Как да поддържаме котките охладени през лятото без климатик

котка през лятото Снимка: iStock

Л ятото е любим сезон на повечето хора, тъй като е топло, слънцето пече и денят е дълъг. Но когато влажността се повиши заедно с високите температури, тогава престава да бъде забавно. Слънцето влияе на домашните любимци и това не се ограничава само до котките. Топлината може да е толкова неудобна за тях, колкото и за хората.

Котките не се потят толкова много, колкото хората, така че се грижат, за да останат хладни. Те се потят през възглавничките на краката и носа, защото това е мястото, където се намират техните потни жлези. Но интересното е, че в кожата има и други потни жлези, известни като апокринни потни жлези.

Работата на апокринните потни жлези е да отделят мазна субстанция по цялата козина на котката, осигурявайки на козината им „блясък“, образувайки водоустойчива бариера и ограничавайки бактериалния растеж върху кожата им. Модифицираните апокринни жлези на други места по тялото на котката произвеждат специфични химически „парфюми“, известни като феромони, които другите котки могат да открият. Феромоните влияят по различни начини на поведението на котките.

Колко горещо е твърде горещо за котка?

котка през лятотоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Оптималната температура на околната среда за повечето котки е 25 – 30°C. Мяукащите животни могат да понасят температури до 38°C, но температури над тази граница са проблемни. Струва си да се отбележи, че породите с двоен или троен косъм се справят по-зле с по-високи температури от породите с едно покритие.

Противно на общоприетото схващане, породите без косми като Сфинкса или породите с рядка козина като Ликой не понасят добре слънцето в горещ ден. Липсата им на предпазни косми означава, че са много податливи на слънчеви изгаряния.

Признаци, че котката ви не понася добре топлината

Котките не се справят добре в горещо време, защото са изложени на риск от дехидратация, топлинен стрес и в най-лошия случай топлинен удар. Изпотяването през възглавничките на краката и носа не винаги е достатъчно за котките. Ето защо те се опитват да останат хладни, като се облизват и позволяват на влагата да се изпари.

Други признаци на топлинен стрес включват:

  • Котката се бори да диша или диша много бързо
  • Котката търси сенчести места, където да се скрие
  • Котка е летаргична
  • Котката лежи върху хладна повърхност (като подови плочки)

котка през лятотоСнимка: iStock

В екстремни случаи на топлинен стрес гальовните животни може да задъхват прекомерно, да се лигавят, да повръщат и в крайна сметка да колабират. Топлинният удар трябва да се третира като спешен медицински случай. Ако мислите, че котката ви страда поради жегата, трябва незабавно да я заведете на ветеринар.

Климатикът е голямо удобство през лятото, но не всички стопани разполагат с такъв. Затова ви даваме идеи как да се справите достатъчно добре и без него!

1. Използване на охлаждаща подложка

Охлаждащите подложки се предлагат в различни размери и марки. Те се правят с въздух, вода или гел. Идеята на тези подложки е да осигуряват необходимото охлаждане на мъркащия приятел чрез абсорбиране на топлината от тялото на котката. Когато котката не използва тази подложка, гелът ще се презареди и ще се охлади.

Някои хора ги оставят на пода, където котките могат да ги видят бързо. Но след като котките идентифицират мястото, където са охлаждащите подложки, те могат да легнат върху тях.

Въпреки това е много важно да се отбележи, че охлаждащите подложки винаги трябва да бъдат опаковани и не трябва да влизат в пряк контакт с кожата или козината на вашата котка. Директен контакт със студена повърхност (особено лед) може да доведе до измръзване.

2. Почистете котката си

котка през лятотоСнимка: iStock

Помогнете на вашето коте да измие козината си, за да ги охлади. Можете да направите това, като разресвате редовно през лятото. Това е особено важно за породите с двойно или тройно покритие, тъй като те губят подкосъм, когато е топло, и редовното им подстригване ще ускори този процес. След като подкосъмът им падне, въздухът може да циркулира по-свободно през предпазните им косми (които образуват горната им козина), което позволява по-добра терморегулация.

Когато козината се поддържа добре, мяукащите приятели понасят топлината по-добре. В допълнение, добре поддържаната котка е по-малко склонна към развитие на проблеми с космените топки, а подстригването на котките също ги предпазва от сплъстена козина (което може да бъде много болезнено). Те са по-способни да се почистват лесно и сами, като начин за охлаждане на телата им. Така че можете да поглезите котките си чрез разресване, като същевременно ги поддържате хладни.

3. Отваряйте прозорците редовно

През лятото става неудобно, особено когато котките са в затворено пространство. Топлината се повишава и става непоносима. Когато отворите прозорците, вие позволявате на въздуха да влезе в къщата. Ако е ветровито, идеята е добра, тъй като ще изкара горещия въздух. Това е по-ефективно, ако имате няколко отворени прозореца, за да създадете течение.

Можете да изберете да държите прозорците отворени толкова дълго, колкото е необходимо. Това позволява спад на температурата, което означава, че къщата ще остане хладна. Ако топлината продължава дори през нощта или по всяко време на деня, все още можете да изберете да оставите прозорците отворени. Това е естествен начин да охладите котките си.

Моля, имайте предвид, че прозорците трябва да се отварят, само ако са обезопасени за котките! Гальовните приятели могат лесно да изскочат от отворени прозорци и понякога могат неволно да го направят, ако нещо събуди интереса им (като птица). Разгонените котки са склонни да се опитват да избягат

4. Създайте хладни пространства

котка през лятотоСнимка: iStock

Когато котките усетят топлината, те ще се опитат да потърсят тъмни места в къщата, които да се чувстват хладни. Понякога може да ги откриете в банята или на някое място, където е хладно. Помислете дали да им създадете убежище на закрито, където да си починат и да спят.

Ако обикновено не държите банята си отворена - може би е добре да го направите (стига да е безопасно за котката), тъй като плочките обиктовено са най-ефективния метод за охлаждане.

5. Използвайте ледени бутилки с вода

Използвайте бутилки с ледена вода, за да охладите котките си. Вземете бутилка и я напълнете с ледена вода. Ако нямате ледена вода, можете да я държите във фризер за известно време. Увийте бутилката в кърпа и я поставете на местата, където вашите котки често лежат.

Когато усетят, че им е твърде топло, те ще отидат на тези хладни места, за да се отпуснат. Съвет, който трябва да имате предвид обаче, е да избягвате пълненето до горе на бутилките, защото когато водата замръзне, тя се разширява и така може да спука бутилката.

6. Поддържайте котката си хидратирана

котка през лятотоСнимка: iStock

От съществено значение е да поставите купи с прясна вода на различни места. Мъркащите животни могат често да утоляват жаждата си и това може да помогне за охлаждане на телата им. Проверявайте дали са изпили водата и ако е така, можете да долеете.

Когато поставите тези купи стратегически, това насърчава вашите котки да пият. В тези горещи дни не е нужно да се притеснявате, защото вашите котки са добре хидратирани. Може да поставяте и кубче лед в купите. Така ще поддържате водата достатъчно хладна за мъркащите животни.

Котките са любознателни и често се увличат лесно от фонтаните. Фонтанът за домашни любимци е добра идея да насърчите котката си да пие повече.

7. Пуснете завесите и щорите през деня

Повечето собственици на котки предпочитат да използват затъмняващи завеси. Те са ефективни, когато става въпрос за блокиране на слънцето, защото са тъмни. Те гарантират, че къщата остава хладна, като предпазват светлината и топлината през лятото.

Но ако ги нямате, затворете завесите си, когато топлината стане непоносима. Уверете се, че щорите ви са спуснати и през деня, за да сведете до минимум топлината.

8. Използвайте вентилатори

котка през лятотоСнимка: iStock

Понякога котките се доближават до вентилатора, за да се насладят на бриза. Уверете се обаче, че е на безопасно разстояние от мъркащия приятел и котката ви няма да се нарани.

9. Махнете килимите

Не покривайте хладните подове у дома. Подовете в банята или дори в кухнята обикновено са хладни. Може да намерите котката си да прекарва време точно там, защото е приятно и хладно. Това е знак, който ви показва, че усещат топлината.

Котките, подобно на хората, са склонни към прегряване. Следователно може да се нуждаят от помощ, за да се охладят и хидратират в горещ ден. Съветите, които обсъдихме по-горе, са ефективни и могат да бъдат приложени, за да се чувстват комфортно вашите космати приятели.

Тъй като лятото може да бъде труден период за някои гальовни приятели, както и и за хората, внимавайте за признаци на топлинен удар. Ако забележите прекомерно задъхване, повръщане, загуба на съзнание, треска и лигавене, трябва незабавно да заведете котката си на ветеринарен лекар.

котка през лятотоСнимка: iStock

Вижте още:

Дехидратация при котки

Как да накараме котката си да пие достатъчно вода

Как да се погрижа за котката ми през лятото

Виж още