Как да почистим котешките изпражнения

Почистване на котешка тоалетна Снимка: IStock

П очистването след гальовните животни не е най-любимото ни занимание, но животът с домашен любимец е такъв. В един момент той се гушка и гали при нас, играем буйно, а в следващия момент … почистваме котешката тоалетна и това трябва да се случва всеки ден. 

Ако искате избегнете неприятните миризми в дома си и да поддържате тоалетната чиста (което е много важно за вашия домашен любимец) създайте си навик за почистване на тоалетната. В зависимост какъв вид пясък купувате за котешката тоалетна - не бива да правите никакви компромиси с хигиената и следва да отстраните старателно всички изпражнения. 

Почистване на котешката тоалетна от изпражнения

Почистване на котешка тоалетнаСнимка: IStock

Чистата котешка тоалетна е по-приятна както за вас, така и за вашата котка, отколкото такава, която е пълна с изпражнения. Редовното почистване може да помогне за намаляване на миризмите в дома ви. Преди да се заемете с тази задача - препоръчително е да поставите чифт гумени ръкавици (по желание) и да отворите прозорците или да поставите тоалетната на проветливо място. Тези мерки са важни за вас, тъй като когато почистваме котешката тоалетна можем да вдишаме прах от нея, а това е опасно за здравето ни, поради мръсотиите и паразитите, които се съдържат в котешките отпадъци. 

Dogsandcats.bg

За да почистите тоалетната, преминете през следните стъпки

  • Използвайте лопадка за отпадъци, за да отстранявате изпражненията или образувалите се бучки от урината.
  • Изхвърлете ги в плик или в тоалетната, ако пясъкът за котешката тоалетна е на растителна основа и няма да запуши канала ви.
  • Използвайте лопадката, за да изстържете всякакви отпадъци или изпражнения, които са полепнали по тоалетната.
  • Веднъж в седмицата или на две седмици почиствайте цялата тоалетна с топла вода и сапун или препарат за котешки тоалетни.
  • Подсушете тоалетната и поставете чиста постелка. 

Имайте предвид, че някои котки може да не оценят миризма на препарат, ако той мирише твърде силно, така че постарайте се да изберете такъв, който не мирише и не е опасен за домашни любимци.  

Събиране на котешки изпражнения

Ако котката ви не е използвала тоалетната си поради някаква причина, почистването на изпражненията в дома може да изисква малко повече усилия. Сложете гумените ръкавици за почистване и използвайте салфетки, за да премахнете изпражненията от мястото където са. Изхвърлете ги в кофата за боклук и се заемете да почистите мястото, така че да изкорените миризмата на котешки изпражнения. Това е много важно, тъй като котката ви може да повтори поведението, ако усеща миризма на тоалетна, идваща от килима или пода.

Най-добре е да използвате ензимен препарат за почистване на петна, тъй като той е създаден специално да разгражда котешките отпадъци от различни повърхности. В случай че нямате такъв препарат в момента и трябва да действате бързо - почистете първо всичко с вода, а след това със сода и оцет. 

Най-лесно е да почистите котешки изпражнения от твърди повърхности, но котките обикновено избират други места за ходене до тоалетна - нашите килими или дори легло. В такава ситуация може да се наложи по-старателно търкане всеки ден или дори по няколко пъти на ден докато отстраните напълно миризмата. 

Правилно изхвърляне на котешки изпражнения

Почистване на котешка тоалетнаСнимка: IStock

Не забравяйте да изхвърлите използваната котешка тоалетна и котешки изпражнения във външна кофа за боклук, вместо да държите използваната тоалетна в дома си.

Котешките изпражнения могат да съдържат паразити и да разпространяват болести като токсоплазмоза, така че не искате да се мотаят в дома ви. Съхранявайте почистващите си принадлежности, като например лопатка за отпадъци и гумени почистващи ръкавици, на място, където няма да влизат в контакт с други домакински предмети. Също така е добра идея да си създадете навик да дезинфекцирате тези предмети, след като приключите с почистването на кутията за отпадъци всяка седмица.

Ако постелката ви за тоалетна е растителна - тогава можете да изхвърляте изпражненията в тоалетната, като след това пускате водата. 

Макар че почистването на котешки изпражнения е далеч от любимите ни занимания, това е много важно, за да осигурим комфорт на нас и на котката ни. Всички добре познаваме силната миризма на тези екскременти и със сигурност нямаме желание да ги усещаме в дома си. С често почистване и третиране на местата, където котката ни се е изходила, можем да ликвидираме миризмата и да се уверим, че у дома ни е чисто. 

Виж още