Как да успокоим котката преди ветеринар

Котка ветеринар Снимка: IStock

П овечето мяукащи животни не обичат да излизат извън зоната си на комфорт. Нарушаването на чувството им за мир може да бъде трудно както за вас, така и за вашата котка. Една от най-стресиращите ситуации, които домашните любимци могат да изпитат е посещението до ветеринаря. 

Ако котката ви не е свикнала да пътува и да напуска къщата, само изваждането на транспортната чанта може да я притесни. Тя може да избяга, да се скрие и дори да се опита да ви одраска при всеки опит, който направите да я “поканите” да влезе вътре. Това е стресова ситуация както за вас, така и за мяукащия домашен любимец. 

Когато най-накрая стигнете до кабинета на ветеринарния лекар, мъркащият домашен любимец може да е силно притеснен. Някои котки могат да се опитат да избягат от транспортната си чанта в момента, в който отворите клетката, за да започне прегледа. 

За щастие има няколко неща, които можете да направите, за да успокоите мяукащия домашен любимец, така че да направите тези разходки по-малко стресиращи за него. 

Dogsandcats.bg

1. Дръжте клетката на достъпно място у дома

Ако мъркащия домашен любимец реагира със страх или агресия, когато види своята клетка извадена, тогава направете транспортната чанта част от котешкия интериор и място за игра и забавления. Поставете клетката близо до котешкото дърво или на място, което котката ви харесва. Така тя ще свързва този котешки аксесоар с положителни преживявания и няма да се стресира всеки път, в който изкарате клетката. 

2. Научете котката си да пътува с кола по-често

Въпреки че може да звучи трудно, ако ветеринарният лекар е далеч и трябва да пътувате с кола, нямате друг избор освен да обучите мяукащия спътник да свикне с тези пътешествия. Можете да водите периодично котката си на разходки с кола, като оставяте мъркащия приятел да се разходи в колата, да я подуши навсякъде, да я маркира с аромата си и да свикне с нея. 

3. Превърнете ходенето на ветеринар в игра

Котка ветеринарСнимка: IStock

Ако котката ви е игрива, превръщането на пътуването до ветеринаря в игра може да бъде печеливша стратегия. Преди да поставите котката в транспортната чанта, можете да поиграете с нея, като насочвате играчката вътре. Така мяукащият спътник сам ще влезе, а ако добавите и лакомство - със сигурност ще направите влизането в клетката и пътят до ветеринаря по-спокоен за котката ви. 

4. Поставете любомото одеяло в кутията

Ако вашата котка има любимо одеяло, любима дреха или възглавница, които харесва - поставете ги в транспортната кутия. Те ще носят успокояващ аромат, който със сигурност ще помогне на мяукащия спътник да не се стресира. 

5. Уверете се, че котката ви харесва ветеринаря

Макар и да е странно, но мъркащите животни могат да избират хора които да харесват или не. Те са доста капризни и своенравни същества, така че може да се случи да не харесат някой ветеринар, а към друг да показват “топли чувства”. Някои ветеринарни лекари имат подход към котки и биха могли да накарат животинчето да се чувства много по-комфортно, отколкото лекар, който специализира кучета или други животни, например. 

6. Уверете котката си, че ще сте неотлъчно до нея

Котка ветеринарСнимка: IStock

Котките може да са самотни същества, но дори те се нуждаят от любов и привързаност. Това е особено валидно, когато са уплашени. По време на пътуването до ветеринаря говорете мило на котката си както го правите обикновено. Гласът ви може да е точно това, от което вашият домашен любимец се нуждае, за да се чувства спокоен. След като сте при ветеринаря, можете да говорите положително на мяукащия спътник, че се справя много добре и да му подметнете, че вкъщи го очакват хубави лакомства

Докато пътуването до ветеринаря може да бъде трудно както за домашните любимци, така и за собствениците, знанието как да подготвите котката си за пътуването може да промени неприятната ситуация към положителна. Ако имате котка, която се стресира в колата и при ветеринарния лекар, тези 6 съвета със сигурност ще ви помогнат да се справите със стреса и да направите това задължение малко по-забавно. 

Виж още