Как да спрем малкото коте да ни атакува?

котка играе Снимка: iStock

Д обре дошли във фазата „как да спра котката ми да ме атакува“! На този етап вашето коте вероятно е очарователна, енергична, пухкава топка за гушкане, но и машина за унищожение. И докато се наслаждавате на всяка минута от съжителството с вашия мъркащ приятел, може също да се чудите как да ограничите неговите по-болезнени и изненадващи навици: като изненадващите атаки на вашите крака!

Въпреки че тази активна фаза при малките котенца е временна, все още е важен момент да научите мяукащия спътник как да се държи с хора, преди да порасне напълно и тези малки нокти и зъби не ви донесат много повече болка. В тази статия ще ви дадем някои съвети, които ще ви помогнат да пренасочите естествените ловни инстинкти на вашето коте, така че то да продължи да играе и да се забавлява, но не с вашите крайници.

1. Играйте!

котка играеСнимка: iStock

Може да изглежда контраинтуитивно, но ако искате да накарате вашето коте да спре да ви „лови“, трябва да го накарате да лови нещо друго. В крайна сметка котките са родени ловци. Не можете да ги обучите да не бъдат. И по време на този важен етап от живота, вашето коте се учи как да усъвършенства тези ловни умения.

Dogsandcats.bg

Редовното време за игра, което трябва да включва няколко кратки, силно активни игрови сесии по време на деня, ще задоволи нуждата на вашето коте да практикува лов върху вас. И това ще му позволи да освободи част от тази събрана енергия, която иначе би могло да отприщи върху вас.

Ключът тук е да използвате игра, която имитира лов в дивата природа. Вместо да размахвате лъскава играчка пред носа на котката си, защо не опитате с нея да имитирате движенията на птица, мишка или гущер? Не само, че вашата котка ще бъде по-ангажирана с играчка, която се крие, лети и избягва, но този тип игра също ще я насърчи да разчита на естествената си тактика на лов.

2. Осигурете разнообразни играчки за котето

Една често срещана грешка, която собствениците на котенца допускат, е да използват ръцете или краката си за игра, вместо да разчитат на по-подходящи играчки. Това може да доведе до объркване на котката ви, защото тя ще продължи да гледаа на ръката ви като на играчка, когато се опитвате да я галите.

Вместо това направете времето за игра по-безопасно, като инвестирате в някои истински котешки играчки. Най-добрите ще създадат пространство между вас и вашата котка, така че да няма инциденти. Въдиците или малките играчки, които могат да се хвърлят, за да ги преследва вашата котка, са два добри примера за подходящи играчки за котки.

3. Създайте последователен график

Като повечето бозайници, котките преминават през цикли на активност и почивка през целия ден. И ако може да създадете последователен график за игра, ще може да предвидите кога мяукащият приятел е най-активен и игрив. Това ще ви позволи да планирате техните часове за игра, когато са най-енергични, като същевременно постепенно премахвате изненадващите атаки.

4. Знайте как да кажете „не“

котка играеСнимка: iStock

Нашите няколко първи стъпки – време за игра и последователност – са страхотни начини да насочите енергията на вашето коте в друга посока. Но ако котката ви вече е развила навик да ви напада, ще трябва също да я научите да спре.

Хубавото е, че на тази възраст котенцата са отворени за учене. Едно твърдо порицание „не“, когато котката ви се нахвърли, трябва да е достатъчно, за да ги спре на пътя им. След това може да ги насочите към по-подходяща цел, като любимата им играчка.

Друг начин да кажете „не“ на нежеланата игра е да излезете от стаята или да преместите котката си в друга. Вашата котка ще намери други изходи за игра и ще научи, че ако ви атакува, това не ѝ дава желания резултат.

Тук е от решаващо значение да не бъдете прекалено груби или смущаващи с укорите си. Ако котката ви започне да се страхува около вас, тя може да започне да атакува от защита, вместо да играе.

5. Наградете доброто поведение

Подобно на кучетата, котките винаги трябва да бъдат награждавани за добро поведение.

котка играеСнимка: iStock

Ако влезете в стаята и вашето коте не ви нападне, можете да го похвалите устно или да го почерпите с лакомство. Други награди могат да бъдат погалване под брадичката, в зависимост от това на какво вашето коте реагира най-положително.

Тази практика не само учи вашето коте, че добрите му действия могат да доведат до награди, но също така ви позиционира като собственик, който ще даде лакомства, а не като мишена.

6. Осигурете на вашето коте собствена стая през нощта

Котките са естествено крепускуларни животни, което означава, че са най-активни през нощта или на зазоряване и здрач. За съжаление, това означава, че спящ човек е основна цел на нощната им игра.

Можете да избегнете нападението на краката си от игриво коте, като му предоставите собствена стая, където да пренощува. Уверете се, че тази стая има достъп до неговата купа с вода, тоалетна и много играчки и вашето коте ще бъде щастливо да се разхожда, докато вие спите.

7. Помислете за второ коте

Ако имате място в сърцето, дома и бюджета си за едно коте, идеята да доведете друго може да изглежда логична! Съжителството на две котенца на една и съща възраст е брилянтен начин да отклоните вниманието на двете котки от хората.

В края на краищата котенцата ще се изморяват взаимно много по-ефикасно отколкото с вас (не се обиждайте).

Как да спрем котето да ни напада по агресивен начин?

котка играеСнимка: iStock

В тази статия се заехме с въпроса как да спрете котката си да ви атакува, имайки предвид обикновено игриво коте. Ако обаче смятате, че вашето коте ви напада не от игра, а от страх, териториална агресия или друга причина, най-добрият вариант е да се консултирате с вашия ветеринар.

Има много възможни медицински причини за агресия при котките, така че заведете косматия си приятел на преглед, за да изключите всякакви здравословни проблеми.

Когато са малки и растат котенцата са в началната си фаза на обучение, така че трябва да можете да ограничите това поведение по-бързо, отколкото бихте могли с възрастна котка. Но все пак промените в начина на живот изискват време! Някои котенца ще се научат за няколко дни, докато други може да не разберат толкова лесно, че глезените ви не са играчки и не бива да се нападат. 

Така че, придържайте се към последователния си график за игра, не забравяйте да се запасите с вълнуващи котешки играчки и не забравяйте да хвалите котето си, когато вместо да нападне вас, се насочи към играчка.

Виж още