра храна два-три пъти на ден, суха храна в купичката и лакомства като награди или при игри със сигурност биха били достатъчни, за да поддържате здравословно тегло на котката си.

Вижте още:

Наистина ли котката ми е гладна или е просто лакома

Кога трябва да сменя храната на котката ми

Виж още