Как да планирате грижите за домашния си любимец, така че да не ви струват скъпо

грижа за котката Снимка: iStock

В ъв времена на икономическа нестабилност и висока инфлация, много стопани на домашни любимци може да обмислят да се откажат от здравни грижи за пухкавите си приятели, защото просто не могат да си позволят сумите за ветеринарен лекар. Въпреки че провеждането на годишен ветеринарен преглед е необходимо, най-добрият начин да спестите пари от посещенията на вашия ветеринарен лекар е като предотвратите здравословни проблеми, преди те да имат шанс да започнат.

Можете да премахнете много ненужни изследвания и процедури, като поддържате котката си възможно най-здрава през цялата година. Ето няколко съвета за спестяване на пари, които можете да използвате за превантивна грижа за вашата котка.

1. Храненето на вашата котка

грижа за коткатаСнимка: iStock

Изборът на висококачествена котешка храна е вашият най-добър шанс за дългосрочно здраве на домашния любимец. Правилната котешка храна може да ви помогне да премахнете проблемите с алергии, чревни проблеми, затлъстяване, диабет и други заболявания, свързани с храната. Въпреки че ще похарчите повече на пръв поглед, цялостната инвестиция може да ви спести стотици в дългосрочен план!

Dogsandcats.bg

Другото нещо, което трябва да имате предвид, е да не прехранвате котката си. Затлъстелите котки могат да страдат от много скъпи състояния като артрит, високо кръвно налягане и диабет. Храненето на вашата котка с правилната порция ще контролира нежеланото наддаване на тегло и ще я предпази от допълнителни посещения при ветеринарен лекар.

Много родители на домашни любимци обичат вниманието, което котката им обръща, когато е време за лакомства, но твърде много от тях могат да окажат влияние върху теглото на вашия домашен любимец. Така че ограничете лакомствата и ги използвайте за обучение или награда за вашия гальовен приятел.

2. Хигиена на вашата котка

Разбира се, вашата котка може да е доста добра в самопочистването, но дори и най-претенциозното коте може да се възползва от малко повече внимание от време на време. Може да отнеме известно време, за да влезете в добра рутина, но грижата за очите, ушите и зъбите на вашия домашен любимец отрано може да предотврати няколко скъпоструващи проблема в напреднала възраст на вашия домашен любимец.

грижа за коткатаСнимка: iStock

  • Зъбите на котката

Без редовни грижи може да се окажете, че решавате дали да оставите котката си да страда или да платите за зъболекарските ѝ грижи. Разбира се, винаги има план C, който е да си създадете навик да миете внимателно зъбите на котката си. Не пропускайте да се консултирате с ветеринарния си лекар как да го правите, колко често и дали е нужно за вашата котка.

  • Очите на котката

Макар технически да няма нищо конкретно, което трябва да правите, когато се грижите за очите на вашата котка, вземането на правилните предпазни мерки сега може да помогне за предотвратяване на появата на често срещани проблеми с котешките очи, които водят до допълнителна ветеринарна помощ. Внимавайте за прекомерно сълзене и дразнене, както и за потенциални неща, които биха могли да надраскат роговицата на вашето коте, като излишна коса или прекомерен прах.

  • Ушите на котката

Едно място, което вашата котка не може да се пие толкова ефективно, са ушите им, така че създаването на месечен навик за правилно почистване на ушите позволява да идентифицирате всички проблеми, които вашето коте може да има, като натрупване на мръсотии, ушни акари, дори потенциална инфекция.

3. Контрол на бълхи и паразити

Независимо дали котката ви остава вътре цял ден или излиза навън от време на време, превенцията и контролът срещу бълхи, кърлежи и комари е ценна инвестиция за цялостното здраве на вашия космат приятел. Като се има предвид колко бързо могат да се размножават бълхите, вие ще направите огромна услуга на мяукащия си приятел си и на себе си, като ги проверявате редовно. Няколко опции без рецепта могат да помогнат за убиването и/или отблъскването на паразитите, така че попитайте вашия ветеринарен лекар кои медикаменти са най-добри за вашата космата котка.

4. Упражнения и игри

грижа за коткатаСнимка: iStock

Активният домашен любимец е щастлив домашен любимец, поради което редовните упражнения на вашата котка може да помогнат за запазването на физическото и психическото здраве. Играта с вашата котка не е трудна и има много начини, по които може да стимулирате естественото желание на вашето коте да ловува и изследва.

Въпреки че всичко това може да изглежда много, не забравяйте, че можете да започнете превантивна грижа за котка, като просто я проверявата периодично за няколко минути. Малка проверка от време на време може да ви помогне да забележите потенциални проблеми рано, да поддържате котката си здрава и е възможно да ви спести стотици левове от ненужни посещения при ветеринарен лекар. Дори по-добре, това е продуктивен начин да прекарате малко повече време с вашия малък гальовен приятел.

Виж още