Как да подходим, ако наскоро осиновеното коте е уплашено

уплашена котка Снимка: iStock

П овечето мяукащите животинчета, които са осиновени от приют или организация са преминали през много преди да се озоват във вашия любящ дом. За тези котки е нормално да са плашливи и да търсят всеки удобен момент да се скрият под дивана. Първите седмици, дори месеци те могат да са доста плахи, защото попадат в нова обстановка, а предвид негативното им минало - вероятно не са сигурни дали могат да ви се доверят.

Освен да бъдете търпеливи, има още няколко неща, които можете да направите, за да накарате новия гальовен домашен любимец да се почувства малко по-спокоен.

Защо новата ми котка е уплашена

Дали защото гальовният приятел е минал през травматични събития или се страхува от силни шумове във вашия дом - деца, друга котка или куче, звуци от домакински уреди, той със сигурност ще прекарва много време скрит, което за вас със сигурност е притеснително. Затова опитайте:

  • Обособете специално място за вашата котка

Мяукащият домашен любимец се нуждае от свое пространство и това важи за всички котки, независимо какъв е характерът им. Намерете зона в дома си, която е тиха и спокойна, и поставете там котешкото дърво, легло или дори картонена кутия, която знаете че гальовният спътник би харесал, наред с котешките играчки. За котките е важно да имат свое място където да се скрият, ако се уплашат от нещо.

Dogsandcats.bg

Можете дори да поставите наблизо купите за храна, ако ви се струва подходящо или поне в първите седмици докато котето свиква с новия дом.

уплашена коткаСнимка: iStock

  • Създайте ежедневна рутина

Котките се нуждаят от последователност. Създаването на ежедневна рутина за мяукащия приятел, която може да включва хранене по едно и също време всеки ден, игри, когато се приберете от работа, ще го накара да се чувства по-комфортно и по-малко тревожен.

  • Отделете време за обучение с положителен подход

Всички домашни любимци се учат най-добре, когато са обучени с положителен подход, иначе казано - лакомства. Бихте могли да опитате да дресирате гальовния домашен любимец да излиза от скривалището си, като го стимулирате с вкусно лакомство. Това действие в съчетание с игри и забавления ще накара животинчето да свързва излизането от скривалището с положителни асоциации.

  • Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар или организацията, с помощта на която сте осиновили мъничето

Може да не сте в състояние сами да помогнете на котката си. Можете да заведете мяукащия приятел на ветеринар, защото зад привидно плашливото поведение, може да се крие физическа болка или дискомфорт.

уплашена коткаСнимка: iStock

Също така, можете да поговорите и с организацията, която е съпътствала за осиновяването. Те вероятно познават много добре вашето коте и имат опит с плашливи животни и биха могли да ви дадат съвет.

Някои гальовни животни се нуждаят от повече време да свикнат с новия дом. Колкото и да се притеснявате за малкото коте, все пак можете да опитате някои прости неща, като да му осигурите специално място в дома само за него. Игрите, обучението с лакомства и обръщането на внимание със сигурност също ще помогнат, но е важно да бъдете търпеливи без да притискате котето твърде много.

Вижте още:

Колко време отнема на котките да свикнат в новия си дом

Каква котка да си взема

5 грешки, които хората правят скоро след осиновяването на коте

Виж още