Как да подготвим дома си преди да осиновим коте

коте се крие Снимка: iStock

О свен голямото щастие и вълнение преди пристигането на мъркащия домашен любимец у дома, отговорността пред която сме поставени като стопани е голяма. Все пак, става дума за животинче, което ще разчита изцяло на нас за всичко – храна, вода, жилище и най-вече – любов.

Ако осиновявате пораснала котка, тя със сигурност ще бъде по-спокойна и едва ли ще направи дома ви на пух и прах. Разбира се, няма гаранция за това, защото от тези животни може да се очаква всичко. В случай, че прага ви ще прекрачи мъничко коте на няколко месеца – то трябва да бъдете подготвени, че първите седмици няма да са от най-леките, защото тези приятелчета са изключително активни, искат да играят във всяка секунда, изучават всички миризми, катерят се навсякъде и бутат всичко, което им се изпречи.

Как да подготвите дома си за мъничкия пухкав пакостник, ще научим сега!

Почистете старателно жилището си преди котето да дойде у дома

Бъдете сигурни, че ако сте пропуснали някой прашен ъгъл, шкаф, място под дивана – котето ще отиде именно там. Когато мъничкият мъркащ приятел влезе във вашия дом, той ще е уплашен и ще потърси най-затънтеното място, за да се скрие и да се почувства сигурен. Именно затова е важно да почистите и избършете прахта, защото това е също толкова опасно за животните, колкото и за нас хората. Котките биха могли да развият алергия към прах. Но дори и това да е рядко срещано, все пак – не искате гальовният ви приятел да се изцапа веднага в първите минути от пристигането си в новия дом.

Dogsandcats.bg

коте се криеСнимка: Pixabay

Осигурете пространство за котето

Котенцата са много малки, така че лесно биха могли да се изгубят в голям апартамент или къща. Най-вероятно ще се изненадате на какви малки места успяват да се напъхат. Често се случва да се обърнем на едната посока, а в следващата секунда – котето да е изчезнало под шкафовете в кухнята, където сигурно не сте предполагали, че може да се скатае.

В зависимост колко е голямо жилището ви – можете да му обособите пространство, отделна стая или определена част от апартамента, за да знаете къде е и да не го търсите.

Изберете стая, която е по-спокойна и не се влиза често в нея – възможни такива места са стая за гости, хол или трапезария (ако не ги използвате толкова) или втора малка баня. В едната част на помещението поставете купите за храна и вода и колкото се може по-далече от тях – котешката тоалетна. Задължително осигурете място за сън с топло одеяло, легълце, картонена кутия или котешко дърво. Не забравяйте драскалката и играчките.

Обезопасяване на стаята

Котенцата пипат всичко с лапи, хапят и лапат всичко, изкачват се нависоко и обичат скришните тъмни места, така че трябва да обезопасите стаята му. Това ще предпази и вашите вещи, защото всички знаем колко много котките обичат да играят с предмети и често ги бутат, за да паднат на земята. Възможно е да използват саксията на любимото ви растение за тоалетна или пък да направят листата му на парчета. Като стана дума за растения – проверете какви имате у дома, и в случай, че имате токсични такива – най-добре да ги премахнете. Винаги съществува опцията, да ги поставите на високо и недостъпно място, но не забравяйте и, че тези приятели се катерят абсолютно навсякъде.

Също така - добре би било да предотвратите неприятни инциденти с важни за вас вещи (например бижута) като ги приберете на недостъпно място. Ако през първите дни, мъркащият приятел излиза от стаята си или изучава и „непозволените“ части на апартамента – наблюдавайте го къде се катери и какво прави.

Котешките играчки и високото котешко дърво винаги могат да облекчат нещата и да пробудят по-голям интерес в мъркащия ви приятел от мебелите ви, но все пак – бъдете подготвени котката ви да се катери навсякъде.

Обезопасете електрическите кабели

Котенцата опознават света като хапят, душат, пипат и опитват всичко. Те са игриви и обичат да атакуват движещи се предмети като електрически кабели, например. Прегризването на кабела може да бъде много опасно, тъй като може да пусне ток. Премахнете колкото се може повече кабели (особено ако имате излишни такива), а останалите прекарайте през тръби или ги облепете с лента, за да са недостъпни за мъничето. Възможно е да използвате специални препарати за отблъскване на котки, както и миризми, които те не харесват като цитруси. Макар и мъркащите приятели да намират кабелите за атрактивни – някои котки не проявяват интерес към тях. Все пак, наблюдавайте пакостника, защото не искате нито той да се нарани, нито да останете без интернет или зарядно за лаптоп.

Проверявайте домакинските уреди и скришните места

коте се криеСнимка: iStock

Мъничетата обожават скришните и тъмни места като чекмеджета, шкафове, кутии и други. Винаги проверявайте дали котенцето не се е промъкнало вътре преди да затворите шкафа. Много по-опасни са електрическите уреди като съдомиялни машини, пералня, сушилня за дрехи или дори отворената фурна или камина, ако живеете в къща.

Задължително дръжте уредите затворени и винаги проверявайте всеки уред преди да го включите.

Конци и нишки

Мъркащите приятели обожават да си играят с всякакви нишки като прежда или панделки, например. Когато са във ваше присъствие може да ги оставите да си играят с тях. Винаги махайте такива предмети, когато оставяте котенцето само, защото може да ги погълне или пък да се оплете в тях. Такива предмети блокират храносмилателната система при попадането им в корема или червата, което може да е животозастрашаващо. За отстраняването им трябва да се направи спешна операция. Ако видите висящ конец от устата или ануса на котенцето в никакъв случай не го дърпайте, а веднага отидете при ветеринарен лекар!

Не забравяйте да прибирате въдиците за игра след като приключите забавлението с мяукащия си мъник. Тези аксесоари са опасни, ако попаднат в лапичките им докато са сами, защото могат да се заплетат и дори – удушат.

Малки предмети

Както всички малки деца, така и гальовните животинки опитват всичко и могат да погълнат всякакви малки предмети. Често срещани опасни предмети са монети, ластици, кламери, игли и общо взето всичко, което може да поберат в устата си. Задължително дръжте всички лекарства на недостъпно място, тъй като изглеждат атрактивни за игра, а са изключително опасни при подлъщане. Препоръчително е да почиствате често жилището си, защото мъркащите приятели постоянно се завират къде ли не, след което се мият и поглъщат всякакви мръсотии.

Внимавайте с горещитите уреди

Котките обичат топлината и често спят близко до места, където им е приятно. Ако готвите нещо и мъркащият ви приятел е наблизо – той е не само привлечен от миризмата и любопитството какво се случва, но и може да доближи котлона или печката след като приключите, защото са топли. Трябва много да внимавате мъркащият приятел да не доближава топлия котлон, защото лесно може да се изгори! Свещите също са опасна вещ. Колкото и да са красиви, най-добре или да не ги ползваме докато котето е малко, или да сме абсюлотно сигурни, че са на място, което той не достига.

коте се криеСнимка: Pixabay

Обезопасяването на жилището преди пристигането на котка, напомня когато го правим за бъдещото детенце. Все пак, имайте предвид, че дори и да сте подготвени, тези приятели не спират да ни изненадват, така че със сигурност ще направят нещо, за което никога не бихте се сетили. От друга страна – може и дори да не погледнат кабелите (за наш късмет) или пък горещината от печката да не им се нрави. Все пак, наблюдавайте гальовния си спътник в първите седмици от съжителството, за да знаете за какво да внимавате. С течение на времето, ще научите неговите „слабости“, както и в кои моменти можете да му имате доверие.

Вижте още:

5 грешки, които хората правят скоро след осиновяването на коте

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Кои растения са отровни за котките

Виж още