Как да подготвим дома за гости, когато имаме котка

котка на маса с хора Снимка: iStock

Н езависимо дали се подготвяте за голямо събиране с приятели или роднини или очаквате гости, които ще останат няколко дни при вас - трябва да се погрижим мъркащият домашен любимец да се чувства комфортно с толкова много шум.

Някои котки са по-социални и биха се зарадвали на повече хора, с които да си играят или да се галят, но за други - това може да предизвика стрес. По-страхливите мяукащи животни със сигурност няма да си прекарат толкова добре колкото вас, затова е добре да подготвим дома си за предстоящото събиране.

1. Осигурете лично пространство

Ако котката ви е много тревожна - обособете място в жилището си, в което тя да се скрие и да се чувства в безопасност. Това може да е вашата спалня например, тъй като това обикновено е мястото, в което едва ли ще влизат гостите и със сигурност ще е по-тихо.

Преместете котешкото дърво или пък сложете любимите ѝ играчки. Дори и при плашливите котки любопитството надделява в определен момент и със сигурност ще поиска да хвърли поглед какво се случва наоколо и да изследва странните нови миризми.

Dogsandcats.bg

Ако пък имате мъркащ приятел, който е много социален и обича хора - честито, можете да го включите в забавлението и бъдете сигурни, че ще привлече цялото внимание върху себе си.

2. Уверете се, че има достъп до тоалетната си

Едно от най-важните неща, за които да помислите е котешката тоалетна. Бъдете сигурни, че мъркащият приятел има достъп до нея винаги. Ако я държите в тоалетната или банята, която ще се ползва от всички гости - поговорете с гостите, че не бива да отрязват достъпа до котешката тоалетна. Можете дори да сложите знак на вратата, за да не забравят.

Второ много важно правило е да подсещате хората да затварят капака на тоалетната чиния, защото шансът мъркащият приятел да пие вода от там - е голям.

Вижте още: Защо котките пият вода от тоалетната и какви рискове носи тя

3. Купичките за храна и вода трябва да са на разположение

Ако се налага - преместете ги на друго място, като не пропускайте да посочите на гальовния си приятел къде сте ги поставили временно. Бихте могли да ги преместите в тихата стая, където са любимите играчки. Така ще може да се чувства спокоен, че храната му е по график и на разположение.

котка на маса с хораСнимка: iStock

4. Внимавайте с отварянето на прозорците и вратата

Когато се улисаме в разговори или веселба, можем да станем малко непредпазливи и да оставим някой прозорец отворен, а когато изпращаме гостите си - котката ни да се шмугне навън.

Ако сте обезопасили дома си предварително и сте поставили мрежи и комарници на повечето прозорци със сигурност ще имате по-малко грижи. Все пак, трябва да имаме едно на ум, особено за комарниците, защото те се отварят лесно, а и тънката им мрежа няма да издържи атаката на котешките нокти.

5. Не притискайте котката си

Със сигурност вашите приятели очакват с трепет да видят сладкото пухкаво коте и ще го обсипят с милувки, обаче ако то е уплашено и не иска това - не го притискайте. Оставате го да отиде в „стаята си“ или да наблюдава събитието от някое високо място. В моментът, в който се почувства комфортно - със сигурност ще се присъедини при вас, като това не е задължително да се случи.

6. Насърчете гостите да поиграят с котката

Ако все пак мъркащото животинче се навърта наоколо, но не е сигурно как да подходи, можете съвсем спокойно да връчите въдица на някой котешки ентусиаст и да окуражите играта. Това със сигурност щe разчупи ледовете, а кой знае - може и да създаде нови приятелства за домашния любимец.

7. Позволете на гостите си да нахранят котката

Ако вашите приятели остават у дома за повече време, трябва да се погрижите всички да се чувстват комфортно. От една старана вишите приятели може би ще са несигурни как да подходят с мъркащото приятелче, особено ако то е по-плахо. От друга страна и котката ви ще има нужда от време да свикне с тези нови хора. Добър начин да спечелят доверието на домашния любимец е, ако гостите ви дават храната на котката. Така тя ще види, че те се грижат за нея и със сигурност ще е малко по-отворена към тях.

Социализацията на котка е важна, защото колкото и да прекарва времето си у дома, тя със сигурност ще има контакти с външния свят и нови хора. Ако вие сте човек, който обича хората и често организирате събирания у дома - колкото по-рано обучите мъркащия приятел на „социални уменея“ - толкова по-добре. Все пак, най-важното е да сме търпеливи, да не пришпорваме гальовния приятел и да му осигурим необходимото уединение, ако той се нуждае от него.

Вижте още:

Как да социализирам малко коте

Котката ми се плаши от непознати

Наръчник как да погалим котка

Виж още