Как да спрете котката си да дъвче всичко

котка дъвче предмети Снимка: iStock

М акар че дъвченето на предмети е по-често срещан проблем при кучетата, мяукащите приятели също обичат да правят пакости и да ни оставят без някой кабел, да открием захапки по рамките на очилата си или нещо друго, което се е изпречило на пътя на тези мъркащи пакостници.

Дъвченето на предмети от котките може да бъде разпространено при мяукащи приятели от всички възрасти. И може да бъде по-разрушително. Това не е непременно знак, че нещо не е наред, но може да доведе до здравословни проблеми за вашата котка. Как да ограничите това поведение - ще обсъдим в настоящата статия!

Защо котките дъвчат?

Има много причини, поради които котката ви може да хапе всичко. Те могат да се дъвчат от любопитство, безпокойство или дори за успокояване на болките на венците. Докато повечето от тези основни проблеми не се нуждаят от медицинска помощ, самото дъвчене може да бъде доста опасно за вашата котка.

Къщите ни са пълни с предмети, които не са подходящи за котки. Помислете за кабели, почистващи препарати или материали, които могат да възпрепятстват храносмилателната им система.

Dogsandcats.bg

Котките не трябва да дъвчат нищо, което не е тяхна храна или безопасна играчка. Това означава, че може да се наложи да сте изобретателни, за да отучите котката си да да дъвче каквото ѝ скимне.

котка дъвче предметиСнимка: iStock

Тревожното дъвчене

Някои породи котки просто са естествено по-склонни да дъвчат повече, според PetMD. Ако имате котка, която е предразположена към безпокойство - и това може да бъде предизвикано от редица неща, като преместване, нов домашен любимец, недостатъчно умствено стимулиране - котката ви може да излее разочарованието си върху произволни домашни предмети.

В крайна сметка дъвченето е котешки инстинкт и може да им осигури комфорт. Дъвченето имитира справянето с плячката и е естествено поведение.

Ако котката ви дъвче от тревожност - помислете каква може да е причината и какво е това нещо, което я притеснява. Също така може да дадете на гальовния си приятел безопасна играчка, която да дъвче безопасно.

Дъвчене поради медицински проблем

От време на време дъвченето може да е признак на медицински проблем, а именно болки в венците. И това е напълно логично. Кученца, бебета, дори деца в начална възраст, всички дъвчат, за да успокоят венците, когато им никнат зъби.

Вашата котка обаче най-вероятно няма такъв проблем, но болезнените венци все още стоят зад това поведение.

Ако вашата котка има червени венци, може би е добра идея да я прегледа ветеринар, за да се уверите, че зъбното заболяване не е основната причина за натрапчивото дъвчене.

По същия начин, ако котката ви се лигави и облизва в допълнение към дъвченето, това може да е признак на стомашно-чревни проблеми. Във всеки случай, ако не сте сигурни какво причинява поведението, консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че котката ви няма един от тези здравословни проблеми.

Обичайните заподозрени

котка дъвче предметиСнимка: iStock

Котките са склонни да се насочват към няколко обичайни домакински предмета, всеки от които носи свой собствен набор от предизвикателства. Някои котки обичат меки тъкани, които могат да имитират усещането за плячка в устата им. Тъканите могат да бъдат опасни, защото котките ще поглъщат парчета, които могат да възпрепятстват храносмилателната им система. По същия начин някои тъкани може да имат декорации, като пайети или малки копчета, които могат да бъдат опасни.

Други котки преследват кабели. Те са сред едни от по-опасните цели, защото могат да бъдат изгорени. Ако това е обектът на вашата котка, помислете за незабавни действия за скриване или покриване на кабелите.

Друга любима цел са растенията. Много домашни растения са отровни за котките. И дори да не са отровни, те могат да разстроят чувствителната храносмилателна система на вашата котка.

Как да спра котката си да дъвче всичко?

Лошата новина е, че дъвченето може да бъде инстинктивно, което означава, че може да е трудно да спрете. Добрата новина - котките могат да бъдат разсеяни с нещо друго. Тоест можете да насочите тази дъвчеща енергия към безопасни целеви обекти.

Първата стъпка е да обезопасите дома си. Уверете се, че опасните предмети (всичко от тъкани до кабели до растения) не са достъпни за вашата котка. За растения на открито обмислете използването на телени огради, за да държите котката си далеч. За електрически проводници помислете за преместване на мебели или килими, за да ги скриете. Понякога това е достатъчно, за да разубеди котката.

Някои мъркащи приятели обаче са малко по-упорити, така че много се нуждаят от повече убеждаване, за да си намерят ново хоби. За тези котки може да се наложи да предприемете по-директни мерки, като например да използвате аромати върху неговите целеви обекти, които котките намират за неприятни, като розмарин, цитруси или лавандула.

котка дъвче предметиСнимка: iStock

Ако тези усилия са неуспешни, опитайте се да осигурите на котката си безопасна среда за дъвчене. Ако вашата котка се насочва към тъкани (които може да имитират плячка за нея), дайте ѝ няколко безопасни играчки от плат, които са едновременно интересни и предназначени за дъвчене.

Ако вашата котка предпочита растения, помислете за отглеждане на подходяща за котки трева в къщата ви. Това е безопасно и годно за консумация и много котки.

Ако изглежда, че никой от тези трикове не работи, попитайте вашия ветеринарен лекар. Те ще могат да идентифицират всеки основен проблем и да помогнат с идеи, за да предпазят вашата котка.

Виж още