Как да разбера дали котката ми има двойна козина

разресване на дългокосместа котка Снимка: iStock

Н ашите котешки приятели се срещат в ослепителна гама от видове, цветове и шарки на козината: дългокосмести, късокосмести или безкосмести. За да поддържате козината на котката си здрава и без заплитания, ще се нуждаете от подходящи средства за грижа, които се различават в зависимост от вида на козината.

В тази статия ще ви запознаем с това какво представлява двойната котешка козина и с четири признака, които да търсите, за да разберете дали котката ви има такава. Също така ще разгледаме някои основни процедури за грижа за котки с двойна козина, за да може да помогнете на гальовния приятел в поддържането на козината му изрядна.

Какво представлява двойната котешка козина

Двойната козина предпазва и изолира котката при студено време. Обикновено тя се състои от външен слой от по-дълги и груби косми и мека, с гъст подкосъм. Двойна козина могат да имат както дългокосместите, така и късокосместите котки, така че ще трябва да търсите други признаци, които да ви подскажат дали котката ви има такава или не:

1. Проверете стандарта им за породата

разресване на дългокосместа коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако притежавате чистокръвна котка, най-бързият начин да разберете дали тя има двойна козина е да проверите стандарта на породата. Много породи котки са родени с двойна козина, тъй като произхождат от студен климат. Някои добре познати породи с двойна козина включват:

  • Мейн Куун
  • Персийска котка
  • Норвежка горска котка

Ако котката ви не е чистокръвна, ще трябва да използвате друг метод, за да проверите дали има двойна козина.

2. Проверете козината на котката си

Следващият път, когато галите котката си, отделете малко време, за да я разгледате по-отблизо. Разделете козината и я усетете. Ако котката ви има двойна козина, ще видите и усетите мек, плътен слой козина близо до кожата.

Котките с единична козина ще имат само по-дългия, груб слой. Отново, не предполагайте, че котката ви не е двукосместа, само защото има къса козина.

3. Обърнете внимание кога котката сменя козината си

разресване на дългокосместа коткаСнимка: iStock

Котките с всякакъв тип козина могат да линеят, но котките с двойна козина са склонни да линеят повече, просто защото имат повече косми. Двойната козина може също така да линее по сезонен график, като губи топлата си подкозина при промяна на времето.

Грижа за двойната козина на котката

Както споменахме, котките с двойна козина обикновено линеят интензивно, ако не и целогодишно, в зависимост от климата, в който живеете. Планирайте да ги почиствате поне веднъж дневно по време на по-силното линеене. Това ще ви помогне да сведете до минимум количеството косми по дрехите и мебелите, както и да предотвратите образуването на заплитания от котето.

Най-добрата четка за вашата котка ще зависи от това колко дълга е външната ѝ козина. Обикновено дори късокосместите котки се нуждаят от четка с телени влакна, за да достигнат правилно подкосъма.

разресване на дългокосместа коткаСнимка: iStock

Някои собственици избират професионално подстригване на котките си, включително подстригване и оформяне на козината на опашките, краката и главата, така че имате и тази опция.

Както виждате, знанието за вида на козината на вашата котка е жизненоважно за планирането на правилната рутинна грижа за нея. Без значение каква е козината на котката ви, трябва да поддържате ушите ѝ чисти, зъбите - почистени, а ноктите - изрязани като част от плана за грижа.

Виж още