Как да помогнем на котка с разстроен стомах

котка се храни Снимка: iStock

Р азстроеният стомах може да направи мъркащия домашен любимец нещастен и да го накара да се свие на дивана. Така че, когато котката ви има разстроен стомах, естествено ще искате да разберете как да я накарате да се почувства по-добре възможно най-скоро. Котките могат да се сдобият със стомашно разстройство по много различни причини и в някои случаи домашните лекарства за котешки стомашни болки могат бързо да облекчат котката ви.

Причини за стомашно разстройство на котка

Внезапната смяна на храната може да разстрои чувствителния стомах на котката, а алергия може да предизвика повръщане. Паразити, язви и дори поглъщане на чуждо тяло също могат да причинят стомашно разстройство на гальовния приятел.

котка се храниСнимка: iStock

Разстроеният стомах на вашата котка може да доведе до повръщане, диария и дори загуба на апетит. Котешкото гадене може да се демонстрира чрез лигавене и повръщане. Ако забележите някой от тези симптоми при котката си, тогава е важно да стигнете до корена на случващото се. Мъркащият спътник може да страда от стомашно разстройство, предизвикано от скорошна смяна на храната или може да има алергия към нещо, което е консумирал.

Dogsandcats.bg

Ако стомашното разстройство на вашата котка се дължи на алергия, промяна на храната или друга незначителна причина, тогава има редица домашни средства за болки в корема на котката, които можете да опитате.

Ограничете храната за няколко часа

Ако котката ви е повърнала поради разстроен стомах, тогава трябва да премахнете храната за няколко часа. Този период на гладуване дава на стомаха на вашата котка известно време да се успокои. След което може бавно да въведете вода и малко мека храна. Давайте на котката си малки, чести хранения, докато свикне отново да има храна в стомаха си.

Избор на подходящата храна

Храненето на вашата котка с мека диета може да помогне за облекчаване на стомашно разстройство, като същевременно получава хранителни вещества в тялото си. Можете да създадете мека храна, като изберете някой пастет или гранули, които са подходящи за разстроен стомах.

котка се храниСнимка: iStock

Специални диети за котки

Специалните котешки храни и диети също могат да помогнат на гальовния домашен любимец да се възстанови от стомашно разстройство. В търговската мрежа има много сухи котешки храни за чувствителни стомаси. Тези храни са специално формулирани със съставки, които повечето котки понасят добре. Вашият ветеринарен лекар може да препоръча подходяща храна въз основа на специфичната диетична чувствителност и алергии на вашата котка.

Честото повръщане и диария могат бързо да дехидратират вашата котка, така че ако разстроеният стомах продължава повече от два дни и след като сте взели мерки - говорете с вашия ветеринарен лекар, за да прегледа котката ви.

Виж още