Как да подходим, ако котката изяде връв

котка яде връв Снимка: iStock

К ато цяло котките са по-придирчиви към това, което влиза в устата им, отколкото кучетата. Това означава, че те са по-малко склонни да ядат неща, които не бива да ядат. Въпреки това котките все още могат да погълнат случайно предмети от бита и имат любопитни предпочитания към дълги, тънки и меки предмети като конци, нишки и панделки. Ако те са прикрепени към други предмети, като игла или ролка, прикрепена към конец, тогава за съжаление другите предмети също могат да бъдат погълнати, а това би било опасно за гальовния приятел.

Основният проблем е, че конците са много често срещани в къщата и често са част от обичайните играчки за котки, така че не липсват възможности котките да се докопат до тях. Връвките могат да бъдат увити и около месо, например, за да бъдат още по-апетитни! Въпреки че това може да бъде сериозна и опасна ситуация за вас и вашата котка, има много интервенции, които можем да направим, за да отстраним проблема, така че прочетете за повече информация!

котка яде връвСнимка: iStock

Защо конците, нишките и панделките са опасни за котките?

Дългите конци, нишки и ленти могат да бъдат опасни за вашата котка по няколко различни начина:

Dogsandcats.bg
  • Те могат да попаднат в устата и да причинят запушване. Движенията на езика и бодлите на върха на езика на котката могат да навият въжето и да го увият около основата на езика. Шиповете не позволяват на езика да се върне обратно. В такъв случай връвта може да заседне в устата или в гърлото и да предизвика задушаване и страдание.
  • Чуждо тяло в стомаха - връвта може да се задържи като топче в стомаха. Повечето конци, лентички и нишки не са лесно смилаеми и затова остават непроменени в стомаха. Това причинява дразнене и увреждане на лигавицата на стомаха, което ще накара котката ви да се чувства гадна и склонна към повръщане.

Към конците, нишките или лентата може да са прикрепени други опасни предмети. Не е изключено котките да погълнат и игла, прикрепена към конеца, която може да причини вътрешни увреждания, като се промуши през храносмилателния тракт. Котките могат да погълнат и макарите, с които се доставят конците, които могат да действат като запушване на червата.

Котката ми изяде конец - какво да правя?

котка яде връвСнимка: iStock

Има различни начини, по които това може да стане достояние на вашето внимание. Може да видите, че котката ви яде конец, нишка или панделка. Или пък котката ви може да се появи в някакво безпокойство с висящи от устата или дори от дупето конци или нишки. В такава ситуация може да направите следното:

  • Когато е възможно, отстранете всички други конци, панделки или нишки от котката си, за да се уверите, че не са изядени повече и че проблемът няма да се задълбочи.
  • Ако видите, че конецът виси от двата края на котката ви, не трябва да го дърпате. Съществува значителен риск това да влоши много повече състоянието на червата или увреждането на червата.
  • Ако котката ви не е в непосредствена опасност, опитайте се да разберете приблизително какво и кога е яла котката ви, ако е възможно.
  • Свържете се с местната ветеринарна клиника възможно най-скоро. В такива ситуации винаги е необходима професионална помощ и съвет, за да може котката ви да получи най-добрия шанс за успешен изход.
  • Следвайте съветите на клиниката. Обикновено това означава, че трябва да отидете на преглед възможно най-скоро. Ранната професионална намеса е от съществено значение за шансовете на вашата котка.

Как да попреча на котката ми да яде конци?

котка яде връвСнимка: iStock

Превенцията е най-добрата стратегия за доброто състояние на мяукащия приятел. Важно е да държите конците, нишките, панделките и други подобни предмети далеч от котката си, особено когато е без надзор. Другите предмети трябва да се прибират, когато не се използват, на място, където котката ви няма достъп до тях. Това важи с особена сила за котенцата, които са най-големите нарушители при яденето на връвчици!

Въжетата, панделките и конците могат да представляват реален риск за котката ви и е жизненоважно да се уверите, че котката ви няма лесен достъп до тях в дома. Котките обичат конци и ако ги погълнат случайно, те могат да увредят основата на езика, стомаха и червата. Ако котката ви е погълнала конец, е жизненоважно да потърсите професионален ветеринарен съвет на ранен етап, за да дадете на котката си най-добрия шанс за бързо възстановяване.

Вижте още:

Защо преждата не е безопасна играчка за котки

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Как да подготвим дома си преди да осиновим коте

Виж още