Как да помогнем на изгубена котка

котка навън Снимка: iStock

Н амирането на изгубена котка на прага ви може да бъде разтърсващо преживяване. Несъмнено искате да помогнете, но не винаги е ясно от каква помощ се нуждае мъркащият приятел. Той най-вероятно принадлежи към някоя от следните категории - има дом, от който е избягал (или не може да намери пътя обратно), бил е изоставен и сега е бездомен или това е улична котка, която по мистериозни причини решава да се появи точно пред вашата врата.

Важно е да определите с коя категория имате работа, преди да предприемете каквото и да е действие, за да помогнете. Ако сте в позицията да помогнете на бездомна котка, продължете да четете, за да научите какви действия трябва да предприемете.

Котката улична ли е?

котка навънСнимка: iStock

Ако котка се появи във вашия имот, добре е да наблюдавате поведението ѝ от безопасно разстояние, преди да се приближите, за да предложите помощ. Дивите котки никога не са били социализирани с хората и могат да ухапят или одраскат, ако се опитате да ги докоснете - ако дори ви е позволено да се приближите толкова близо.

Dogsandcats.bg

Ако смятате, че може да си имате работа с дива котка, най-добре е да спазвате дистанция. Можете да се обадите на местен приют, ако видите, че мъркащото животинче видимо има нужда от помощ, но не ви позволява да се приближите.

Изгубена котка?

котка навънСнимка: iStock

Ако котката е изгубена, тя вероятно ще е социална. Ще си личи, че е е общителна, ще комуникира с вас, може би ще се гали или ще иска храна. Ако котката носи нашийник, много вероятно е да се е изгубила. В този случай просто се обадете на номера, посочен на нашйника, за да уведомите собственика ѝ, че котката им е намерена жива и здрава. Можете също така да се обадите на ветеринарния лекар, посочен на етикета за ваксинация, който трябва да може да ви свърже със стопанина на котката.

За съжаление не винаги е толкова просто. Много хора не си правят труда да поставят нашийници или етикети на котките си, така че фактът, че те липсват, не означава непременно, че са бездомни. Можете да ги заведете при ветеринарен лекар или приют за животни, за да ги сканират за микрочип, който ще съдържа информацията за контакт на собственика – но липсата на чип също не означава непременно, че имате работа с изоставена котка.

Тъй като няма лесен начин за идентифициране на кого принадлежи котката, следващата стъпка е да проверите обявите в социалните мрежи или да разлепите информация в квартала. Също така е добра идея да поразпитате в квартала, за да видите дали на някого липсва котка или дали някой е виждал плакати „изгубена котка“, които описват въпросната котка.

Как да се погрижа за котката, ако имам домашни любимци

котка навънСнимка: iStock

Справянето с изгубена котка отнема значително време и може да откриете, че отглеждате своя котешки гост за няколко дни или дори седмици. Ако вече имате домашни любимци в дома, дръжте новото коте под карантина или докато не намерите собственика, или можете да заведете котката на ветеринар за преглед на здравето и ваксинации.

След като се уверите в здравето ѝ, можете бавно да я запознаете с вашите домашни любимци. От друга страна, ако нямате планове да я задържите, може да решите да държите котката отделно до края на престоя ѝ при вас.

Помощ за бездомна котка

Ако сте изчерпали всичките си ресурси и не сте успели да откриете собственик, най-вероятно котката е била изоставена и се нуждае от нов дом. В този случай имате няколко възможности. Можете, разбира се, да осиновите котката сами. Ако го направите, първата ви стъпка, ако още не сте го направили, е да я заведете на ветеринар за преглед на здравето и да насрочите ваксинации, както и стерилизация или кастрация.

котка навънСнимка: iStock

Ако не планирате да я задържите, ще трябва да ѝ намерите дом. Започнете, като се обадите на местни приюти за осиновяване на домашни любимци, за да видите дали има желаещи да я вземат. В случай, че приютът не приеме котката, опитайте следните неща:

  • Рекламирайте. Започнете, като уведомите приятели, семейство и колеги, че търсите някой, който да осинови котката. Можете също да опитате с вашите социални мрежи. Ако тези пътища се провалят, поставете листовки във ветеринарните клиники и магазините за домашни любимци.
  •  Интервюирайте бъдещите настойници. Няколко въпроса, които трябва да зададете, са дали вече имат домашни любимци и какви, дали тези домашни любимци са ваксинирани и стерилизирани или кастрирани, дали има деца в дома и дали живеят на място, което позволява домашни любимци. Ако все още не сте се погрижили за ваксинациите и стерилизацията или кастрацията, попитайте дали бъдещият настойник желае да се ангажира с извършването на тези процедури.
  • Организирайте среща. Позволете на котката да се срещне с бъдещия настойник под ваш надзор, за да се уверите, че са се разбрали, преди да се съгласите да предадете котката.

котка навънСнимка: iStock

Намирането на изгубена котка може да бъде голям ангажимент, особено ако решите да помогнете, но често си заслужава заради спокойствието и общото добро чувство, което идва с помощта на животно в нужда. Кой знае? Тази бездомна котка на прага ви просто може в крайна сметка да се превърне в ценен спътник, който да обградите с много любов, а той да ви радва с топлотата си.

Виж още