Колко котенца могат да се родят в едно котило

бебе коте Снимка: Pixabay

А ко у дома се грижите за бременна кралица със сигурност си задавате въпроса - колко на брой котенца ще се родят? Разполагайки с тази информация, ще можете да се подготвите и да гарантирате, че майката и бебетата ще имат всичко необходимо. Обикновено котките се справят много добре и сами с раждането, но все пак, от вас се изисква да подготвите т.нар. гнездо - кутия, одеяла и достатъчно качествена храна за кралицата, която има нужда от вашата грижа.

Колко котенца могат да се родят в първото котило

Една котка може да роди средно между 4 и 6 котета. Въпреки това, от голямо значение е и възрастта на кралицата. По-младите котки (под 1 година), възрастните и тези, които раждат за първи път - стандартно имат по 2 или 3 котенца. От значение е и породата на вашия мъркащ приятел. Забелязва се, че чистокръвните котки са склонни да раждат повече отколкото смесените породи.

Какви фактори влияят на размера на котилото

Не само породата на котките е от значение за броя на мъничетата, които ще се родят. От значение са и други фактори като - генетика и здравословно състояние на чифтосаните котки.

бебе котетаСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg

Някои породи са известни с големите си котила, като например Сиамски, Мейн куун, Рагдол, Рагамъфин и други. По-големите породи могат да имат по-големи котила.

При смесените породи е трудно да се предвиди колко котенца ще се родят в котилото. Тогава се разчита на „историята“ на ражданията на кралицата. Ако майката обикновено ражда по-големи котила, най-вероятно тя ще продължи да има такива.

Разбира се, здравето и храненето на мъркащата кралица са от много голямо значение, не само за броя котета, които ще се родят, но и за здравето на мъничетата. Недохранването или пък лошото здравословно състояние на котката, могат да доведат до редица проблеми, сред които и спонтанен аборт.

Мога ли да разбера колко котенца ще роди котката ми

Трудно може да се определи броят на мъничетата, които ще се родят. Ветеринарен лекар би могъл да направи предположение, но не и да даде точна бройка. Това се прави с помощта на рентген, но в късна бременност, поради рискът от рентгеновите лъчи. Ултразвукът също не е ефективен за определяне на точния размер на котилото.

Можем съвсем спокойно да заключим, че броят котенца (особено в първото котило) е мистерия за всички. Все пак, можете да попитате ветеринарния си лекар дали има предположение за броя, когато заведете кралицата на преглед. Като за финал един любопитен факт - според Рекордите на Гинес, най-голямото котило домашни котки в света е родено на 7 август 1970г от Бирманска/Сиамска котка и наброява 19 котенца, като четири от тях не успяват да се родят живи.

Вижте още:

Как да се грижим за бременна котка

Етапи на бременност при котките

Как да помогна на котката си по време на раждане

Как да определя какъв пол е котката ми

Виж още