Как да помогнете на скърбящата си котка да се възстанови след загубата на домашен любимец

котка у дома Снимка: iStock

В инаги е тежко, когато някой в близък почине. Като хора ние имаме своята собствена мъка, но нашите котки усещат болката и скръбта също толкова силно, колкото и ние. Независимо дали е починало друго куче или котка, мъркащите животни знаят и осъзнават, че техните приятели вече ги няма.

Проблемът е, че котките не могат да говорят, както ние като хора, и не могат да ни кажат как се чувстват. Но те усещат загубата също толкова дълбоко, колкото и ние, особено ако котката е била част от домакинството дълго време и е израснала с другия домашен любимец.

Ето защо ще ви помогнем да разберете признаците, че котката ви скърби, и ще ви дадем няколко съвета как да помогнете на котката си да премине през този много тъжен период от живота си.

Как да разберете, че котката ви скърби?

Може да познаете мъката на гальовния домашен любимец по следните признаци:

Dogsandcats.bg

котка у домаСнимка: iStock

 • Тя е апатична и депресирана
 • Не иска да си играе
 • Не иска да яде
 • Спи повече
 • Движи се по-бавно и е мрачна
 • Крие се
 • Иска да бъде сама, а преди е била много общителна

Ако друг домашен любимец в домакинството ви е починал и забележите, че котката ви проявява едно или повече от горепосочените поведения, има голяма вероятност тя да скърби. Въпреки че не можете да отнемете напълно скръбта ѝ, има неща, които можете да направите, за да ѝ помогнете да се чувства по-добре.

Как да помогнете на домашния си любимец да се справи със скръбта

котка у домаСнимка: iStock

Точно както при хората, важно е да помогнете на котката си да премине през този труден период. По-долу ще ви дадем някои съвети, които можете да използвате, за да помогнете на мяукащия спътник да се справи със скръбта си и да разбере, че сте до нея.

 • Прекарвайте повече време с нея - опитайте се да отвлечете вниманието ѝ, като прекарвате повече време с нея и си играете. Играйте на любимата ѝ игра. Купувайте храната, която тя обича най-много.
 • Показвайте ѝ повече привързаност - добра идея е да галите котката си по-често. Говорете на котката си нежно и спокойно. Включвайте я в дейностите, които извършвате в къщата.
 • Поканете други хора на гости - ако имате много социална котка, поканете хора на гости и ги насърчете да общуват с котката ви. Присъствието на различни хора може да предизвика интереса ѝ. Ако се отегчи или се чувства дискомфортно, тя ще отиде в друга стая.
 • Дайте ѝ развлечения, когато ви няма - скрийте няколко лакомства из къщата на местата, където тя обича да ходи. Може също така да напълните някоя от играчките ѝ за хранене с лакомства. Това ще ѝ помогне да остане заета, докато се върнете у дома.
 • Не обръщайте внимание на неподходящото ѝ поведение - понякога, когато котката е в траур, тя мяука или вика без никаква причина. Въпреки че това може да е трудно за пренебрегване, направете всичко възможно да го игнорирате. Може да се изкушите да ѝ дадете лакомства, за да се успокои. Това обаче ще засили това поведение, тъй като тя ще знае, че всеки път, когато го направи, ще получи лакомства.
 • Не бързайте да замествате домашния си любимец - ако котката ви скърби, защото е загубила котешки или кучешки другар, не искате да бързате да си вземете заместник. Вие се нуждаете от време, за да скърбите за загубата си, както и вашата котка. Въвеждането на ново куче или котка може да ги стресира още повече и да влоши нещата.

котка у домаСнимка: iStock

Котките може и да нямат способността да говорят като нас, хората, но те чувстват загубата също толкова дълбоко, колкото и вие. Ако вашият домашен любимец е бил със своя животински или човешки спътник в продължение на години, той ще им липсва и ще забележи липсата му. За щастие, в много случаи даването на много лакомства и много любов и внимание, както и времето, от което се нуждаят, за да скърбят, ще излекува сърцата им.

Виж още