Как да почистите и да се погрижите за раните на вашата котка

Котка при ветеринар Снимка: Istock

Щ о се отнася до любопитството, котката ви понякога може да „отхапе повече, отколкото може да сдъвче“. Ако играта или любопитството завършат с нараняване, ще трябва да знаете дали можете да почистите раната на котката си у дома или трябва да я заведете направо при вашия ветеринарен лекар.

В някои случаи може да лекувате леки рани с котешки комплект за първа помощ у дома. Все пак, ако котката ви има рана от какъвто и да е вид, винаги е най-добре да я заведете на ветеринар възможно най-скоро.

Спешността на грижите зависи от местоположението на раната, дълбочината и риска от усложнения като инфекция.

Dogsandcats.bg

По-долу ще научите подробности за различните видове рани и как да почиствате и да се грижите за рана на котка, включително след операция.

Какво да направите, когато видите, че мъркащият ви приятел се е наранил:

котка при ветеринарСнимка: iStock

1. Огледайте раната

Преди да започнете да лекувате раната, важно е да знаете с какво си имате работа. Различните видове рани могат да бъдат разграничени по техния външен вид и естеството на нараняването.

 • Порязвания и разкъсвания: Това обикновено са чисти, прави или назъбени рани. Те често се причиняват от контакт с остри предмети, като ножове или счупено стъкло.
 • Охлузвания: При тези плитки рани обикновено ще забележите ожулена кожа. Те обикновено се причиняват от триене в грапава повърхност.
 • Контузии или натъртвания: Тези наранявания включват обезцветена кожа, причинена от увредени кръвоносни съдове. Обикновено те са причинени от травма с тъпа сила, като удар с твърд предмет.
 • Прободна рана: Тези дълбоки и тесни рани имат малка входна точка. Те се случват, когато остри, заострени предмети като пирони проникнат в кожата.
 • Рана от ухапване: Тези следи от убождане може да имат неправилни ръбове, които варират по дълбочина и тежест. Вашата котка може да има рана от ухапване, ако влезе в битка с друга котка, куче или други животни в квартала.

2. Спрете кървенето

Ако раната кърви, важно е да спрете кръвозагубата възможно най-скоро - особено ако раната е голяма.

При спешни случаи можете да започнете, като натиснете кървящата област с ръка. Дръжте парче плат или марля здраво, но не стегнато, върху раната, за да направите временна превръзка за пътуването ви до ветеринаря.

котка при ветеринарСнимка: iStock

3. Почистете раната

Ако раната не кърви, може да я дезинфекцирате.

За да почистите рана на котка, дръжте я стабилна и я увийте в кърпа или одеяло. След това използвайте чиста, влажна кърпа или марля, за да почистите внимателно раната с мек антисептик или физиологичен разтвор.

Раната трябва да се превърже, ако е малка, чиста и има малък риск котката да премахне превръзката.

Добрата превръзка трябва да има три слоя:

 • Първи слой, който лежи директно върху раната. Този слой обикновено е направен от марля или мрежа.
 • Втори слой, който абсорбира течност и предлага подплата. Този слой може да бъде памучна топка.
 • Трети слой, който държи другите два на място. Този слой обикновено е еластична обвивка.

Все пак, трябва да прилагате превръзка само след съвет от ветеринарен лекар, тъй като могат да възникнат големи проблеми при неправилно поставени превръзки.

Например, превръзките, които са твърде разхлабени, вероятно ще паднат. Превръзките, които са твърде стегнати, могат да причинят некроза или смърт на тъканите. Така че прилагайте превръзка само ако вашият ветеринарен лекар го препоръча и винаги се уверете, че следвате техните инструкции за използване на превръзки върху вашия домашен любимец.

котка при ветеринарСнимка: iStock

Колко често трябва да сменяте превръзката?

Времето между смяната на превръзката може да варира от няколко пъти на ден до всеки няколко дни. Ако вашият ветеринарен лекар ви каже, че е безопасно да използвате превръзка, той също ще ви даде насоки колко често да я сменяте. Въпреки това може да се наложи да сменяте превръзката при тежко нараняване по-често.

Съвети за последваща грижа

Когато котката ви се прибере от ветеринаря, след като раната ѝ е почистена, обработена или затворена с конци, тя може да се почувства малко дезориентирана и уплашена - особено ако се възстановява от медицинска процедура като операция.

Точните последващи грижи за вашата котка ще зависят от вида на раната, която имат, медицинската процедура, която са получили, и съвета на вашия ветеринарен лекар.

Котка при ветеринарСнимка: Istock

 • За да избегнете стреса на котката си, поставете я в стая, далеч от други хора и животни. Ако можете, опитайте се да премахнете всички котешки дървета или играчки, за да обезсърчите излишната игра или скачане, което може да доведе до разкъсване на евентуални шевове или влошаване на раните.
 • Уверете се, че котката носи нашийника си: вашият ветеринарен лекар вероятно ще изпрати котката ви у дома с медицинска яка, за да  предпази от ухапване или надраскване по шевове.
 • Прилагайте лекарствата им: Уверете се, че котката ви приема всички лекарства, както е предписано.
 • Накарайте котката ви да се храни. Ако котката ви е готова да яде, насърчете я да да го прави, за да запази силата си.

Мяукащите приятели са палави и често могат да си навлекат неприятности. Ако котката ви се нарани - заведете я на ветеринарен лекар и се погрижете за нейното здраве както е препоръчал той.

Виж още