Как да подготвите котката си, когато пътувате

котка у дома Снимка: iStock

К отките са доста независими - една от многото причини, поради които ги обичаме. Но дори и за най-самостоятелните гальовни приятели оставането сами за продължителни периоди от време може да бъде малко предизвикателство.

Ако често пътувате, предстои ви дълго такова или просто искате да си починете за няколко дни, ето няколко съвета как да запазите вашата котка в безопасност, щастлива и здрава във ваше отсъствие.

Колко време котките могат да бъдат оставени сами?

котка у домаСнимка: iStock

Докато повечето гальовни приятели могат да се справят сами за кратки периоди от време (когато сте на работа), вероятно не би било проблем да оставите гальовния си приятел и сам за един пълен ден или дори два, стига да има всичко необходимо (храна, вода и повече тоалетни).

Dogsandcats.bg

Ако тръгвате само за уикенда, добра идея е да помолите приятел или роднина, за да почисти тоалетната на вашето коте и да освежи храната и водата. Но най-вероятно котката ви ще се оправи за една нощ.

Какво да направите, ако трябва да оставите котка за повече от 24 часа

Ако ще отсъствате от дома си повече от 24 часа, най-доброто нещо, което можете да направите за е да осигурите някой, който да идва през ден или всеки ден при мъркащия приятел. Така ще има кой да прекарва продължителни периоди с вашето коте и следват вашите подробни инструкции за грижа за котката, за да сте сигурни, че вашето пухкаво приятелче е толкова щастливо.

  • Дайде подробни инструкции на човека, който ще гледа мъркащия ви приятел

Обяснете подробно обичаите за хранене на котката ви и къде се намират храната, играчките и как се почиства тоалетната. Допълнителните правила, които имате в дома също трябва да се споменат - кога отваряте и затваряте прозорците, как прибирате вещите си и т.н. Ако имате сложна рутина, запишете я, за да може отговорникът да се върне към нея.

  • Подгответе дома си и осигурете много играчки

котка у домаСнимка: iStock

Съберете специални играчки, котешка билка, лакомства и четки на централно място, като например кошница, така че човекът, който идва да може лесно да ги открие и да поглези вашето коте с тях.

  • Имайте план в случай на спешност

В зависимост колко далеч живее човекът, който ще се грижи за котката ви, няма да сбъркате, ако предоставите ключ на някой ваш доверен съсед или човек, който живее по-близо. Така ако нещо се случи - ще може да реагирате. По същия начин осигурете на разположение информацията за вашия ветеринарен лекар или пък номера на спешни ветеринари, заедно с паспорта и здравната информация за котката ви.

Как да подготвите котката си и дома за пътуване

Иска ни се да можем да водим котките си навсякъде, но обикновено не е така. Но също така не искаме те да си мислят, че сме ги изоставили, когато ни няма!

Ето какво можете да направите, за да запазите котето си безопасно и щастливо, докато ви няма.

  • Осигурете удобство за котката ви

Ако имате много срамежлива или страхлива котка, може да е да купите някои феромонови спрейове, за да облекчите всяко безпокойство. Приставките ще излъчват постоянен поток от аромати, които да държат котката ви спокойна.

котка у домаСнимка: iStock

Независимо дали сте осигурили някой, който да се грижи за котката ви или не, проверете прогнозата за времето за дните, в които ще отсъствате и осигурете одеяло (ако е студено) или пък пуснете щорите, ако е жега и котката ви има нужда от прохлада. Ако ще бъде много топло, обмислете създаването на „хладна“ стая за вашето коте – такава, в която всички щори остават затворени, за да се осигури прохладно бягство.

И накрая, оставете някъде да свети светлина. Котките виждат добре на тъмно, но включената светлина може да помогне за нивото на комфорт.

  • Дръжте котката там, където трябва да бъде

Използвайте ограничител за врата или тежък, устойчив на коте предмет, за да отворите други врати - лесно е котката да затвори случайно врата и да прекъсне достъпа до храна, вода или тоалетна.

  • Дайте на котката си нещо, с което да ви помни

За сантименталните котки, които обичат миризмата на своите хора, поставете одеяла или уютни дрехи с вашата миризма из къщата, така че котето да може да се гушка и да мисли за вас.

  • Отървете се от всякакви потенциални опасности

Поставете нестабилните растения на безопасно място например и се уверете, че прозорците са затворени. Забавните „играчки“ като вашите бижута също трябва да бъдат прибрани, в случай че котката ви обича да играе с тях. Ако имате коте, което обича да дъвче, изключете кабелите на електрониката или ги обезопасете.

Поставете допълнителни купички за храна и вода на различни места из къщата. По този начин, ако някоя бъде съборена, ще има резервен вариант.

котка у домаСнимка: iStock

Мога ли дазаведа котката в хотел за домашни любимци?

Въпреки че има хотели, които обслужват котки, ако е възможно, изберете да оставите котката си у дома. Домът е мястото, където мъркащите приятели ще се чувстват най-удобно, тъй като са заобиколени от всички познати миризми, предмети и звуци, които те свързват с вас.

Тъй като котките са териториални, миризмата и звукът на други котки (и много пъти кучета, чуващи се през стените) в хотелите могат да бъдат стресиращи.

Понякога се налага да пътуваме и да оставяме мъркащия приятел у дома сам. В това няма нищо лошо, стига да осигурим всичко необходимо на котката, за да се чувства комфортно и спокойно. А това е достатъчно храна, вода, чисти тоалетни и човек, който да играе и да гушка мяукащия ви приятел.

Виж още