Как се почиства котешка тоалетна

почистване на котешка тоалетна Снимка: iStock

П очистването на котешката тоалетна не е най-любимото занимание на собствениците на котки, но това е съвсем нормална и неизбежна част от съжителството ни с домашен любимец. Ако искате да избегнете неприятните миризми в дома си и да поддържате добра хигиена - почистването на котешката тоалетна трябва да се случва в най-добрия случай всеки ден, но все пак от значение е и какъв вид е тоалетната, както и какъв пясък използвате.

Почистване на котешката тоалетна

Почистената котешка тоалетна е приятна както за вас, така и за котката ви.

Тези животни са невероятни чистници и бъдете сигурни, че ако занемарите за по-дълго тоалетната им - те ще ви „напомнят“.

Dogsandcats.bg

Почистването на тоалетната на мъркащия ви приятел отнема 2-3 минути на ден и изобщо не е кой знае какво усилие, а в същото време е толкова важен момент от безпроблемното споделяне на дома с гальовен домашен любимец.

почистване на котешка тоалетнаСнимка: iStock

Необходими са ви:

 • Подходяща лопатка
 • Пликове, където да изхвърлите мръсния пясък (ако не използвате такъв на растителна основа, който може да се изхвърля в тоалетната)
 • Гумени ръкавици (по желание)
 • Предпазна маска (по желание, ако се вдига много прах при почистването или имате някакъв вид алергия)

След като сте се оборудвали с всичко необходимо, следвайте тези стъпки, за да почистите тоалетната на вашата котка, в случай че използвате слепващ се пясък за котешка тоалетна.

 • Ако имате прозорец в помещението, където стоят тоалетните - отворете го, за да се проветрява. Ако имате вентилатор в банята - пуснете го, за да изчисти евентуалния прах, който ще се вдигне, както и да „изсмуче“ неприятните миризми от тоалетната.
 • Поставете ръкавиците и маската, ако се пазите поради някаква причина и вземете лопатката.
 • Там където мъркащият приятел се е изпишкал - ще видите образувани бучки (ако постелката е слепваща се). Изпражненията са ясни и видими - само трябва да ги разровите.

почистване на котешка тоалетнаСнимка: iStock

 • Обикновено котките заравят отпадъците си, така че на пръв поглед няма да видите нито изпражнения нито петна от урина, но със сигурност ще видите образували се „купчинки“, под които се намират нещата, които трябва да изчистите.
 • Загребете с лопатката, която е като сито. Изтръскайте бавно, над котешката тоалетна чистия пясък, а когато в лопатката ви остане само образувалата се „бучка“ урина или изпражнения - изхвърлете ги в приготвения плик/тоалетната или в системата за депониране на отпадъци, ако имате такава.
 • Подравнете пясъка, така че да покрива цялото дъно на тоалетната и измийте ръцете си.
 • Когато пясъкът намали - допълнете с нов.

Ако използвате пясък за котешка тоалетна, който не се слепва, а абсорбира миризмата - трябва да изхвърлите цялото количество от него и да го замените с ново, като това се прави в по-големи интервали от време. Следвайте инструкциите на опаковката или препоръки от ветеринарен лекар, ако не сте сигурни колко често трябва да сменяте този вид котешка постелка.

В допълнение - добре е да почисвате котешките тоалетни с гореща вода и препарат през определено време - например няколко пъти в месеца, за да сте сигурни, че тоалетната на котката ви е чиста.

Както казахме - това действие отнема само няколко минути на ден, но е толкова важно за хигиената на дома и за щастието на мяукащия спътник. Все пак, съгласете се - ако и вашата тоалетна е занемарена и мръсна - едва ли ще ви е приятно да я използвате.

Вижте още:

Основни видове постелки (пясък) за котешка тоалетна

Защо котките заравят изпражненията и урината си

Как да научим малкото коте да използва тоалетна

Виж още