Какво се случва в първата седмица от живота на новородено коте

бебе котета Снимка: iStock

П ървата седмица от живота на мъничето е пълна с промени с растеж. Ако у дома имате кралица, която току що е родила, със сигурност имате много въпроси за бебетата - как се чувстват и какво се случва с тях. Преди да разкажем за първата седмица на новородените котенца, трябва да отбележим едно основно правило – никога не ги отделяйте от кралицата! Освен ако не се налага поради някакъв проблем.

Физическо развитие на новородено коте

Ако сте се доближавали до котило с новородени, ще видите, че те без абсолютно никакви проблеми ще се поберат в дланта на ръката ви!

Бебетата се раждат с козина, но не виждат и не чуват.

Dogsandcats.bg

Нормалното, здравословно тегло на мъничетата е между 85-115 грама. До края на първата седмица, котето обикновено удвоява теглото си и то става около 170-230 грама. Ако някое коте не наддава тегло – това не е добър знак и трябва да проверите с ветеринарния си лекар.

След около 2-3 дни пъпната връв на мъничето ще изсъхне и ще падне. Това едва ли е нова информация, но бебетата зависят изцяло от майка си не биха могли да оцелеят без нея (или от човек, който да се грижи за тях денонощно). Те имат нужда от топлина, храна и хигиена.

Поведение на новородените котета

Няма кой знае каква разлика в поведението между новородено коте на един ден, или такова навършило една седмица. Разбира се, с течение на времето котенцата стават по-активни – започват да пълзят, да си взаимодействат с братята и сестрите (предимно ще се борят за храна) или да мъркат.

Как да се грижа за новородените котета и майката

бебе котетаСнимка: iStock

Кралиците се грижат прекрасно за мъничетата си (освен ако нямат някакъв проблем), така че вашият фокус трябва да е върху нея. Трябва да ѝ осигурите качествена храна подходяща за ситуацията, защото тя има нужда от сили в грижите си за котенцата. Извън това, има няколко неща, за които е добре да следите:

  • Осигурете кашон или кутия с одеяла, което да бъде гнездото на майката и котилото. Най-вероятно сте приготвили такова още преди раждането на бебетата, но си заслужава да се спомене.
  • Наблюдавайте дали мъничетата растат и наддават тегло.
  • Следете дали майката ги стимулира с облизване, за да уринират и да се изхождат редовно.
  • Наблюдавайте дали всички имат възможност да сучат и да се хранят. Често се случва някое мъниче да остане настрана и да не успее да се пребори за кърма.
  • Наблюдавайте дали сучат от майка си, и ако нещо не е наред – можете да купите от зоомагазин мляко за новородени и с помощта на мъничка бутилка да ги дохранвате. Това се случва задължително когато те са по корем.
  • Следете телесната им температура. Бебетата не могат да се стоплят сами, за което имат нужда от майка си.

Новородените котенца имат денонощна нужда от майка си. Те са напълно безпомощни без нея или без човек, който да се грижи за тях. Те трябва да бъдат на топло, да се хранят на няколко часа и да се стимулират, за да ходят до тоалетна. Постепенно, когато прогледнат и започнат да чуват, те малко по малко стават пухкави игриви топчици, на които да се радвате!

Вижте още:

Как да се грижим за бременна котка

Етапи на бременност при котките

Отбиването на малките котета от майката - какво трябва да знаем

Виж още