Трябва ли да почиствам лапите на котката ми

котешки лапи Снимка: iStock

О свен че меките котешки лапички ни радват много, те осигуряват на тези животни меко приземяване при скок, служат идеално за бутане на наши предмети от рафтовете и са пръв помощник при гонене на плячка и естествено - нейното изяждане. Също така, с тяхна помощ котките се защитават от опасности, драскат и копаят.

Виждали сме по лапите малки песъчинки от котешката тоалетна, прах, мръсотия и дори пръст, ако котката ви се разхожда в двора на къщата. Няма как да не се запитаме - колко ли бактерии има по тях и трябва ли да почистваме лапите на котката си?

Грижа за котешките лапи

С помощта на котешката слюнка и грапав език, котките се грижат отлично за лапите и козината си и затова рядко се налага да се намесваме.

Може и да не ви се налага да почиствате или да се грижите допълнително за лапите на котката си, със сигурност трябва да ги проверявате редовно. Чудесен момент за това е по време на ежеседмичната грижа за козината или докато изрязвате ноктите.

Dogsandcats.bg

Когато проверявате лапите на домашния си любимец, можете да откриете драскотини, рани, ожулвания или напукване на възглавничките. Ако е налице някаква рана, която не е третирана, може да се натъкнете на кръв, гной, подутини или бучки, а в такава ситуация следва да посетите вашия ветеринарен лекар.

Ако подозирате, че котката ви има нужда от почистване на лапите, защото забелязвате че са мръсни, обсъдете това с ветеринарния лекар, за да ви даде съвет как е най-добре да подходите и колко често би било необходимо това.

Как да почистя лапите на котката ми

Можете да използвате чиста, мека кърпа, която е навлажнена с хладка вода. С нейна помощ, почистете нежно лапите на мъркащия приятел. Имайте предвид, че котката ви едва ли ще стои мирно по време на тази терапия. Затова изберете момент, в който домашният любимец е спокоен - например през деня, докато спи. Това е прекрасно време за извършване на подобни грижи, защото котките са спокойни, сънливи и не биха се възпротивили твърде много от козметични грижи за тях.

котешки лапиСнимка: iStock

Попитайте ветеринарния си лекар дали е необходимо да използвате допълнителни продукти като крем за лапи. Тези помощници предпазват лапите на домашните любимци от напукване, сцепване или облекчават рани.

В никакъв случай не използвайте човешки продукти, кремове или овлажнители за котката си, защото са токсични.

Няколко съвета за здрави котешки лапи

За да поддържаме лапите на мъркащия приятел чисти и здрави е добре да се придържаме към няколко прости правила:

  • Осигурете на котката си достатъчно драскалки, където да точи ноктите си.
  • Почиствайте дома редовно, като използвате препарати, които не са отровни за домашния любимец.
  • Изрязвайте редовно ноктите, в случай че се налага.
  • Проверявайте лапите за рани, драскотини или напуквания.
  • Ако лапите са мръсни - почиствайте ги с мека кърпа и вода.
  • Овлажнявайте с крем за лапи, създаден за домашни любимци, след препоръка от ветеринар.

Грижата за котешките лапи не е чак толкова честа, колкото при кучетата например, като на някои собственици може и да не се наложи да го правят никога. Все пак, винаги трябва да проверяваме тази част от тялото на домашните си любимци, защото котките скачат, ходят навсякъде, играят с каквото намерят и могат лесно да наранят лапите си. Също така, някои котешки постелки могат да са по-груби за вашия домашен любимец и да ги раздразняват.

Все пак, преди да предприемете каквото и да било - консултирайте се с ветеринарния лекар за грижите на котешките лапички, особено ако налице са наранявания.

Вижте още:

Как да подкъся ноктите на котката ми

Какво не знаете за котешките лапи

Виж още