Как да третираме суха кожа при котките

Домашна котка Снимка: IStock

М акар че е малко по-необичайно, мъркащите животни също могат да страдат от проблеми с кожата като изсушаване. Трудното в ситуацията обаче е, че тъй като котките са покрити с мека козина, трудно можете да разберете, че е настъпил такъв проблем под нея. Все пак, ако откриете, че гальовният спътник има проблеми с кожата и изглежда суха на допир - време е да се консултирате с ветеринарен лекар. 

Все пак, в тази статия ще ви дадем няколко съвета, които биха могли да помогнат в ситуацията. 

Хранене на котката

Кожата и състоянието на козината често отразяват цялостното здравословното състояние на гальовния домашен любимец.

Dogsandcats.bg

Необходимо е да храним домашната си котка с висококачествена мокра или суха храна, вместо с храна по-ниско качество. Тъй като гальовните животни са задължително месоядни животни, те трябва да консумират храна, която има в състава си много голямо количество протеини. Избягвайте храни, пълни с консерванти, въглехидрати или изкуствени съставки. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне в избора на подходяща храна за мяукащия домашен любимец спрямо неговото здравословно състояние, начин на живот и вкусови предпочитания. 

Добавки за кожата

Понякога дори добрата диета не е достатъчна за борба със сухата кожа. Попитайте вашия ветеринарен лекар дали е необходимо да добавите допълнителни елементи, които да работят за здравето на кожата и козината на котката ви. Обикновено тези добавки могат да съдържат омега мастни киселини, които също имат противовъзпалителен ефект. Дори и капризните котки обикновено поглъщат с голямо удоволствие добавки на базата на рибено масло, предназначени за котки.

Домашна коткаСнимка: IStock

В допълнение към подобряването на кожата, добавките с мастни киселини могат да бъдат от полза за котки с артрит, сърдечни заболявания и запек. Тези добавки обикновено са безопасни, но вашият ветеринарен лекар може да ви посъветва за правилната дозировка за домашния любимец.

Четкане и къпане

Стимулирайте кожата на вашата котка с редовно четкане. Това също помага да отървете котката си от сухи кожни люспи. Ако козината на гальовния домашен любимец е наистина мръсна и допринася за проблема със сухата кожа, помислете дали да не я изкъпете. За целта обаче трябва да използвате шампоан за домашни любимци, които са подходящи за вашия случай. 

Суха кожа през зимата

Суха, лющеща се кожа може да се появи при домашните котки през зимата, когато вашата отоплителна система отнема много влага от въздуха в дома и го изсушава. Нашата кожа също често се изсушава през зимата, ако не използваме необходимите лосиони или кремове, които да овлажнят кожата ни. При котките обаче не можем да подходим по същия начин, а следва да се справим с проблема чрез храна, добавки и съвети от ветеринарен лекар. 

Виж още