Как да разбера дали котето ми ще бъде дългокосместо

дългокосместо коте Снимка: iStock

Д ългокосместите котки са очарователни и със сигурност - много пухкави. В случай че наскоро сте осиновили мъниче или пък сте приютили такова от улицата, може би ви е любопитно какво би могло да стане, когато порасне, още повече че нямате информация за родителите му.

Ако ви се струва, че то изглежда по-пухкаво и се чудите дали няма да бъде по-скоро дългокосместо - има няколко признака, които ще ви подскажат дали това е така.

Дългокосместо или късокосместо - това е въпросът

При породистите котки, този отговор е ясен - някои породи са типично дългокосмести, други късокосмести, трети - могат да бъдат и от двата вида, така че зависи какви са родителите.

В случай че вашето мъниче не е конкретна порода (или не сте сигурни), трябва да знаете, че гените определят как ще изглежда козината на котето.

Dogsandcats.bg

Генът за дългата козина е рецесивен, което значи, че ако късокосместа котка се чифтоса с дългокосместа - резултатът ще бъдат късокосмести котенца.

Въпреки това, ако тези късокосмести котенца се чифтосат помежду си или с друга котка, за която не се знае, че е дългокосместа - могат да се родят някои дългокосмести представители в котилото.

Характеристики на дългокосместите котки

дългокосместо котеСнимка: iStock

Козината на тези представители е по-дълга и пухкава и това естествено е най-отличителната черта. Цветът няма значение, защото дългокосместите и късокосместите котки могат да се срещнат в най-различни цветове и вариации. Дългите косъмчета на мъркащите приятели могат да бъдат от 5 до 15 см.

Няколко отличителни белега на пухкавите котки:

  • Косъмчетата в ушите - ако мъничето има косъмчета в ушите още в ранна възраст - това е знак, че ще бъде дългокосместо.
  • Проверете за по-дълги кичури козина в долната част на лапите. Предполага се че предците на дивите дългокосмести котки са имали доста дълги кичури козина, покриващи краката им, за да ги пазят от студ. Сегашните домашни котки са „по-рехави“ сравнение с тях, но отново налице са по-дълги косъмчета по краката.
  • При малко по-порасналите представители, които са навършили около 4-6 месеца - можете да наблюдавате по-гъста и дълга козина около ушите и на гърдите.

Грижи за дългокосмести котки

Тези приятели са пухкави и сладки, но за да остане козината им красива, трябва да им помагате допълнително. Типично за котките с дълга козина е образуването на топки в стомаха и тяхното повръщане. Причината е, че когато се мият, те поглъщат голямо количество козина, която е с дълги косъмчета (5-15см). Те постепенно се натрупват в стомаха и накрая са повърнати от домашния любимец.

Това е съвсем нормално, но ако котката ви повръща често козина - не е хубав знак. Честото разресване - няколко пъти в седмицата - ще помогне за отстраняването на мъртвата козина и тя ще остане по четката, а няма да се озове в стомаха на котката ви.

Хапването на котешка трева също е друг, често използван и препоръчан метод, тъй като тя не е по никакъв начин вредна и помага да премахването на натрупаните косми. Можете да попитате и ветеринаря за препоръки - има видове храни, които помагат за по-лесното премахване на топките с козина, както и различни добавки.

Съгласни сме, че дългокосметите гальовни представители могат да са много величествени и красиви. Със сигурност обожаваме да ги гушкаме, защото те са меки като възглавници. Въпреки това - дългата козина може да е и голяма отговорност, така че не бива да пренебрегвате грижите за нея.

Вижте още:

Как да се погрижим за котешката козина през пролетта

Виж още