Кога котенцата отварят очите си

новородени котета Снимка: iStock

З наете ли, че котенцата се раждат глухи и слепи? Всъщност новородените котенца се появяват на бял свят с напълно затворени очи и не ги отварят, докато не навършат 1-2 седмици. В тази статия ще обсъдим защо бебетата се раждат със затворени очи, как те общуват с майките си в ранна възраст и какво трябва да направите, ако намерите новородено котенце със затворени очи.

Защо котенцата се раждат със затворени очи?

новородени котетаСнимка: iStock

Когато котето се ражда, зрението му все още не е напълно развито. През първата седмица или две от живота на котето клепачите му остават затворени, за да се предпази чувствителната очна тъкан, докато външното око се развие по-добре. При повечето котенца очите не се отварят изобщо до поне 8-дневна възраст.

Дори когато очите на котенцето се отворят, то ще бъде на практика сляпо. На съвсем малките котенца им е необходимо известно време, за да се приспособят към светлината след пълната тъмнина, и в началото може да не отворят очите си докрай. След като отворят очите си, ще забележите, че когато са малки, очите им са сини. След около 6 седмици очите им ще се променят до цвета на очите на възрастните, който може да включва нюанси на кехлибар, жълто, зелено и синьо.

Dogsandcats.bg

Как общуват новородените котенца?

новородени котетаСнимка: iStock

Въпреки че котенцата се раждат без зрение и слух, те имат допир, мирис и вкус. Те разчитат в голяма степен на тези три сетива, за да започнат да се свързват със своите гледачи и да разбират света. Подобно на човешките бебета, в началото на живота си новородените котенца са много зависими от майките си или от хората, които се грижат за тях. Те плачат, за да покажат, че се нуждаят от нещо, например от топлина или храна. Ако майката на котето не е наблизо, за да се грижи за него, когато то е новородено, ще трябва да се намесите, за да му помогнете да се храни и ходи до тоалетна. Както котето общува с вас чрез мяукане, така и вие общувате с него, като го храните и по друг начин му давате да разбере, че вие сте неговият настойник. Чрез тези прости действия ще успеете да установите връзка с новото коте.

Какво да направите, ако намерите осиротяло коте

Ако намерите малко коте със затворени очи, трябва да го заведете при ветеринарен лекар, ако е възможно. Тези малки котенца котки се нуждаят от много грижи, тъй като, както споменахме, те не могат да направят много за себе си. Въпреки това, ако не сте в състояние да заведете новото си коте на ветеринар веднага, трябва да знаете, че на тази възраст то е много уязвимо и се нуждае от вашите внимателни грижи, за да оцелее.

Трябва да храните котенцето си само с формула, специално разработена за котенца - не хранете котенцето с краве мляко. Когато не храните котенцето си, го дръжте на сравнително тъмно и топло място, например в котешка кошара с много одеяла, както и топла бутилка с вода или специално купена от зоомагазин топла възглавница, тъй като то не може да регулира температурата си само. Дори ако очите му са отворени, избягвайте да излагате новороденото коте на ярка светлина, тъй като това може да увреди очите му.

новородени котетаСнимка: iStock

Въпреки че котките по принцип са независими и самодостатъчни същества, като котенца те изискват високо ниво на грижи.

Котенцата отварят очите си на около 2-седмична възраст, но обикновено се откъсват напълно от майките си едва на около 8-10 седмици.

Ако се надявате да осиновите новородено котенце, трябва да знаете, че вероятно няма да можете да го вземете у дома, докато не навърши около 10-12 седмици. Ако е възможно, най-добре е да оставите котето да остане с майка си и котилото си през целия процес на отбиване, така че то ще израсне и ще се превърне в здрава, добре социализирана и адаптирана котка.

Виж още