Как да се извиня на котката си

котка и стопанин Снимка: iStock

С амо след кратко време с вашия домашен любимец, вие развивате специална връзка и едно от нещата, което го прави толкова специален, е да можете да разчитате езика на тялото и настроенията му. Но подобно на отношенията ни с хората, които обичаме в човешкия свят, това не е перфектно и понякога се държим, казваме и правим неща, които могат да наравят другия човек. Може да се случи да се ядосаме и да изпуснем нервите си, в резултат на което да се скараме на котката си или пък да направим нещо, което да я натъжи...

Какво може да разстрои котката ми?

Котките са чувствителни към стрес, емоции и звуци. Хората често могат да пренебрегнат чувствата на котките си или да не осъзнаят, че действията им са причинили тревожност в гальовния приятел. Ето някои неща, които карат котката ви да се ядосва от вас и може да „изисква“ извинение.

котка и стопанинСнимка: iStock

 • Котките са чувствителни към силни шумове и повишеният глас може да ги ужаси.
 • Ако удряте или блъскате котката си или търкате лицето ѝ бъркотията, която е направила, за да я накажете, това вероятно ще накара котката ви да се страхува от вас.
 • Ако оставите мръсна тоалетната на котката си, тя може да се стресира и да отиде до тоалетна другаде.
 • Пътуванията до ветеринаря могат да увеличат безпокойството на вашата котка
 • Преместването в нова къща винаги е стресиращо за котките.
 • Мръсните купички за храна или вода могат да разстроят котките.
 • Ако забравите да нахраните котката си в подходящото време, това може да разстрои вашия домашен любимец.
 • Липсата на умствена стимулация или време за игра може да направи котките раздразнителни.

Ако дължите извинение на котката си, тъй като сте допуснали грешка сигурно се чудите как да покажете на мъркащия приятел, че съжалявате. Даваме ви няколко идеи, които трябва да помогнат на котката да разбере извинението ви.

Dogsandcats.bg

1. Разберете как сте разстроили или обидили котката си

Това е първата стъпка в извинението. Това е признание, че сте направили нещо грешно и че сте готови да го поправите.

2. Време

Точно като при хората, моментът на вашия опит е важен. Ако котката ви все още е разстроена или раздразнена, тя може да не е толкова възприемчива и най-вероятно ще избяга или ще ви игнорира, когато се опитате да се извините. Изчакайте котката ви да се успокои. Оставете малко пространство и не притискайте котката си.

котка и стопанинСнимка: iStock

3. Запазете спокойствие и се приближете внимателно

Ако случайно или нарочно разстроите котката си, това също може да предизвика реакция у вас. Ако случайно стъпите на опашката на котката си, може веднага да се почувствате ужасно и да хукнете след нея. Това обаче може да провокира повече страх у вашата котка. Изчакайте да се успокои и след това се приближете до котката си.

Подходете към мяукащия спътник спокойно и бавно. След като котката ви изглежда възприемчива, протегнете бавно ръката си, за да може да ви помирише, и слезте до нивото на котката си, за да не изглеждате заплашителни. Поддържайте гласа си спокоен и тих и се дръжте приятелски.

Ако котката ви се чувства в безопасност, тя обикновено ще мига бавно, мърка или ще се погали във вас.

4. Извинете се устно

Няма как да знаем дали гальовният приятел  ще разбере, когато му кажем „Извинявай“, но може да опитате. Някои изследвания обаче показват, че котките разпознават някои думи, като имената си, а също така чудесно се ориентират по интонацията и вашия език на тялото.

5. Покажете привързаността си към котката

Устното извинение е чудесен предшественик на обич, тъй като искате да се доближите до личното пространство бавно. След като нежно говорите с котката си и атмосферата е по-спокойна, можете да тествате възприемчивостта на котката си, като протегнете ръка. Ако котката ви подуши или се потърка в ръката ви, вие сте дали зелена светлина за нежно галене.

Почешете зад ушите на вашата котка или под брадичката ѝ, или ако знаете любимите ѝ места, там трябва да насочите вниманието си.

Как да разбера кога котката ми е разстроена или обидена?

котка и стопанинСнимка: iStock

Мяукащите животни могат да стоят настрана през повечето време и понякога спокойните им лица може да изглеждат като обидени и е трудно да се каже как се чувства вашата котка наистина. Четенето и наблюдаването на езика на тялото на вашата котка е един от най-добрите начини да определите дали е разстроена или обидена:

 • Опашката на вашата котка е страхотен комуникатор! Опашка, насочена нагоре или легнала надолу, означава, че вашето коте е доволно. Ако обаче опашката се удря бясно по земята и се размахва наляво-надясно, това може да означава, че гальовният приятел е раздразнен. Ако котката ви е уплашена, опашката й обикновено ще се издуе, а гърбът й ще бъде извит.
 • Ако ушите на вашата котка са насочени нагоре и отпуснати, това може да означава, че е спокойна. Ушите, които са плоски и залепени главата, показват, че котката ви е уплашена или ядосана.
 • Разширените зеници и широко отворените очи показват страх.
 • Напрегнатото тяло е добра индикация, че котката ви е уплашена.
 • Съскането е много ясен знак, че гальовният приятел е ядосан.
 • Вашата котка може да ви приеме студено и да ви игнорира, ако ви е разстроена.

Нашите домашни любимци заслужават извинение, за да си възвърнат доверието и да поддържат връзката между човека и домашния любимец. Извиненията, насочени към нашите котки, не са за думите, които изричаме, а за начина, по който ги казваме, заедно с нашите действия. Котките са чувствителни към звуци, така че мекият глас е идеален, за да покажете на котката си, че ви е грижа.

Виж още