Как да подходя, ако котката ми яде твърде бързо

котка се храни Снимка: iStock

Н якои гальовни животни имат способността да карат храната си да изчезне само минута след като сте напълнили порцията им. Подобно на хората, котките, които ядат твърде бързо, могат да бъдат изправени пред редица проблеми и може да се нуждаят от помощ, която да забави нещата. Ако вашата котка яде твърде бързо, има няколко изпитани решения, които могат да ѝ помогнат да яде с равномерно и здравословно темпо.

Защо котката ми яде твърде бързо

Мъркащите животни може да се хранят необичайно бързо храна поради редица причини и ако вашата котка също го прави - ще трябва да идентифицирате колкото се може по-скоро корена на поведението, за да приложите ефективно решение. Една от причините, поради които котката може да яде твърде бързо, е просто защото е наистина гладна.

котка се храниСнимка: iStock

Това може да се дължи на факта, че тя не се храни по редовен график, или в случай на домакинства с няколко домашни любимци, тя може да се състезава за храната си или да е принудена да я изяде, преди някой друг да го направи.

Dogsandcats.bg

Някои котки, които преди са били бездомни, такива за които храната може да е била оскъдна, също могат да ядат бързо или да крият парчета храна поради стари навици.

Котките също могат да ядат твърде бързо, защото се отегчават, тъй като искат да играят или да изразходят енергията си. Това може да е често срещано при малките котенца или младите котки, които са по-активни.

Проблеми на бързото хранене

котка се храниСнимка: iStock

Един често срещан резултат от твърде бързото хранене е повръщане, което може да възникне, когато котката се преяде. Повръщането възниква, когато рефлексът на разтягане в стомаха на мяукащия приятел се задейства и обикновено се появява поради несмлени парчета храна, тъй като котката ви не ги е сдъвкала. Известно е, че котките повръщат донякъде редовно, благодарение на редовните си навици за почистване на козината, а след това повръщат. Но все пак, ако котката ви повръща храна, която дори не е сдъвкана - това е индикатор, че тя се нахвърля на нея и затормозява стомаха си.

Как да помогнем на котката да яде по-бавно

За да предотвратите бързото хранене на домашния ви любимец, започнете с планирани часове за хранене, което може да им помогне на мяукащия приятел да се научи, че няма да мине ден без хранене в определен час. Това евентуално ще намали склонността на домашния любимец да се нахвърли веднага в чинията си, тъй като той ще се научи, че получава храна всеки ден по едно и също време.

Друго нещо, което може да помогне на всички животни да се хранят със стабилно темпо, са бавните хранилки, които не само правят бързото дъвчене по-трудно, но може също да осигурят умствена стимулация, която обикновено е много необходима за котките, които прекарват цялото си време у дома. Ако не разполагате с бавна хранилка, можете да опитате да забавите храненето на котката си, като добавите лесни препятствия към чинията с храна, като топка за пинг-понг или друг малък предмет - просто се уверете, че не е толкова малък, че котката ви може случайно да го глътне.

котка се храниСнимка: iStock

Игрите с храна също могат да попречат на котките да ядат твърде бързо, като същевременно предлагат малко умствена и физическа стимулация. Можете да опитате да скриете хапки храна или котешки лакомства на леснодостъпни места из дома, за да може вашата котка да ги намери и да им се наслади. За домакинствата с много домашни любимци храненето на котки или други домашни любимци в отделни стаи може да обезсърчи бързото или натрапчивото хранене, особено ако вашите космати приятели са известни с това, че крадат хапки от купите на другите.

Котките могат да ядат твърде бързо поради редица причини, вариращи от скука през безпокойство или просто глад. Идентифицирането защо вашата котка яде толкова бързо може да ви помогне да намерите правилното решение, за да ѝ помогнете да забави. Дейности като игри с храна могат да бъдат полезни, както и купи за бавно подаване на храна или други препятствия, които принуждават домашните любимци да не бързат, когато ядат.

Виж още