4 домакински уреда, от които котките се страхуват

коте и кафеварка Снимка: iStock

Х ората имаме най-различни фобии, някои от които доста ирационални и на пръв поглед дори смешни. Все пак, трябва да проявяваме уважение към различията между нас и да се опитваме да помогнем, ако някой изпитва страх.

Котките от друга страна са склонни да се страхуват от много неща в нашия човешки свят, защото за тях нашите предмети издават страшни звуци, които нямат нищо общо с природата.

Винаги е добре да се съобразяваме (когато можем) с мяукащия си домашен любимец и неговото безпокойство от домакинските уреди, които за нас са най-нормалното нещо на света, но за котките - истински ужас!

1. Прахосмукачка

котка и прахосмукачкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Челно място за страшни домакински уреди заема прахосмукачката. Тя е голяма, много шумна, движи се от стая в стая и изглежда сякаш гони мяукащите животни. Ако гальовният ви спътник се страхува много от прахосмукачката - опитайте да го обучите да свикне с нея като я оставяте да седи на видимо място, за да може да я души и изследва.

И все пак - някои котки не се страхуват от нея, а напротив - даже си играят и тичат заедно с вас докато почиствате, което със сигурност е по-забавният случай.

2. Сешоар

Сешоарът е почти същият като прахосмукачката, но е по-малък и една идея по-малко шумен. Също така той издухва въздух (често горещ), вместо да го всмуква. Това със сигурност може да доведе до страх в мъркащия приятел, особено ако застане близо и усети силната струя.

Ако искате да избегнете допълнителен стрес за гальовния домашен любимец - постарайте се да затваряте вратата на спалнята, банята или мястото, където сушите косата си. Така ще заглушите поне малко ужасяващия за котката звук.

3. Чайник или кафеварка

Свистенето на чайника или на готовото кафе в кафеварката със сигурност са много неприятни звуци за гальовните животни. Ако трябва да сме честни - хората също не ги обичаме, обаче котките ги чуват няколко тона по-високо от нас, което може да ги уплаши.

Кафемашините, които мелят зърната кафе също могат да бъдат доста стряскащи, предвид оглушителния звук, който издават. Освен че с тях будите съседите си - със сигурност и мъркащият приятел не остава безразличен към тях.

4. Торби за боклук

уплашена коткаСнимка: iStock

Макар че те могат да са донякъде интригуващи за мяукащите приятели, шансът да се стреснат от рязкото отваряне на чувала за боклук и да избягат в най-далечното кътче на дома е доста голям. Ако събирате пликове за боклук на определено място, котките са склонни да влизат вътре и да си играят, но понякога се заплитат и могат да излязат целите „завързани“ за някой найлон и да изпаднат в паника, докато ги извадите от там.

Най-добре е тези предмети да се прибират на места, до които лапите на мяукащия ви спътник нямат достъп.

Като цяло, всичко в нашия дом което шуми, бучи и издава странни звуци може да бъде доста неприятно за котките. Пералнята, сушилнята или пък шумната центрофуга могат да ги накарат много бързо да се скрият под дивана без да излязат известно време.

Повечето котки свикват с тези звуци, още повече че когато видят, че вие оставате непукисти и изобщо не реагирате на тези шумове - те виждат, че няма от какво да се притесняват, защото вие сте спокойни. Все пак, колкото повече ограничите стряскащи звуци за вашия мъркащ приятел - толкова по-добре.

Вижте още:

Четири неща, които стресират домашната ви котка

8 начина да успокоите котката си, когато е под стрес

Как да успокоя котката ми по време на новогодишната заря

Виж още