Как да подходим, ако котката ни се страхува от прахосмукачката

котка и прахосмукачка Снимка: iStock

П рахосмукачката е уред, който използваме доста често в нашите домове. За някои котки силният шум, който прахосмукачката издава не е голям проблем, но за много други - страхът от нея може да доведе до пълна паника.

Дори ако една котка е живяла в дома с тази „страшна“ прахосмукачка година след година, нейната гледка и/или звук може да продължи да предизвиква страховити реакции. Можем ли да помогнем на мъркащия домашен любимец да преодолее този страх?

Защо много котки се страхуват от прахосмукачката

Силният звук, заедно с движението, може да бъде много плашещо. От гледна точка на котка, това е чудовище, което вилнее из къщата, преследвайки го от стая в стая. В много случаи мяукащите животни в крайна сметка се чувстват в капан, защото може да спят или се крият в определена стая и след това някой влиза с прахосмукачката, „блокирайки“ пътя за бягство.

Как да облекчим страха на котката

котка и прахосмукачкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако имате коте, намаляването на чувствителността му към звука и присъствието на този уред по постепенен и не страшен начин значително ще увеличи шансовете ви да го отгледате във възрастна котка, която няма да има отрицателни реакции в деня на почистване. При котенцата постепенното излагане на гледки и звуци ще бъде от полза, като им помогне да станат по-малко страхливи като възрастни.

Ако котката ви е възрастна и вече се страхува от прахосмукачката, все още можете да намалите чувствителността към присъствието ѝ, но вероятно котката ви винаги ще се плаши до някаква степен от този уред. Това е съвсем нормално, не е нужно да стигате до ниво, в което мяукащият спътник стои напълно необезпокоявана от силния звук на този домакински уред, но поне да не се стресира.

  • Извадете прахосмукачката навън

Първата стъпка включва просто да оставите прахосмукачката навън. Мяукащият приятел ще има възможност да подуши и разгледа този странен уред. Можете дори да го наградите с лакомство, ако е минал покрай него, за да създадете положителни емоции в котката си от появата на прахосмукачката.

Бихте могли дори да оставите прахосмукачката за няколко дни навън, като периодично я местите от стая в стая. Разбира се, не я поставяйте близо до котешкото дърво или пространството, което е на вашето мяукащо животинче.

  • Започнете да почиствате от някоя по-далечна стая

Включете прахосмукачката в друга стая. Ако имате друг член на семейството в къщата, оставете го да пусне прахосмукачката в друга стая, докато давате на котката си лакомство или да играете с нея - това много ще помогне на мъркащия приятел. Ако сте сами - просто пуснете за малко прахосмукачката в друга стая, спрете я за малко и отидете да проверите гальовния спътник, като не пропуснете да го почерпите с лакомство.

  • Плавно преминете към почистването

котка и прахосмукачкаСнимка: iStock

Извадете прахосмукачката, но преди да я включите, оставете я да постои в стаята за момент. Ако котката ви е някъде в стаята, тя ще има достатъчно време да се досети какво ще последва, за да се отдалечи и да се скрие на някое затънтено място.

  • Не забравяйте лакомствата

Като цяло лакомствата може би няма да са ви нужни всеки път когато почиствате, още повече, че трябва много да внимавате с количеството, което давате на гальовния приятел. Все пак за много тежките случаи и силно плашливи от прахосмукачката котки - дръжте лакомства в джоба си, за да можете да дадете на мяукащия приятел, ако много се е стресирал.

Домакинските уреди могат да са доста стресиращи за мяукащите животни, защото са големи, шумни, движат се от стая в стая и изглежда сякаш преследват котките. Още повече че тези звуци не са присъщи за природата на гальовните животни и е съвсем нормално те да се страхуват от тях. Въпреки всичко, няма как да оставим дома си мръсен, защото котката се страхува от прахосмукачката. Ако мъркащият приятел е много плашлив можем да започнем да го обучаваме с лакомства и постепенно той би могъл да свикне с шума.

Вижте още:

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

4 домакински уреда, от които котките се страхуват

Как да подходим, ако наскоро осиновеното коте е уплашено

Виж още