Как да изберете правилната раница за котката си

котка в раница Снимка: iStock

С нимки на котки в раници, които пътуват из града или се разхождат по пътеки, се появяват навсякъде в социалните медии. Като родител на котка може би се чудите дали тази вид раница е безопасна за вашето коте.

Преди да закупите раница, в която да носите котката си е добре да направите проучване за различните видове и цени. Така ще гарантирате безопасността на вашия котешки приятел и вашия комфорт, тъй като няма спор, че да носите котка в раница е много по-удобно от твърдата транспортна кутия, или чанта, която се носи на едно рамо и тежи неравномерно.

Да изберем правилната котешка раница

котка в раницаСнимка: iStock

Котешката раница се използва, за да пренасяте вашата котка и може да се служи както за забавление, така и за извеждане на котката ви на разходка, транспортиране до ветеринарния лекар или пътуване. Намирането на правилната раница за котки е важно, за да може както вие, така и мъркащия ви спътник да се чувствате добре.

Dogsandcats.bg

Най-добрата раница за котки е тази, в която вашата котка се чувства най-комфортно и която ѝ причинява (и вас) най-малко стрес, като същевременно предпазва котката ви.

Можем да обобщим видовете котешки раници в два:

  • Мека раница

Този стил обикновено е направен от здрав полиестер, кожа или тежко платно. Има голям мрежест прозорец отпред и отстрани, през които вашето коте може да гледа света. Често тези раници имат опция за носене и на едно рамо.

  • Раница тип „балон“

котка в раницаСнимка: iStock

Вторият вариант (който е определено по-аткрактивен и набира голяма популярност в интернет) е твърдият вариант раница, който има прозорец, напомнящ на костюм на космонавт. Тези раници са с твърда обвивка, обикновено изработени от издръжлив акрил или пластмаса. Ако гледате котешки раници с прозорци, този стил има кръгъл пластмасов прозорец и вентилационни отвори отстрани. Този вид раница е водоустойчив от меките и ще предпази котката ви от дъжд, ако навън вали. Като недостатък можем да отбележим, че тези раници се проветряват по-трудно и в топлите дни могат да станат топли и задушни като парник, което може да е опасно за гальовния спътник, така че се уверете, че котката ви получава необходимото количество въздух.

Също така, когато избирате раницата, вземете под внимание и себе си и това, което би било удобно за вас. Уверете се, че раницата не е тежка, твърда или неудобна за носене, тъй като това ще направи нейното използване неприятно за вас.

Изберете правилния размер раница за котката

котка в раницаСнимка: iStock

Определянето на правилния размер раница е много важно. Ако раницата е твърде голяма, котката ви ще се мести наоколо. Ако е твърде малък, тя ще бъде смачкана и няма да може да се разтяга. Котките се чувстват по-комфортно в по-малки пространства, но те все пак трябва да могат да се изправят и обръщат в транспортната си чанта. Прочетете внимателно описанията на раницата за ограничения на размерите и теглото.

Безопасност на транспортирането на котката

След като сте избрали съответния вид раница, разгледайте дали раницата е достатъчно сигурна, така че да не може котката ви да избяга. Проверете колко добре са подсигурени прозорците, мрежите и отворите. Търсете стегнати шевове, които няма да се разпорят лесно при острите нокти и зъби на вашата котка, ако се опитва да се измъкне от раницата си. Циповете винаги трябва да се заключват. Ако вашата котка е майстор в отделянето на велкро, изберете раница със закопчалки, за да избегнете възможността котката ви да избяга. Ако вашето коте е любител на бягството, много раници имат допълнителната сигурност като вътрешна ключалка, към която можете да закрепите котешката каишка.

Ако сте решили да използвате раница, за да транспортирате котката си, имайте предвид, че това не е процес в една стъпка. Ще трябва да работите, за да достигнете оптималното ниво на комфорт. Котките не винаги са склонни да напускат безопасните граници на дома си, но можете да ги обучите да свикнат с раницата. Започнете, като включите раницата в ежедневната игра на мъркащия приятел. Оставете раницата на разположение у дома, близо до играчките или котешкото дърво на котката ви, за да може тя да я души, да влиза и излиза от нея и да свикне с присъствието ѝ. След това започнете с кратки разходки - обиколка на квартала за 10 минути е добра отправна точка. Ако котката ви се чувства достатъчно комфортно - може да отидете и по-далеч, например разходка в парка или планината.

котка в раницаСнимка: iStock

Котешката раница е привлекателна опция, ако искате да се позабавлявате с котката си навън. За целта обаче първо трябва да изберете подходящата за вас и за вашата котка раница, а след това да обучите мяукащия си спътник да бъде пренасян в нея. За всичко това се изиква търпение и лакомства, но бъдете сигурни, че резултатът ще си заслужава!

Виж още