Как да намалите безпокойството на вашата котка

домашна котка Снимка: iStock

В секи, който изпитва тревожност, е твърде добре запознат с ледената хватка на страха и постоянния стрес, но хората не са единствените, които се засягат от това състояние: котките също могат да страдат от тревожност.

Тъй като мъркащите животни не са в състояние да ни кажат какво изпитват, може да бъде предизвикателство да разпознаем признаците на безпокойството и да предприемем стъпки, за да им помогнем.

Затова ще ви помогнем да разпознавате котешкото безпокойство и как да помогнете на своя котешки приятел.

Как изглежда безпокойството при котките

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Страхът е нещо, което всеки човек и всяко животно изпитват в даден момент от живота си, но как да различите здравословния страх от безпокойството на котката?

PetMD обяснява, че страхът е резултат от възприемана външна заплаха, независимо дали е ситуация, човек или предмет. Страхът обикновено е здравословно умение за оцеляване, но постоянният страх от потенциална опасност от неизвестни или въображаеми източници (безпокойство) е ненормален.

Хората с тревожност често могат да съобщят какво изпитват, но разпознаването на основано на страх поведение е ключово за идентифициране на това състояние при котките.

Ето симптомите, които може да наблюдавате при котешка тревожност:

 • Плач
 • Вкопчване
 • Криене
 • Треперене
 • Намалена активност
 • Опити за бягство
 • Необичайни, потенциално нараняващи движения
 • Облизване и хапане на себе си
 • Повръщане
 • Пропускане на тоалетната
 • Диария
 • Загуба на апетит
 • Разрушително поведение

Какво причинява безпокойство при котките?

домашна коткаСнимка: iStock

Мяукащите животни могат да развият безпокойство по различни причини. То може да бъде причинено от травматично преживяване, болест или болезнени физически състояния, промени в напредването на възрастта, вирусни инфекции, токсични състояния, история на изолация, изоставяне, пренебрегване, непозната среда или промяна на собственика.

Ако вашата котка започне да показва признаци на страдание докато ви няма - котката ви може да изпитва безпокойство от раздяла. Това е най-често срещаният вид специфична тревожност при котки и кучета. Вашата котка може да не показва признаци на безпокойство, докато сте вкъщи, ако това е така.

Лакомства и продукти, помагащи при безпокойството на котките

Ако подозирате, че вашата котка може да има тревожност, първата стъпка е да се консултирате с вашия ветеринарен лекар. Това също помага да се изключат други възможни причини за симптомите, като някакво физическо заболяване.

Вашият ветеринарен лекар ще ви помогне да идентифицирате провокаторите на страха, ще предпише лекарства, ако е необходимо, и ще може да направи препоръки въз основа на конкретния случай на вашата котка.

домашна коткаСнимка: iStock

Има много начини, по които можетда помогнете за облекчаване на безпокойството на вашата котка, но тъй като тревожността е индивидуална за всяка котка, може да са необходимо да експериментирате, за да откриете какво работи най-добре за вашата котка, например определени лакомства, които съдържат котешка трева или играчки, които видимо ангажират мяукащия приятел в игра и той забравя за страха си.

Нашийници за успокояване на котки

Нашийниците за успокояване на котки са наситени с феромони, които имитират тези, които майката котка излъчва, за да успокои своите котенца. Котенцата обаче не са единствените, които се възползват от това. Предполага се, че те са също толкова ефективни и при възрастни котки.

Поставянето на непознат аксесоар без представяне обаче може да увеличи стреса на котката. Затова оставете котката си да подуши и да свикне с аксесоара, преди да го сложите. Можете да насърчите котката си, като ѝ давате лакомства, докато миришат нашийника.

Феромонни дифузери за успокояване на котките

Нашийниците не са единственият продукт, който използва феромони за успокояване на котките, може да опитате и с дифузери. Те използват синтетична версия на същите котешки лицеви феромони – феромонът, който майката котка отделя, докато кърми своите котенца.

Дифузерите са отличен вариант и за котки, които не обичат да носят дрехи или нашийници. Също така е по-малко вероятно да увеличите стреса на вашата котка от поставянето на аксесоара.

Промени в поведението и начина на живот за справяне с тревожността на котките

домашна коткаСнимка: iStock

Управлението на безпокойството не се простира само до лекарствата и полезните продукти. Средата на вашата котка и вашето поведение също могат да окажат значително въздействие върху мъркащия ви спътник.

 • Дръжте котката си психически стимулирана

Уверете се, че домът ви предлага изобилие от умствена стимулация, за да задоволи естествените инстинкти на вашата котка. Вашата котка е хищник по душа и тя жадува за предизвикателство. Окачането на хранилка за птици извън прозореца, осигуряването на високи пространства за котката и въвеждането на нови, вълнуващи неща като празни хартиени торби и кутии, нови играчки или пъзели за разпределяне на гранули ще помогне за задоволяване на естествените нужди на вашата котка.

 • Дайте пространство на вашата котка

Предоставянето на достатъчно пространство на вашата котка е от съществено значение, ако тя страда от тревожност. Прекомерното галене понякога тласка котките към агресивно поведение. Оставете котката си да дойде при вас според техните условия и не ѝ налагайте обич.

домашна коткаСнимка: iStock

 • Играйте!

Положителното взаимодействие повишава увереността на вашата котка и ѝ помага да се чувства сигурна във вашия дом. За да поддържате нещата интересни, опитайте се да държите прибрани котешките играчки и ги редувайте, за да ги поддържате свежи и вълнуващи за вашата котка.

Намалете безпокойството от раздяла

Ако вашата котка изпитва безпокойство при раздяла и показва тъга, когато си излизате или докато ви няма, има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите стреса и да управлявате симптомите.

Няколко често срещани улики за излизане, които могат да предизвикат безпокойство от раздяла, включват грабване на ключове, обуване, обличане на палто или подготвяне на дамска чанта. Може да правите тези неща редовно, но без да напускате дома си, за да покажете на гальовния прятел, че тези действия не са страшни и дори и да ги правите, вие все още сте там.

Всяка котка е различна, така че опитайте с нови идеи

домашна коткаСнимка: iStock

Докато работите, за да облекчите безпокойството на вашата котка, не забравяйте, че всяка котка е уникална и това, което може да работи за една котка, може да не работи за друга. Може да се наложи да опитате различни стъпки, промени в околната среда и да добавите успокояващи продукти, преди да намерите това, което работи най-добре за вашата котка.

По време на този процес е изключително важно да сте в контакт с вашия ветеринарен лекар. Той може да направи препоръки въз основа на вашия конкретен случай и ще ви посъветва дали някое лекарство може да е подходящо за вашата котка.

Виж още