Как да се грижим за козината и външния вид на Турската ангорска котка

Турска ангорска котка Снимка: iStock

К расивата дълга козина на Турската ангорска котка е запазена марка за породата. Изглежда сякаш изисква твърде голяма поддръжка, но с редовна грижа и правилните инструменти ще се справите отлично.

Независимо от породата на вашия мъркащ приятел, грижата за козината надхвърля грижата за външния вид на котката. Това е време, в което може да се сближите с домашния си любимец, да изградите доверие и най- вече - да проверите мяукащия приятел за паразити, кожни проблеми, бучки или нещо друго, което ви прави впечатление.

Преди да започнете: Подсигурете си правилните инструменти

  • Качествен гребен както с широки, така и с тесни зъбци - това ще ви помогне да премахнете заплитания.
  • Четка с мек косъм - това е чудесно за ежедневно четкане и разпределяне на естествените масла на вашата котка.
  • Ножица за рязане на нокти -ще ви е необходима, за да поддържате ноктите на вашата котка къси и здрави.
  • Шампоан за домашни любимци, ако къпете котката си. Напомняме, че човешкият е неподходящ и дори опасен за гальовните домашни любимци.
  • Четка и паста за зъби -редовното миене на зъбите помага да поддържате зъбите на вашата котка здрави и предотвратява заболяването на венците.
  • Турска ангорска коткаСнимка: iStock

Разресването на козината е добре да се прави през няколко дни, докато къпането или миенето на зъбите - по-рядко. Препоръчваме да се посъветвате с ветеринарен лекар колко често са необходими тези грижи конкретно за вашия домашен любимец.

Dogsandcats.bg

Грижа за козината на Турската ангорска котка

  • Започнете с гребен с широки зъбци и преминете през всякакви заплитания, които видите

Бъдете особено внимателни около корема, краката и зад ушите, където кожата е по-тънка и деликатна, а сплъстяванията се образуват по-лесно.

  • Използвайте четка с мек косъм, за да разрешите нежно козината в посоката, в която расте

Това ще помогне за премахване на разхлабената коса и ще разпредели естествените масла.

  • Завършете с бързо разресване с гребена с широки зъби, за да сте сигурни, че не сте пропуснали никакви възли

Ако намерите заплитания, които не можете да разхлабите с гребен, можете д ги изрежете внимателно с ножица. За тази цел обаче, трябва да сте сигурни, че котката ви е спокойна и няма да скочи изведнъж, което може да доведе до нейното нараняване. Ако заплитанията са твърде много или котката ви не позволява да ги премахнете - можете да помолите ветеринар за помощ или да заведете гальовния приятел на професионален грумър.

Турска ангорска коткаСнимка: iStock

  • Къпане на Турската ангорска котка

Турските ангорски котки не се нуждаят от често къпане. Колко често трябва да къпете гальовния спътник - може да ви даде съвет вашия ветеринарен лекар. Хубаво е дългокосместите представители да се къпят от време на време, за де премахнете по-ефективно мъртвата козина и да предотврадите честото повръщане на космени топки.

Грижа за ноктите, зъбите и ушите на вашата турска ангорска котка

Не е необходимо да правите това често, но те също са важна част от цялостната грижа за външния вид на гальовния приятел. Поддържането на ноктите им къси ще помогне за предотвратяване на драскотини и скъсани мебели. Миенето на зъбите ще им помогне да се поддържат зъбите им здрави и ще предотврати заболяване на венците. И накрая, почистването на ушите ще помогне за предотвратяване на ушни инфекции и лоша миризма.

Линеят ли много Турските ангорски котки?

Козината на тези гальовни приятели пада до известна степен, но не прекалено. Те нямат подкосъм, но пък имат доста дълга козина, която е склонна да пада повече през пролетта и есента.

Също така дългата им фина козина лесно се заплита, така че е важно да разресвате котката си редовно и да проверявате участъците, които са най-склонни за образуване на възли.

Грижата за козината на великолепната Турска ангорска котка е по-лесно, отколкото си мислите. Отделете няколко минути на ден или през няколко дни, за да ги разрешите. Периодично към този ритуал добавете и подкъсяване на ноктите, измиване на зъбите, а още по-рядко - къпане.

Виж още