Как да разберем дали котката майка е изоставила котенцата си

новородено котенце Снимка: iStock

В някои случаи котката майка отказва да се грижи за определено коте от котилото си. Тя може дори да отхвърли цялото котило и да откаже да се грижи за него. Има много причини, поради които майката може да отхвърли котилото си и това не означава, че тя е зла.

Въпреки това, ако сте намерили котенца, за които смятате, че може да са били изоставени, или сте забелязали, че кралицата не се грижи за котенцата си, може да се наложи да се намесите и да се погрижите за тях сами. Но преди да го направите, трябва да предприемете няколко стъпки, за да се уверите, че кралицата действително е отхвърлила котенцата си, а не е излязла само за да посети тоалетната или да търси храна.

Какво представлява отхвърлянето на котенца и защо кралиците го правят

новородено котенцеСнимка: iStock

Отхвърлянето е биологичен импулс, който котките и другите животни изпитват, когато смятат, че малките им няма да се развиват добре. В повечето случаи котка, която отхвърля котенцата си често има различни причини за това за това.

Dogsandcats.bg

Една от основните е, че то е родено със заболяване или дефект. Тъй като това коте може да се бори да оцелее самостоятелно, майката може да го отхвърли, за да има повече време и енергия да се грижи за здравите си котенца.

Котките, които раждат големи котила, съдържащи шест или повече котенца, може също да не са в състояние да кърмят ефективно всички котенца. В този случай тя може да отхвърли някои от котенцата, които са по-слаби, за да може по-лесно да се грижи за тези, които има.

Освен това, ако кралицата страда от заболяване или лошо хранене, тя може да не е в състояние да се грижи за котенцата поради собственото си здравословно състояние, което води до отхвърлянето им.

Как да разберете дали кралицата е отхвърлила котенцата си

новородено котенцеСнимка: iStock

Котенцата трябва да се кърмят приблизително на всеки един до два часа. Ако кралицата ви току-що е родила, тя трябва да започне да кърми котенцата си. Ако видите, че тя игнорира някои котенца и отказва да ги кърми, значи ги отхвърля. Кралицата може също така да премести отхвърлените котенца извън гнездото, за да ги изолира от останалите от котилото, да съска и да се опита да ги ухапе.

Ако откриете котило без майка, не го взимайте веднага със себе си. Не е изключено котката да напуска гнездото от време на време и да се връща, след като се нахрани и се погрижи за собствените си нужди. Проверете отново след около час дали майката се е върнала за котенцата. Ако след няколко часа кралицата не се е върнала в гнездото, тя може да е отхвърлила малките и да ги вземете със себе си не е лоша идея.

Един от начините да разберете дали котето е отхвърлено е, че то е студено на пипане.

Котенцата разчитат на топлината на майка си. Отхвърлените котенца имат ниска телесна температура и са изложени на риск от хипотермия. Котенца, които не наддават на тегло и не растат, също може да са били отхвърлени от майките си.

Ако майката котка е отхвърлила котенцата си, може да се наложи да ги храните от бутилка, а също и да се грижите за телесната им температура.

Важно е да знаете

Котенцата се отбиват от млякото и преминават на твърда храна между четири и осемседмична възраст. Нормално е майката котка да откаже да кърми котенца, които са на четири седмици.

Ако подозирате, че котката ви е отхвърлила едно или повече от котенцата си, заведете отхвърлените котенца и майката на ветеринарен лекар, за да диагностицира евентуални заболявания или здравословни дефекти след раждането.

новородено котенцеСнимка: iStock

Мисълта, че едно коте е било отхвърлено от майка си, може да е страшна и е естествено да искате да се намесите и да помогнете. Но трябва да сте сигурни, че котето наистина е било отхвърлено от майка си, защото в противен случай може да изложите на опасност цялото котило. Ако не сте сигурни в състоянието на котенцето, изчакайте няколко часа, за да видите дали майката ще започне сама да кърми и да се грижи за котенцето. Ако сте напълно сигурни, че котето или цялото котило е в опасност - потърсете ветеринарна помощ.

Вижте още:

Колко котенца могат да се родят в едно котило

Какво се случва в първата седмица от живота на новородено коте

Кога котенцата отварят очите си

Виж още