Как да подходим, ако котката търси храна при съседите ни

котка пред врата Снимка: iStock

Н якои котки редовно посещават домовете на съседите си в търсене на допълнителна или по-вкусна храна. Докато повечето котки се радват да си похапват повече не бива да забравяме, че това не е добре за теглото и здравето им.

В случай че мъркащият ви приятел се разхожда навън, тогава вероятността да си хапва от вашите съседи е доста голяма. В тази статия ще обсъдим какво може да направите в тази ситуация, така че хем котката ви да остане доволна, хем съседите да продължат да ѝ се радват, но все пак тя да не наддава тегло и да не проси храна.

Как да разбера дали някой друг храни котката ми?

Всички промени в поведението на вашата котка показват, че тя може да получава храна другаде, но най-забележимият знак е, че котката ви не изглежда гладна, когато се върне у дома.

Проверете за тези признаци:

Dogsandcats.bg

котка пред вратаСнимка: iStock

  • Качване на тегло
  • Котката изчезва за продължителни периоди от време
  • Внезапно се появява стомашно разстройство
  • Котката ви е по-дистанцирана и сдържана
  • Развива алергии, каквито никога преди не е имала
  • Мирише необичайно.

Защо котките посещават домовете на други хора?

Дори ако осигурите на котката си топъл, любящ дом с изобилие от храна, има причини тя да посети друг дом, за да яде. Ако е позволено да продължи, котката може да избере дома на съседа за свой нов дом, така че разбирането защо вашата котка отива другаде е от съществено значение.

Това са най-вероятните причини:

котка пред вратаСнимка: iStock

  • Лакомия - някои котки с удоволствие ще си хапват постоянно, така че ако съседите ви предлагат изобилие от храна - котката ви може да поиска да прекарва повече време при тях.
  • По-вкусна храна - вашият съсед може да предлага на вашата котка любимата ѝ храна, което означава, че котката ви ще иска да отиде там, за да яде. За съжаление, вкусната храна не винаги се равнява на по-здравословна или по-качествена храна.
  • Самота - много котки се радват на компания преди или след хранене. По същия начин някои котки обичат да бъдат галени, докато ядат. Това е известно като привличане на внимание. Понякога се предизвиква от травматично преживяване или заболяване, което дава на котките комфорт и увереност, докато се наслаждават на храната си.
  • Мир и тишина - повечето гальовни животни предпочитат спокойствие и тишина. Ако у вас е прекалено шумно, няма да е за изненада, че гальовният спътник търси спокойно място, където да се наслади на уединението.

Как да спра някой друг да храни котката ми?

котка пред вратаСнимка: iStock

Може да бъде разочароващо, когато съсед редовно храни котката ви. Котешките са същества на рутина и щом котката попадне в модел на поведение, тя редовно ще го следва. Каквато и да е причината, ще трябва да сложите край на тази ежедневна рутина. Ако вашата котка се храни прекомерно - тя ще започне да наддава.

Първата ви стъпка трябва да бъде учтив разговор със съседите. Помолете ги да спрат да хранят котката ви, защото е на специална диета поради здравословен проблем или поради опасността от наддаване на тегло. Със сигурност хората ще проявят разбиране, все пак това не е тяхната котка и не носят отговорност за нея.

Разбира се може да ограничите разходките на мяукащия си приятел, но това може да е доста трудно, ако веднъж котката ви се е научила, че може да обикаля наоколо.

Ако съсед е започнал да храни котката ви, трябва да проведете приятелски разговор за проблема. Съседът може да действа с добри намерения и да не знае, че има дом.

Виж още