Как да почистим котешките косми от дивана

котка у дома Снимка: iStock

А ко имате котка, знаете колко упорита е козината по дрехите, спалното бельо, дивана и общо взето навсякъде. Вероятно цветът на дивана ви вече е заприличал повече на мяукащия ви домашен любимец отколкото на мебел. Трябва да имате предвид, че някои материи успяват да задържат повече косми от други, но има как да се изчистят с няколко стъпки.

котка у домаСнимка: iStock

1. Използвайте прахосмукачка

Прахосмукачка, предназначена за косми от домашни любимци, е най-добрият избор за премахване на ДНК-то на котката ви от дивана както и от целия апартамент. Използвайте приставката за четка, за да разхлабите и отстраните упоритите косми от домашни любимци, като преминете по два пъти през всяка повърхност в редуващи се посоки. Ако четката се задръсти с косми, спрете и ги отстранете, преди да продължите.

Ако диванът ви има свалящи се калъфки за възглавници, свалете ги и ги изперете в пералнята си или според инструкциите на етикета.

Dogsandcats.bg

2. Използвайте почистваща ролка

котка у домаСнимка: iStock

След като сте почистили с прахосмукачка по-голямата част от козината от дивана, вземете ролката за власинки, за да съберете останалите или по-упорити косми. Когато ролката се напълни с косми, отстранете външния слой, изхвърлете го и продължете да търкаляте по повърхността на дивана, докато той стане чист.

3. Избършете с гумени ръкавици или мокри ръце

Ако след прахосмукачката и ваденето на власинки все още има останали косми, един хитър трик е да избършете дивана с гумени ръкавици. Гумените ръкавици събират бързо космите от домашните любимци и ги правят лесни за отстраняване.

Започнете, като намокрите леко чифт гумени ръкавици, след което прокарайте ръце по местата, където косъмът от домашния любимец се е впил в тъканта. Когато ръкавиците се покрият с косми, изплакнете ги и ги намокрете отново, ако е необходимо. Ако нямате на разположение гумени ръкавици, може да направите същото и просто като навлажните ръцете си.

Как да предотвратите появата на котешки косми по дивана

котка у домаСнимка: iStock

Отстраняването на котешки косми може да е трудоемко, затова е най-добре да опитате някои превантивни мерки, за да не допускате прекалено много косми на дивана.

Най-важното нещо, което можете да направите, за да предотвратите появата на излишни косми от домашния любимец, е да разресвате редовно котката си.

Трябва също така да вземете предвид тъканите и материалите, които са повече или по-малко склонни да привличат косми от домашни любимци. Като цяло кожата и винилът са идеалният избор. Тези гладки повърхности са лесни за избърсване, а котешките косми няма да се задържат между влакната.

Ако предпочитате тъкани като кадифе, микрофибър или плат, най-добре е да се справите с котешките косми, като редовно разресвате котката си и редовно почиставет дивана с прахосмукачка. Поставянето на котешко легло или одеяло на дивана може да ги насърчи да се сгушат там, така че до да задържи повече от котешката козина.

Прекомерното количество котешки косми е едно от нещата, с които трябва да свикнем като собственици на домашни любимци. Въпреки това с редовно почистване на мебелите и разресване на козината на гальовния спътник - може да намалите тяхното количество.

Вижте още:

6 основни хигиенни навика, които да спазваме докато живеем с котка

Трябва ли да почиствам лапите на котката ми

Как се почиства котешка тоалетна

Виж още