Как да спрем котката да уринира върху леглото на кучето

котка и куче Снимка: iStock

К огато разберете, че котката ви е уринирала в леглото на кучето ви, първата ви мисъл може да е гняв, последван от объркване. Дали тя не харесва кучето?

За да се влошат още повече нещата, котешката урина е трудна за отстраняване, а не е изключено дори да не успеете да я отстраните от пухкавото легло, тъй като то е поело миризмата ѝ.

Има няколко причини, поради които котката ви може да уринира върху леглото на кучето ви. Някои от тях са много по-често срещани от други.

котка и кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Така или иначе, откриването на причината често е свързано с много опити и грешки. Ако заведете котката си на ветеринар, тя може да се окаже, че е в отлично здраве, което би изключило възможността за здравословно състояние, което да е причина за проблема. Затова трябва да помислите и за поведенчески причини.

1. Медицински причини

Няколко медицински състояния могат да причинят неподходящо маркиране с урина от страна на котката. Инфекциите на пикочните пътища са най-честата причина котките да започнат внезапно да уринират върху предмети. В такава ситуация не е задължително да избират „нарочно“ леглото на кучето, а просто да изпитват силен дискомфорт и да се окажат близо до него.

В този случай е важно да се потърси медицинска помощ, тъй като проблемът може да се влоши.

2.  Маркиране на територия при разгонване

Уринирането на неподходящи места също може да бъде поведенчески проблем. Това действие се наблюдава по-често при некастрирани мъжки котки и в този контекст е начин да обявят дадена територия или обект за свои.

Ако кучето ви е ново (или котката ви), проблемът може да е именно в това. За щастие, има няколко метода за намаляване и управление на това поведение.

3. Котката ви изпитва стрес

котка и кучеСнимка: iStock

Стресът и безпокойството могат да предизвикат лошо поведение на котката, включително уриниране в леглото на кучето. Както хората са склонни да вземат лоши решения, когато са стресирани, така и котката ви може да направи същото. В тези ситуации най-добрият начин да спрете проблема е да намалите стреса, който котката ви изпитва.

Разберете защо котката ви е тревожна. Дали заради ново събитие в живота, преместване в нов дом или друга промяна. Познатите предмети и феромонните дифузери могат да бъдат от голяма полза в този случай. Ако предварително знаете, че ще се премествате, е полезно да започнете да използвате феромонните дифузери в стария си дом, а след това да използвате същите в новия дом за запознаване.

4. Котката трудно приема кучето

Ако наскоро сте осиновили кучето това също може да предизвика доста голям стрес. Препоръчваме ви да предоставите на котката си безопасно пространство, което да е само нейно, което може да помогне за значително намаляване на стреса. Може също така да се наложи бавно да запознаете котката и кучето, като им осигурите достатъчно време да се помиришат и видят, преди да бъдат допуснати в едно и също пространство.

Как да спрем котката да уринира върху леглото за кучета

котка и кучеСнимка: iStock

Начинът, по който да накарате домашния си любимец да спре да с това поведение зависи от причината, поради която го прави. Ако котката е болна, единственият начин да ѝ попречите да уринира върху кучешкото легло е да я лекувате. Ако котката го прави по поведенчески причини, тогава може да се наложи да опитате нещо друго:

  • Обучение

Направете котешката тоалетна по-приятна. Преместете я на по-удобно място и поощрявайте с лакомство гальовния приятел, когато използва нея, а не леглото на кучето. Също така не пречи и да преместите леглото на място, което е недостъпно за котката.

  • Поставете още една тоалетна

Котките обичат да имат две места за ходене до тоалетна, така че ако имате само една - купете втора. Може поради някаква причина котката да си мисли, че леглото на кучето е място за ходене до тоалетна.

  • Превенцията е най-доброто лекарство

котка и кучеСнимка: iStock

Уверете се и котката, и кучето се чувстват комфортно във вашия дом. Осигурете достатъчно тоалетни за котката, за да не бъде привлечена от леглото на кучето. Също така отделяйте време да играете и с двете животни, за да свикнат едно с друго и да знаят, че ги обичате еднакво.

Освен това помислете за често пране на леглото на кучето си, за да сте сигурни, че е напълно чисто и хем е приятно за кучето, хем не привлича котката.

Ако котката ви показва признаци на заболяване, заведете я на ветеринар възможно най-скоро. Последното нещо, което искате, е състоянието на котката, страдаща от инфекция на пикочните пътища, да се влоши, което може да доведе до множество проблеми, освен че ще я накара да пикае на места, на които не трябва.

Виж още