Как да направите котките си приятели: няколко прости стъпки

две котки Снимка: iStock

К огато въведете ново коте  у дома, би било хубаво, ако котката, която имате посрещне новодошлия с отворени обятия – или лапи. За съжаление обикновено не протичат така тези въведения. Котките, които се срещат за първи път, или дори стари познати, често могат да съскат, да се удрят една друга или да започнат тотална свада, което кара много собственици да се чудят защо не се харесват?

Котките са социални животни и могат да имат приятели. Но точно като човешките взаимоотношения, котешките връзки могат да зависят от личности, настроения и минала история. Не ставате най-добри приятели с всеки човек, когото срещнете. Защо да очакваме от нашите котки същото? Трябва да помним, че нашите котки не могат да избират своите съквартиранти. Когато запознаваме две котки, трябва да им дадем причина да се харесват.

две коткиСнимка: iStock

Множество отделни ресурси

Един от най-важните начини за намаляване на агресията между котките е намаляването на тяхната конкуренция. В дивата природа дивите котки могат да живеят самостоятелно или в колонии до 50 индивида. Решаващият фактор за размера на групата е количеството налични ресурси. Ако има много мишки в даден район, голяма група котки могат да съществуват съвместно, без да се конкурират за храна. Ако храната е оскъдна, районът може да поддържа само една котка, която ще трябва да държи други настрана.

Dogsandcats.bg

В нашите домове няма значение колко голяма е къщата ви. Дори ако имат много място, но само една купа за храна, котките ще трябва да се състезават за този ценен ресурс и е вероятно да проявяват агресивно поведение една към друга. Добавянето на още няколко хранителни станции около дома ще намали нуждата им да защитават изобилен ресурс. В допълнение към разделянето на местата за храна, вие също трябва да осигурите множество купи за вода, тоалетни и места за почивка (удобни легла и високи места за почивка). Просто добавянето на ресурси понякога е достатъчно, за да се намали напрежението между котките.

две коткиСнимка: iStock

Бавно запознанство

Представянето на нови котки или повторното представяне на установени съперници трябва да бъде постепенен процес. Ако отново погледнем дивите колонии, непознатите котки често биват нападнати веднага щом се видят. Новите котки могат да се интегрират в група, но живеят известно време в периферията, докато постепенно станат част от групата.

Въвеждането на котка в дома трябва да започне с пълно отделяне, за да се имитира естествения „живот в периферията“ на новата котка. Когато всички котки в дома се чувстват комфортно, може да въведете едно сетиво наведнъж, като започнете с миризмата. Миризмата е много важна за това как котките се разпознават една друга и ако миришат като аутсайдер, може да не бъдат приети в групата. Може да разменяте постелките между котките, за да могат да свикнат с миризмите една на друга. Можете също така да вземете чист чорап или кърпа, за да разтриете едната котка, а след това другата, за да създадете групов аромат. След това може да започнете да въвеждате визуален контакт с бариера като мрежа или порта за домашни любимци. Ако покажат комфортно поведение на тази стъпка, можете да премахнете бариерата за кратки срещи.

две коткиСнимка: iStock

Създавайте положителни асоциации

На всеки етап от процеса на повторно въвеждане котките могат да започнат да показват признаци на дискомфорт или агресия около другата котка. Това е моментът, когато можем да им помогнем да създадат положителни асоциации. Всеки път, когато са събрани заедно, ние можем да го направим забавно и вълнуващо събитие. Искаме да си помислят, че когато видят новата котка, се случва нещо наистина забавно! Можете да направите въвеждащите сесии специални по няколко различни начина:

  • Храната или лакомствата, особено любимите лакомства на котките, могат да направят запознанството вълнуващо за котките, мотивирани от храна. Когато използвате храна, дръжте котките на добро разстояние една от друга. Мяукащите приятели естествено не се хранят в непосредствена близост до други котки и купичките с храна твърде близо една до друга могат да създадат ненужен стрес.
  • Интерактивните игри са друга забавна дейност за котките. Запазете любимата им играчка за тези случаи. Точно както при храната, дръжте котките разделени, за да не се налага да споделят една и съща играчка.

Запознаването на две котки може да протече гладко, докато други в случаи могат да бъдат дълги и трудни процеси. Но с повече търпение и разбиране, резултатът със сигурност ще си заслужава!

две коткиСнимка: iStock

Виж още