Нараняване на носа на котката - как да се погрижим

котка отблизо Снимка: iStock

Л ечението на нараняване на котешкия нос може да бъде малко сложно поради склонността на гальовните животни да се облизват, а това води до допълнително раздразнение на раната. Независимо дали мяукащият приятел се е почесал по носа, като е душил наоколо, където не трябва, или е се е одраскал по време на битка, навременното лечение помага да се предотврати инфекция и по-сериозни проблеми.

Големите и дълбоки порязвания може да се нуждаят от ветеринарна помощ, но често можете да лекувате малки порязвания или ожулвания по носа на вашата котка с комплект за първа помощ у дома. Лекувайте раната бързо, за да помогнете за нейното заздравяване.

Как да лекувам котешка драскотина по носа

Мъркащите животни често използват ноктите си, когато се карат помежду си или по време на котешки бой. Ако забележите, че котката ви има драскотина по носа от някой от своите котешки другари, ако имате повече котки у дома или след като се е върнала отвън, ще трябва да направите няколко неща:

 • Ако раната изглежда дълбока, вероятно ще има нужда от шевове. Заведете вашия домашен любимец на ветеринарен лекар.
 • Ако разрезът кърви, приложете лек натиск, ако котката ви позволява.
 • Ако порязването не кърви, следвайте инструкциите по-долу как да почистите порязването на вашата котка.

котка отблизоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тъй като драскотини от котка могат да предадат бактериална инфекция, наречена болест на котешки драскотини или треска от котешки драскотини, ще трябва да наблюдавате внимателно областта в продължение на две седмици за признаци на зачервяване, подуване или секреция. Ако мърктащият приятел развие някой от тези симптоми или се появи летаргия, треска или намален апетит, незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Как да лекуваме нараняването на носа на котката

Ще ви трябват кърпа или одеяло, марля или чиста суха кърпа, купа, пълна с топла сапунена вода.

Преди да започнете да почиствате раната, ще трябва да ограничите вашия котешки приятел, за да осигурите непрекъснат достъп до раната. Някои котки спокойно ще ви позволят да окажете първа помощ, но други може да се нахвърлят или да се борят да се измъкнат, особено ако изпитват болка или са уплашени от събитието, което е причинило нараняването.

 • Движете се бавно и говорете тихо, за да успокоите вашия домашен любимец.
 • Безопасен начин да ограничите котката си е като я увиете като бурито в хавлиена кърпа или одеяло.
 • Ако имате котешки феромонов спрей, можете да го напръскате върху кърпата, преди да се опитате да хванете и увиете котката си.
 • Помолете приятел или член на семейството да ви помогне да държите домашния си любимец, за да можете да се съсредоточите върху лечението на раната бързо и спокойно.

Преди да можете да оцените и лекувате раната, първо трябва да спрете кървенето.

 • Използвайте марля или чиста, суха кърпа, за да приложите директен натиск върху разреза.
 • Поддържайте силен натиск за няколко минути, за да спрете напълно кървенето.
 • Повдигането на натиска по-рано или избърсването и потупването на раната отваря отново раната и премахва съсирената кръв, причинявайки кървенето да започне отново.

Почистете раната на котката

котка отблизоСнимка: iStock

Когато кървенето е под контрол, разгледайте раната, за да можете да видите действителния размер, форма и дълбочина.

 • Почистете раната с вода, за да отстраните всякакви замърсявания или остатъци.
 • Не използвайте антисептици като спирт, алкохол или друго, което бихте направили за себе си, за да дезинфекцирате раната. Тези продукти могат да унищожат здравите клетки и да влошат възпалителния процес в раната.
 • Внимателно подсушете мястото, като го потупате с чиста марля.

Малките ожулвания често зарастват добре сами и не е необходим мехлем. Локалните продукти всъщност ще насърчат котката да продължи да поддържа зоната, което може да създаде допълнително раздразнение около драскотина.

Въпреки това, когато раната заздравее, ако изглежда, че областта изсъхва и котката ви се облизва постоянно, можете да нанесете тънък слой вазелин или мехлем, предписан от ветеринарен лекар. Не използвайте човешки продукти върху котката си!

Защо котката ми се чеше по носа

Гальовният приятел може да се почеше по носа си, защото усещането за порязване е неприятно.‌ Може да щипе, да боли или друго. Ако котката ви не спира да се чеше по носа си, може да се наложи да ѝ сложите яка.

Може ли раната на котка да заздравее сама

Малка драскотина или ожулване може да зарасне от само себе си.‌ Все пак е добра идея да измиете ожулването с вода, за да почистите раната. Трябва също да наблюдавате зоната в продължение на две седмици за признаци на инфекция, като зачервяване, подуване или секреция.

Проверете тялото на вашата котка за други рани или наранявания. Раните от ухапване от котка могат бързо да се превърнат в абсцес, така че тези наранявания винаги трябва да се лекуват от ветеринарен лекар. Ако имате въпроси относно кожен проблем на вашия домашен любимец, най-добре е да го заведете на преглед.

Кога да посетите ветеринарен лекар

Въпреки че можете да лекувате повечето леки ожулвания и драскотини по носа на вашата котка у дома с основен комплект за първа помощ, има определени моменти, когато е необходимо пътуване до ветеринарен лекар. Ако разрезът показва някакви признаци на инфекция, като миризма, секреция, зачервяване или подуване, вашата котка се нуждае от медицинско лечение.

Дълбоките порязвания, рани от ухапвания, прободни рани и разцепен нос на котка трябва незабавно да бъдат лекувани от вашия ветеринарен лекар. Вземете мерки да спрете кървенето и транспортирайте котката си до клиниката за по-нататъшни грижи. Не прилагайте никакви човешки мехлеми върху дълбока рана, освен ако вашият ветеринарен лекар не ви посъветва да го направите.

Виж още