Как да спечелите доверието на бездомна котка

бездомна котка Снимка: iStock

Н ищо не удря толкова силно сърцето на любителя на котки, колкото да види котки, борещи се да оцелеят на открито. Докато някои от тези гальовни животни са диви и не се интересуват от човешко дружество, други са бездомни животни, които или са били изоставени, или които по някаква причина вече не могат да намерят пътя към дома.

Без значение как решите да се справите със ситуацията, в крайна сметка първо трябва да спечелите доверието на котката. След като тя свикне с вас, ще можете да я нахраните и да започнете да създавате по-стабилна връзка. С нежни увертюри и търпение трябва да можете да разрушите тези котешки бариери. По-долу ще намерите четири съвета и стратегии, които да ви помогнат да спечелите доверието на тази очарователна квартална бездомна котка.

бездомна коткаСнимка: iStock

1. Научете се да разбирате котешкия език

Котките общуват с хората предимно чрез вокализация и език на тялото. И разбирането кога една котка е тревожна и иска да стоите настрана или кога може да се приближите и да общувате, може да направи огромна разлика, когато става въпрос за спечелване на доверието на бездомна котка. Трябва да помним, че мъркащите животни обичат да стоят на разстояние от непознати.

Dogsandcats.bg

Котките чакат и наблюдават, решавайки с времето на кого да се доверят и при какви обстоятелства.

Ако бездомна котка е била изоставена от бившите си стопани, тя може трудно да се доверява на нови хора. Позволяването на бездомна котка да дойде при вас и реагирането по подходящ начин, когато котката покаже интерес, до голяма степен помага да спечелите доверието на гальовното животинче.

Котките, които се приближават до вас и се търкат в краката ви, обикновено са възприемчиви към по-нататъшни инициативи на приятелство. „Приклекналите“ котенца, които гледат уплашено ви казват да ги оставите на мира.

2. Дайте им храна

Котките обичат храната. До голяма степен това е пътят към сърцето на всяка бездомна котка. Въпреки че мъркащите животни са невероятно адаптивни и способни да оцелеят сами, за наскоро изоставените котки може да бъде трудно да подобрят уменията, от които се нуждаят, за да оцелеят в „дивата природа“.

Осигуряването на храна е чудесен начин да накарате бездомна котка да се доближи до вас. Така че започнете точно с това, както и с осигуряване на чиста вода.

Не си тръгвайте веднага щом оставите храната навън, защото може да се появят други животни, които да я изядат. Изчакайте търпеливо от разстояние, докато котето за което е предназначена храната се нахпани.

3. Създайте удобни места

Да останат на топло през зимата може да бъде трудно за бездомните котки, живеещи в райони, където термометърът пада, както се случва в България. Въпреки че повечето котки носят разкошни палта от гъста козина, ще им е много трудно да се справят на ниски или минусови температури сами. Бездомна котка, изправена пред температури под нулата се нуждае от безопасно място, където да остане на топло.

Ако живеете в къща и се чувствате комфортно, помислете дали да оставите вратата на гаража малко отворена, когато стане студено, за да позволите на бездомната котка достъп до топло място, където да спи на топло.

4. Следвайте примера на котката

бездомна коткаСнимка: iStock

Най-бързият начин да изградите връзка с бездомна котка е да ѝ позволите тя да определи темпото. Това дава на котката време да наблюдава и да се научи да ви вярва. Отдръпването и оставянето на котката да определи кога е подходящият момент значително ще намали времето и усилията, необходими, за да накарате бездомната котка да се чувства достатъчно удобно около вас.

Говорете на котката с нежен глас, докато оставяте храната или събирате остатъците, защото така ще свикнат с вашето присъствие. Мърморенето на тихо произнесените думи често успокоява нервните котки.

Въпреки че може да отнеме известно време, обикновено е възможно да спечелите доверието на бездомна котка с достатъчно търпение и постоянство. Имайте предвид, че не всички мъркащи животни на открито, които видите, са бездомни. Някои са котки на открито с дом, търсещи малко приключение и допълнителна храна.

И ако сте прекарали месеци в опити да получите добрата страна на котка без резултат, има голям шанс котката да е дива. Дивите котки не са страхотни домашни любимци и повечето се чувстват по-комфортно на открито сред членовете на колонията си.

Виж още