Как да накарате котката си да пие от купа за вода?

котка пие вода Снимка: iStock

Н якои котки са много придирчиви към водата. Оставяте им прясна вода цял ден, но в момента, в който отворите крана на чешмата, те се втурват да пият! И така, каква е тази мания на мъркащите животни към течащата вода?

Защо котката ми пие само от течаща вода и избягва купата си?

Никой не е сигурен точно защо котките могат да бъдат толкова придирчиви към водата си, но има няколко теории. Някои мъркащи животни не харесват застоялата вода в купата, която не се движи, независимо че я сменяте редовно. В дивата природа котката обикновено пие само течаща вода, което помага да се предпази от заболявания и бактерии. Не е изключено този инстинкт да присъства по-силно във вашата котка и тя просто да търси източници на течаща, чиста вода.

котка пие водаСнимка: iStock

Трябва да имате предвид обаче, че мъркащите животни не пият чак толкова много вода, ако ги сравняваме с кучетата. Също така, ако котката ви се храни често с мокра храна с много сос - тя си набавя необходимото количество храна с водата. Въпреки това е важно да се уверите, че котката ви има прясна вода през цялото време.

Dogsandcats.bg

Предложения как да накарате котката си да пие от купата за вода

Има няколко неща, които можете да направите, за да насърчите котката си да пие от купата си.

Опитайте да преместите купата с вода на място, което не е до храната. Вашата котка може да е придирчива към храната и водата, когато са поставени на близко разстояние, защото смесват миризмите си.

Ако смятате, че котката ви не харесва температурата на водата си, опитайте да промените това - може да поставите кубчета лед през лятото, за да я охладите да добавите няколко кубчета лед в купата. Обикновено котките обичат хладка вода, така че ледената или топлата не би трябвало да са опция за вашия мъркащ приятел, но не пречи да експериментирате.

котка пие водаСнимка: iStock

Може да опитате да смените изцяло купата. Различните видове купи ще придадат различен вид на водата. Ако котката ви има пластмасова купа, опитайте метална, керамична или дори стъклена. Много ефективни са фонтаните, тъй като движат водата през цялото време и я правят по-интересна за гальовните животни.

Като цяло не пречи да оставите котката си понякога да пие вода от чешмата, но все пак не е добра практика да я учите на това, тъй като тя ще седи и ще чака да пуснете вода от крана, а в същото време няма да докосва купата си. Експериментирайте - сменете купата, преместете я или инвестирайте във фонтан. Със сигурност ще откриете правилната стратегия, за да насърчите гальовния приятел да пие вода от мястото, което е предназначено за това.

Виж още