Как да подготвим нервна котка за големи събирания у дома

котка на събиране у дома Снимка: iStock

Н е е необичайно по време на събирания у вас котката ви може да се скрие под леглото ви или в най-затънтеното кътче на дома, без да се появява, докато последният гост не напусне дома ви.

Безпокойството или страхът, които вашето коте проявява около големи групи хора, е разбираем. Инстинктивно е вашата котка да бъде предпазлива около неизвестното, било то хора, неодушевени предмети или непознати места, защото тя вижда тези неизвестни като опасни. Къщата, пълна с непознати, може да задейства тези инстинкти във вашата котка, но има начини да ѝ помогнете да не се чувства толкова уплашена от броя на хората или от нивото на шума в дома ви.

Дайте ѝ малко пространство

котка на събиране у домаСнимка: iStock

Преди да започне партито, пуснете няукащия приятел да души у дома. Това, разбира се, не означава, че тя трябва да минава през масите и плотовете, но искате тя да види за какво е целият този шум. След като свикне с това как изглежда и ухае домът ви по време на подготовката за партито, най-вероятно ще бъде по-малко нервна.

Dogsandcats.bg

Едно нервно коте често е срамежливо, което означава, че ще се отдръпне, ако се опитате да го погалите или да го „поканите“ у дома. Мъркащият приятел също така ще бъде склонен да се крие и може да забележите, че се промъква – ходи със свити крака така че е ниско до земята. Също може да потрепва ушите си или да спусне опашката си, като самият ѝ връх е извит нагоре." Котките използват езика на тялото, за да общуват със стопаните си, така че направете проверка как се чувства мъркащият ви приятел по време на партито.

Не искате да принуждавате нервната си котка да общува с гостите, така че преди да започне забавлението, уверете се, че тя има достъп до скривалище, за да се измъкне от суматохата. Направете спалнята си забранена за гости, така че котката ви да има утешително, познато място, където да се скрие. Ако вашата котка не иска да бъде около хора независимо от всичко, поставете я на тихо и безопасно място като перално помещение или баня със затворена врата. Не забравяйте да нейните нужди –осигурете ѝ тоалетна, храна, вода и играчки, които да са достъпни до нея.

Работете върху нейните социални умения

котка на събиране у домаСнимка: iStock

Един от начините да подготвите котката си за събирания у дома е като я социализирате в ранна възраст. Въпреки че се предполага, че гальовните животни не са много общителни (ако ги сравняваме с кучета), котките са социални същества и обичат да излизат с хора!

Ако членът на вашето котешко семейство все още е малко коте (8-12 седмици), можете да га социализирате по-лесно. Коте, което не е имало много човешко взаимодействие като бебе, вероятно ще бъде по-стресирано, когато общува с нови хора. Играйте с нея котката си и я оставете да общува с много различни хора.

Дори и мъркащият ви приятел да е пораснал и да сте пропуснали възможността да го социализирате, когато е бил малък (или не сте имали такава), пак може да го научите да общува с хора. Изисква се малко повече търпение и планиране, но котките от всички възрасти могат да бъдат социализирани и да се научат да не се стресират толкова много около хора и шумове.

Независимо от възрастта на вашата котка, помолете гостите си да оставят котката ви на спокойствие. Не искате да принуждавате мъркащия си спътник си да общува, ако не се чувства комфортно.

котка на събиране у домаСнимка: iStock

Осигуряването на котката ви с добро скривалище ще постави вас, нея и вашите гости в по-спокойно и щастливо настроение. И ако успеете да я накарате да се социализира бавно с нейното собствено темпо, може да се изненадате да я видите да посещава гостите ви на следващия празник. Винаги помнете, обаче, че това е и нейната къща. Тя иска да се чувства комфортно в собствения си дом, така че никога не я принуждавайте да излиза да излиза от скривалището си, ако тя не иска. В случай че забележите, че гальовният приятел става напрегнат, уверете го, че нещата ще бъдат наред и му помогнете да се измъкне от суматохата. Това ще помогне на котката ви да се успокои.

Вижте още:

Как да подготвим дома за гости, когато имаме котка

9 съвета за безопасност на котката по време на коледните празници

Котката ми се плаши от непознати

Виж още