Котката ми се плаши от непознати

котка се крие Снимка: Pixabay

Н якои гальовни животни са много любопитни, пъхат си носа навсякъде и искат веднага да научат първи всички новости. Тези приятели са склонни да послещнат вашите приятели на вратата без дори да ги познават и веднага да започнат да ги душат, изследват и да търсят информация от тях.

Други котешки представители (може би повечето) са толкова срамежливи и плашливи, че веднага щом усетят различна миризма – ще избягат и ще се скрият в най-затънтеното място.

Това поведение в никакъв случай не е лошо или странно, а е напълно нормално за котките. Повечето представители са много привързани към членовете на семейството си, но са плахи към непознати и подхождат към тях със съмнение.

Нека да видим какво можете да направите за котката си в тази ситуация!

Dogsandcats.bg

Защо котките ги е страх от непознати

Причините за страха, могат да бъдат всякакви, тъй като човешкият свят е изпълнен със странности от перспектива на котките. Все пак, някои основни причини за това поведение могат да бъдат:

 • Затворена среда. Ако мяукащият ви спътник е много страхлив, то причината за това би могла да е, защото никога не е срещал други живи същества освен вас. Липсата на социализация от ранна възраст, може да доведе до страх от външни хора.
 • Труден живот в приют. Много често домашните любимци, които осиновяваме след като са били спасени в приют са имали доста тежко детство и дори трудно начало на живота си. Може да им се е случило какво ли не – да са изоставени от майка си, да са се изгубили, да са били малтретирани (дори не искаме да си го помисляме, но за съжаление това е реалност). Тези мили приятели са се сблъскали с толкова много още докато са бебета. В такава ситуация е нормално те да изпитват страх при всеки досег с нещо ново, било то хора или място.
 • Характер. Някои котки просто са по-срамежливи от други.
 • Силни шумове. Доста често гостите са придружени с повече шум като смях и висок говор, което може още повече да обезпокои страхливите котки.

котка се криеСнимка: Pixabay

Трябва да отбележим, че ако котката ви по принцип е общителна, но изведнъж започне да се крие от непознати или да проявява признаци на агресия, това може да е симптом на някакво заболяване, което трябва да проверите с ветеринарния си лекар.

Как да приобщите котката си към нова среда и приятели

Ако мъркащият ви домашен любимец е още мъничък и просто по-плах по характер, можете периодично да го срещате с различни ваши приятели. По този начин, той ще свикне с новите хора и в един момент е възможно да преодолее страха. Разбира се, срещайте го с ваши приятели, които имат подход към домашни любимци. След всяко запознанство не забравяйте да го наградите с лакомство. Хубавото на малките котенца е, че те са доста адаптивни и бързо се учат на нови неща.

В случай, че става въпрос за възрастна котка, ще ви трябва много повече време и търпение, за да успеете да я накарете да се отпусне. Всъщност, мисията ви дори може да се окаже неуспешна. Започнете постепенно да я запознавате с нови хора и винаги я награждавайте, когато запази спокойствие при контакта с непознат. Първоначално дръжте дистанция между котката и непознатите хора, а след като видите, че има напредък в поведението ѝ може да позволите на някой ваш приятел да я погали.

Все пак, ако очевидно мяукащият ви приятел не иска да се среща с хора, не го насилвайте. Можете да оставите това за някакъв друг момент или просто да приемете, че е по-срамежлив когато наоколо има други хора.

Как да подсигурим комфорт на котката ни, когато имаме гости

котка се криеСнимка: Pixabay

 • Осигурете безопасно пространство на вашата котка като я отделите в стая, която познава и в която се чувства сигурна. Ако се налага – преместете купите за храна и вода в същата стая, както и нейните любими играчки или котешкото дърво. В много редки и тежки случаи може да се наложи да преместите и тоалетната. Все пак, зависи дали у вас се готви бурно пиршество, което ще уплаши до смърт мъркащия ви приятел или просто спокойно събиране с приятели, където местенето на тоалетните не би било чак толкова задължително.
 • Ограничете гостите си само в една част от къщата, за да може котката да се чувства спокойно в останалите стаи. Разбира се, това зависи от големината на жилището ви. Колкото по-голямо пространство осигурите на гальовния си приятел без да нарушавате и вашия комфорт – толкова по-добре.
 • Оставете котката си да се приближи, когато тя поиска и се чувства сигурна. Помолете гостите си да не се насочват изведнъж към нея, нито да я притискат, тъй като това ще я стресира допълнително.
 • Избягвайте силните звуци и резките движения в присъствието на котката. Ако мъркащият ви приятел е решил да се присъедини към празненството – опитайте да не го стресирате твърде много със силна музика. Все пак, ако е невъзможно това да се случи – най-добре го преместете в обособената му стая, освен ако той сам не е избягал там.
 • Можете да използвате спрей или продукти с феромони, които действат успокояващо на гальовните животни в стресови ситуации.
 • Осигурете на котката си високо място, където може да се отдалечи и да наблюдава ситуацията отвисоко. Ако видите че гальовният спътник гледа настойчиво към високия шкаф – помогнете му да се качи. От такова място той хем ще наблюдава всичко, което се случва, хем ще се намира на безопасно високо място, където се чувства комфортно и защитен.
 • Наградете котката си с лакомство, ако се е държала добре в присъствието на гостите.
 • В никакъв случай не насилвайте домашния си любимец! Дайте му време и го оставете на спокойствие, без да го карате насила да се среща с гостите. За съжаление има котки, които може никога да не преодолеят страха си и да се крият винаги, когато в дома ви има непознати.

В никакъв случай не правете следните неща:

 • Не наказвайте котката си, че се е скрила, защото по този начин ще задълбочите още повече проблема.
 • Не я издърпвайте насила от скривалището ѝ.
 • Не я принуждавайте да бъде взимана от някого, когато очевидно тя не се чувства комфортно с това. Още повече, че гостът ви със сигурност ще си тръгне от събирането с някое одраскване или ухапване.

Макар че мъркащите приятели са социални животни, смело можем да кажем, че това е силно избирателно. Няма спор, че котките се привързват към стопаните си, но как ще се държат с непознати – често е мистерия. Ако мъркащият ви приятел е много срамежлив – можете да се опитате да го социализирате. Все пак, не забравяйте, че той може просто да има такъв характер и е добре да уважите това.

Вижте още:

Какво представляват продуктите с феромони и могат ли да успокоят котката ми

Котките обичат ли да ги галят

Как да запозная котката ми с ново коте

Виж още