Как да оцелеете първата седмица у дома с ново коте

Коте и дете Снимка: IStock

К олкото и да сме щастливи и развълнувани от съжителството с нов, сладък мъркащ приятел, трябва да си признаем, че първите няколко дни (дори седмици), могат да бъдат доста трудни както за вас, така и за животинчето.

Всъщност, това което масово се пропуска от новите собственици на котки е, че когато мъничето дойде във вашия дом, ще има дълъг период на адаптация от негова, но и от ваша страна. Котето ще е уплашено от новото място, миризми, хора… Дори и да сте безкрайно щастливи, че вече имате мечтания домашен любимец, за вас този период също може да предизвика известен стрес, тъй като това е голяма промяна. В дома ви идва едно животинче, от което не знаете какво да очаквате. Вечер може да лудува, през деня да се крие, да прегризе някой кабел или да започне да точи ноктите си в дивана…

Затова сме подготвили тази статия, в която ще ви помогнем да се справите през първата седмица от съжителството с пухкавия ви нов приятел.

От какво се нуждае едно коте през първия си ден в нов дом

Котенцата може да са нервни в нова среда и ще имат нужда от много търпение през първия си ден. Преди да ги доведете у дома, определете малка, тиха стая, в която да ги настаните. Защитете стаята като премахнете всички опасни предмети и добавете удобно котешко легло и обогатяващи елементи като играчки и котешко дърво. Ако имате други домашни любимци, уверете се, че нямат достъп до тази стая. Целта е да създадете безопасна, сигурна среда, която котето да може да изследва, без да бъде претоварено.

Dogsandcats.bg

Ново коте у домаСнимка: IStock

Когато се приберете у дома с котето, оставете него и транспортната чанта в обособената стая. Отворете вратата на клетката и поставете храна за котенца, прясна вода и котешка тоалетна близо входа. Останете в стаята и дайте време на мъничето да излезе от кутията когато пожелае.

Ако вашето коте се е свило в задната част на коша и не излиза след около 30 минути, внимателно отстранете горната част на клетката, извадете котето и му покажете купичките за храна и вода. Можете също да го изкушите с малко мокра котешка храна или лакомства. След като стане достатъчно смело да започне да изследва стаята, продължете да седите с (и да го наблюдавате).

Списък с необходими котешки аксесоари за първия ден на котето

Ето всички основни неща, които трябва да сте готови за първия ден с вашето ново мъниче:

  • Храна за котенца (попитайте организацията или семейството, в което е живяло котето каква храна харесва, за да купите същата)
  • Купички за храна и вода
  • Транспортна чанта
  • Играчки (опитайте се да осигурите разнообразие: топчета, мишки, въдици, хартиени топчета, картонена кутия…)
  • Котешко легло (или картонена кутия с одеяло)
  • Котешка тоалетна и пясък за нея
  • Поне един стълб за драскане
  • Ако имате възможност - котешко дърво
  • Лакомства (можете да купите различни видове, за да тествате кои най-много се харесват на мъничето)

Това са само основните неща за първия ден. С течение на седмиците ще има повече неща, от които ще се нуждаете, като консумативи за подстригване и разресване на козината и превантивни средства срещу бълхи и паразити. Освен това вече ще сте наясно за предпочитанията на вашето коте по отношение на лакомства, играчки и драскалки и скоро ще трябва да закупите много повече от тях!

Когато членовете на семейството срещнат ново коте за първи път

Коте и детеСнимка: IStock

Ако споделяте дома си със семейството, особено с деца, те вероятно ще са нетърпеливи да се запознаят с новото коте! Преди да доведете мъничето у дома, поговорете със семейството за това от какво ще се нуждае то през първата седмица.

Ако имате малки деца, говорете с тях за чувствата на котето по начин, който те могат да разберат. Колкото и да са развълнувани децата да се втурнат и да играят с котето, обяснете, че може да му трябва известно време, за да се почувства комфортно, преди да е готово да срещне нови приятели.

Говорете с децата за езика на котешкото тяло и им покажете снимки на котки, които са щастливи, игриви и уплашени. Научете ги как безопасно да държат и галят коте и винаги наблюдавайте взаимодействието им.

Когато котето изглежда уверено в стаята си, доведете членове на семейството да се срещнат с него. Накарайте ги да седнат на пода и позволете на котето да дойде да каже здрасти в когато само почувства, че е време за това. Използвайте тихи гласове и спокойни движения на тялото. Дръжте контактите с нови хора кратки в началото (около 10 минути) и не принуждавайте котето да излиза от скривалището си или да го взимате в ръцете си, ако изглежда нервно.

Социализация и положителни методи за обучение

Социализацията, процесът на запознаване на котето с нови хора и среда, е жизненоважна част от осигуряването на израстването му в щастлива, приятелска и уверена котка. Котетата трябва да бъдат социализирани в определен момент от своето развитие, тъй като твърде ранното или твърде късното социализиране може да им попречи да развият подходящи социални умения. Експертите обикновено са съгласни, че най-доброто време за социализиране на котенцата е между 3 и 9 седмици.

Целта на социализацията е да запознаете котето с различни хора, звуци, миризми и ситуации. Започнете, като разходите гальовния приятел в новия му дом и го оставите да изследва различни стаи. Докато запознавате мяукащото приятелче с дома - наградете го с лакомство и го похвалете, за да знае, че се справя отлично.

Ако имате друга котка или домашни любимци в дома, въвеждайте ги бавно и винаги под наблюдение.

От какво се нуждае едно коте през първата седмица в нов дом

Коте и драскалкиСнимка: IStock

Поздравления, справихте се с първия ден! През първата си седмица у дома, мяукащото животинче ще се нуждае от любов, комфорт и търпение, докато се адаптира. Създаването на безопасна среда ще му помогне да стане по-уверено и любопитно през първата седмица.

Дайте много обогатяващи предмети и насърчавайте времето за игра, когато домашния любимец прояви интерес. Не забравяйте, че някои котенца могат естествено да бъдат по-смели и по-социални от други – не се обезсърчавайте, ако на вашето приятелче му трябват няколко дни, за да излезе от “черупката си.”

Ключът към успеха е да дадете на новото си коте много любов през първата седмица в новия им дом. Говорете предварително с членовете на семейството какво да очакват. Осигурете на вашето коте малка, безопасна стая, която да изследва, преди да го запознаете с нови хора, домашни любимци и другите части на дома. Социализирайте мъничето и му осигурете възможности за игра през цялата седмица, като същевременно му давате време за почивка. Докато се усетите, то вече ще е открило любимите си места, ще е маркирало с аромата си целия дом и ще се разполага с най-голямо удоволствие на любимото си място на дивана, някой стол и с часове ще гледа птиците навън през прозореца!

Виж още